12 Ιουλίου 2022

Καιρός να εγγυηθούμε (οι ΗΠΑ) σε Ελλάδα και Κύπρο ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα

Περιμένουμε από έναν Έλληνα αρθρογράφο να γράψει ένα αντίστοιχο άρθρο
 
Του Michael Rubin
 
Ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον αντιμετώπισε ένα αίνιγμα. Καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος μαινόταν, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τις σχέσεις τους τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Άραβες συμμάχους. Ο καθένας αναζήτησε αμερικανικά όπλα, αλλά η πιθανότητα τα αραβικά κράτη να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα για να επιτεθούν στο Ισραήλ ήταν πραγματική. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, το 1968, ο Τζόνσον ευλόγησε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Phantom F-4 στο Ισραήλ. Εκείνη την εποχή, τα Phantom ήταν από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Το Ισραήλ τα παρέλαβε πριν από τυος συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ Γερμανία και Τουρκία και μια δεκαετία πριν από την Αίγυπτο. Τελικά, οι εσωτερικές συζητήσεις οδήγησαν σε μια de facto δέσμευση για διατήρηση του ποιοτικού στρατιωτικού εξοπλισμού αιχμής του Ισραήλ. Η λογική ήταν απλή: Ο αραβικός κόσμος υπερτερούσε του Ισραήλ ποσοστικά με στρατεύματα, πυροβολικό, τανκς και αεροσκάφη. Για να εξισορροπηθεί το ποσοτικό πλεονέκτημα των αραβικών κρατών, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των Η.Π.Α. εγγυήθηκαν ότι το Ισραήλ θα είχε πάντα την πρώτη προτίμηση στα πιο προηγμένα όπλα. Για μισό αιώνα, η ισορροπία που δημιουργήθηκε από το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ λειτούργησε. 
 
Είναι καιρός να αντιγράψουμε το μοντέλο ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι ολοένα και πιο επιθετική. Κατέχει, βομβαρδίζει ή απειλεί την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία και, τις τελευταίες εβδομάδες, την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε την πώληση αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ως ένα μικρό έπαθλο παρηγοριάς, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter αγοράζοντας τους ρωσικούς S-400.  
 
Η παροχή οποιουδήποτε προηγμένου όπλου στην Τουρκία είναι κοντόφθαλμη, δεδομένης της πιθανότητας ο Ερντογάν να το χρησιμοποιούσε περισσότερο για να παρενοχλήσει τους μικρότερους γείτονες της Τουρκίας αντί να υπερασπιστεί την Τουρκία ενάντια στη Ρωσία. Ενώ το Κογκρέσο διατηρεί ευρείες δικομματικές επιφυλάξεις σχετικά με τη συμφωνία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με την Τουρκία, είναι καιρός το Κογκρέσο να προχωρήσει παραπέρα. Ακριβώς όπως κάθε πρόεδρος από τότε που ο Τζόνσον συμφώνησε ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για χάρη της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι καιρός να απαιτήσουμε ρητά από τις Η.Π.Α. να πουλήσει στην Ελλάδα και την Κύπρο πιο προηγμένες πλατφόρμες από αυτές που διαθέτει η Τουρκία. Αυτό θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των πλεονεκτημάτων που αποκομίζει η Τουρκία από το μέγεθός της. 
 
Η Τουρκία έχει F-16; Τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει F-35. Η Τουρκία απέκτησε το επιθετικό πλοίο Anadolu; Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο αντιτορπιλικό κλάσης Zumwalt και στους πιο πρόσφατους αντιπλοϊκούς πυραύλους για να αντιμετωπίσει το Anadolu. Η Τουρκία κατασκευάζει εγχώρια drone Bayraktar TB2; Τότε η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να έχουν Predators, RQ-170 Sentinels και MQ-9 Reapers, καθώς και τα μέσα για να απενεργοποιήσουν και να καταρρίψουν τα Bayraktars. Αν αυτό σημαίνει ότι οι Η.Π.Α. πρέπει να καταργήσει τα τελευταία υπολείμματα του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ας είναι. Τα Ηνωμένα Έθνη απέτυχαν. Η άρνηση των όπλων στην Κύπρο ενθαρρύνει μόνο την τουρκική επιθετικότητα.  
 
Το γεγονός ότι η Τουρκία πέρασε από την εθνοκάθαρση στην πολιτιστική γενοκτονία και τώρα απειλεί την πλήρη προσάρτηση της βόρειας Κύπρου, σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. 
 
Ο στόχος της νομοθέτησης ενός ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο δεν θα ήταν να προκληθεί η Τουρκία αλλά μάλλον να σηματοδοτήσει ότι δεν θα πετύχει ποτέ την επεκτατική της ατζέντα. Διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τα μέσα για να αμυνθεί ενάντια στον πολύ μεγαλύτερο γείτονά της, ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα δημιουργεί μια αποφασιστικότητα που μπορεί να σταθεροποιήσει την περιοχή στρατιωτικά, ενώ η τρέχουσα ανισότητα στις δυνάμεις ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα. 
 
Ο Ερντογάν προσπάθησε να εκβιάσει το ΝΑΤΟ για να αποκτήσει F-16. Δεν μπορεί να κερδίσει, δεν πρέπει να υπάρχουν αεροσκάφη για την Τουρκία. Το δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του ΝΑΤΟ διαθέτει επαρκή αεροσκάφη για να καλύψει τις ανάγκες ασφαλείας του. Ειλικρινά, εάν ο Ερντογάν απελευθέρωνε τους φυλακισμένους πιλότους της Τουρκίας, θα έκανε πολύ περισσότερα για να ενισχύσει την άμυνα της Τουρκίας από ό,τι οποιοδήποτε νέο αεροσκάφος. 
 
Ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Κύπρο θα σταθεροποιούσε την Ανατολική Μεσόγειο, θα αύξανε τα πλεονεκτήματα του ΝΑΤΟ και θα αποθάρρυνε την επιθετικότητα. Εάν ο Ερντογάν ή οποιοσδήποτε μελλοντικός Τούρκος ηγέτης καταλάβει ότι το Πεντάγωνο θα συνδυάζει κάθε τουρκική εξαγορά με πωλήσεις ανώτερων πλατφορμών σε Ελλάδα και Κύπρο, τότε οποιοσδήποτε μελλοντικός Τούρκος αυταρχικός ηγέτης θα επανεξετάσει τον εκβιασμό ως κρατική πολιτική. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα. Είναι ώρα για δικομματική δράση. 
 
Ο Μάικλ Ρούμπιν (@mrubin1971) είναι συνεργάτης του Washington Examiner’s Beltway Confidential. Είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.