19 Απριλίου 2022

Η αλληλεπίδραση μεταξύ εντερικού μικροβιώματος και εγκεφάλου επηρεάζει την όρεξη και τη θερμοκρασία του σώματος

Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, https://peptiko.gr/ 
 
Οι νευρώνες του υποθαλάμου, περιοχής του εγκεφάλου, βρέθηκε ότι ανιχνεύουν άμεσα τις μεταβολές στην δραστηριότητα των μικροβίων της εντερικής χλωρίδας και προσαρμόζουν ανάλογα την όρεξη και την θερμοκρασία του σώματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι υφίσταται ένας άμεσος «διάλογος» μεταξύ του εγκεφάλου και του εντερικού μικροβιώματος.
 
Τα μικρόβια του εντέρου παράγουν ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα, ρυθμίζοντας φυσιολογικές διεργασίες που περιλαμβάνουν την ανοσία, τον μεταβολισμό και λειτουργίες του εγκεφάλου. Σύμφωνα με Γαλλική μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ και του CNRS, ανακαλύφθηκε σε πειραματικό μοντέλο ότι οι νευρώνες του υποθάλαμου, περιοχής του εγκεφάλου, έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν άμεσα τις μεταβολές στην βακτηριακή δραστηριότητα και να προσαρμόζουν την όρεξη και την θερμοκρασία του σώματος, αντίστοιχα. 
 
Τα νέα δεδομένα αποδεικνύουν την ύπαρξη μιας άμεσης αλληλεπίδρασης μεταξύ των φυσιολογικών μικροβίων που ανευρίσκονται στο έντερο και του εγκεφάλου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση μεταβολικών διαταραχών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία. 
 
Στο έντερο διαβιούν τρισεκατομμύρια μικρόβια, ο ρόλος των οποίων μόλις πρόσφατα αρχίζει να γίνεται γνωστός, ειδικά σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδρασή τους με τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στον υποδοχέα NOD2 (nucleotide oligomerization domain), που ανευρίσκεται στο εσωτερικό των περισσότερων κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο υποδοχέας αυτός ανιχνεύει την παρουσία των πεπτιδίων του κυτταρικού τοιχώματος των βακτηρίων που περιέχονται στον εντερικό αυλό.  
 
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι παραλλαγές του γονίδιου υπεύθυνου για τον υποδοχέα NOD2 σχετίζονται με παθήσεις του πεπτικού όπως η νόσος του Crohn, καθώς επίσης και για νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις. Εντούτοις, τα δεδομένα αυτά ήταν ανεπαρκή για να αποδείξουν μια άμεση συσχέτιση της νευρωνικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και της βακτηριακής δραστηριότητας στον εντερικό αυλό, κάτι που αποδεικνύει η νέα αυτή μελέτη. 
 
Χρησιμοποιώντας απεικονιστικές τεχνικές, οι ερευνητές αρχικά παρατήρησαν ότι ο υποδοχέας NOD2 σε ποντίκια εκφράζεται κατά κύριο λόγο σε νευρώνες της περιοχής του υποθαλάμου. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι η ηλεκτρική δραστηριότητα αυτών των νευρώνων καταστέλλεται όταν έρθουν σε επαφή με τα τοιχωματικά πεπτίδια των βακτηρίων του εντέρου. Τα τοιχωματικά πεπτίδια στο έντερο, το αίμα και τον εγκέφαλο θεωρούνται δείκτες βακτηριακού πολλαπλασιασμού, σύμφωνα με τους ερευνητές.  
 
Αντίθετα, όταν ο υποδοχέας NOD2 απουσιάζει, οι νευρώνες αυτοί δεν καταστέλλονται από τα τοιχωματικά πεπτίδια των βακτηρίων του εντέρου. Αυτό έχει ως συνέπεια, ο εγκέφαλος να χάνει τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Τα ποντίκια στα οποία απουσίαζε ο υποδοχέας NOD2 είχαν υπερβολική όρεξη, είχαν αυξημένο δείκτη μάζας σώματος και ήταν πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, κυρίως τα θηλυκά μεγαλύτερης ηλικίας. 
 
Στην μελέτη αυτή, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι νευρώνες του εγκεφάλου αντιλαμβάνονται άμεσα τις μεταβολές στα τοιχωματικά πεπτίδια των βακτηρίων του εντέρου, ενώ προηγουμένως κάτι τέτοιο θεωρούνταν ότι γινόταν μέσω των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητο να σκεφτεί κάποιος ότι τμήματα των βακτηρίων του εντέρου θα μπορούσαν να εξασκήσουν άμεση επίδραση σε ένα στρατηγικό κέντρο του εγκεφάλου όπως ο υποθάλαμος, ο οποίος ελέγχει ζωτικές λειτουργίες όπως η θερμορύθμιση του οργανισμού, η αναπαραγωγή, η πείνα και η δίψα.  
 
Οι νευρώνες του υποθαλάμου επομένως φαίνεται ότι ανιχνεύουν την βακτηριακή δραστηριότητα (πολλαπλασιασμό και θάνατο) που υποδεικνύει την άμεση επίπτωση της πρόσληψης της τροφής στο οικοσύστημα της εντερικής χλωρίδας. Η υπερβολική πρόσληψη από μία συγκεκριμένη τροφή μπορεί να οδηγήσει σε δυσανάλογη αύξηση συγκεκριμένων βακτηρίων ή παθογόνων μικροβίων, θέτοντας σε κίνδυνο την ισορροπία των μικροβίων του εντέρου, δηλαδή προκαλώντας δυσβίωση.  
 
Δείτε παρακάτω το βίντεο από την πρόσφατη ομιλία του γράφοντος στο 27ο Ελληνικό Συνέδριο Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και λοιπών λοιμώξεων του πεπτικού σχετικά με το Ελικοβακτηρίδιο και τη δυσβίωση του εντέρου.
 
Η επίπτωση των τοιχωματικών πεπτιδίων στους νευρώνες του υποθαλάμου εγείρει ερωτηματικά ως προς τον πιθανό ρόλο τους και σε άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, γεγονός που ανοίγει νέο πεδίο στην διερεύνηση και κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ συγκεκριμένων παθήσεων του εγκεφάλου με γενετικές παραλλαγές του γονιδίου NOD2.  
 
Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε νέες διεπιστημονικές μελέτες μεταξύ των νευροεπιστημών, της ανοσολογίας και της μικροβιολογίας, και τελικά σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις παθήσεις του εγκεφάλου, καθώς και σε μεταβολικές διαταραχές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία. 
 
Βιβλιογραφία
Gabanyi I, Lepousez G, Wheeler R, et al. Bacterial sensing via neuronal Nod2 regulates appetite and body temperature. Science 2022 Apr 15;376(6590):eabj3986.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.