6 Απριλίου 2022

Όταν οι ναζί μπήκαν στην Ελλάδα: 6 Απριλίου 1941 - 6 Απριλίου 2022

 
Ογδόντα ένα χρόνια από τη μέρα της εκδήλωσης της γερμανικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας.
 
Οι Γερμανοί δεν μπορούσαν ν′ αφήσουν άλλο τον σύμμαχό τους, Μουσολίνι, να διασύρεται από τους Έλληνες, που πρόσφεραν την πρώτη συμμαχική νίκη στον Πόλεμο. 
 
Ούτε μπορούσαν εν όψει της επίθεσής τους στη Σοβιετική Ένωση να αφήσουν τις πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας εκτεθειμένες σε βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις από την Ελλάδα.  
 
Βομβαρδισμός Ελληνικών θέσεων από το Γερμανικό πυροβολικό 
commons wikimedia 
 
Η ελληνική άμυνα στα οχυρά της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου ήταν πεισματώδης, ηρωική και αποτελεσματική.  
 
Αντιαρματικό κώλυμα μπροστά από το Οχυρό Παρταλούσκα της Γραμμής Μεταξά.[79] Οι Έλληνες στρατιώτες που επάνδρωσαν τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά επέδειξαν χαλύβδινα νεύρα και καλή πειθαρχία, παρά τα ισχυρά και συνεχή πυρά που δέχτηκαν. Ούτε και οι επιδρομές των αεροσκαφών κάθετης εφόρμησης, Ju 87 Stuka, επηρέασαν αυτούς τους άνδρες, που εκτελούσαν πυρά και κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών, κάτι που δεν συνέβη στις προηγούμενες γερμανικές εκστρατείες στην Πολωνία και στην Γαλλία. Εάν εξουδετερώνονταν οι υπερασπιστές κάποιας οχυρής θέσης αμέσως αντικαθιστώνταν με νέους. Ιδιαίτερα ενοχλητική για τους υπερασπιστές των οχυρών ήταν η έλλειψη αέρα από την φραγή των φατνωμάτων, αεραγωγών και ανοιγμάτων, όπως και η χρήση καπνογόνων και εμπρηστικών υλών.[80] 
commons wikimedia 
 
Εάν οι γερμανικές δυνάμεις δεν είχαν υπερφαλαγγίσει τις ελληνικές γραμμές από την ελληνογιουγκοσλαβική μεθόριο, η ελληνική αντίσταση θα συνεχιζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που παραδέχτηκε και ο αντίπαλος. 
 
Μάχες των Γερμανών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα 
SeM via Universal Images Group via Getty 
 
Το τίμημα της ελληνικής αντίστασης πολύ βαρύ, οι θυσίες αμέτρητες, ”Μεγάλος πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα” (Γ. Σεφέρης, Ελένη) και δεν αποζημιωθήκαμε ποτέ.
 
VW Pics via Universal Images Group via Getty 
 
Αντίθετα, ακόμη πληρώνουμε τις συνέπειες, μας ”καταβάλλει ἐκεῖνο τ’ ὄχι — τὸ σωστὸ — εἰς ὅλην τὴν ζωή μας” (Κ. Καβάφης, Chi fece il gran rifiuto”)
 
Η επιτυχής επίθεση των Γερμανών σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα 
Photo 12 via Universal Images Group via Getty 
 
Η δε στάση των Συμμάχων απέναντι σε μία χώρα που πρόσφερε τόσα στη συμμαχική νίκη και υπέφερε τα πάνδεινα υπήρξε άδικη και κυνική.  
 
Υποχωρούντες Έλληνες στρατιώτες, Απρίλιος 1941 
commons wikimedia -BauerBundesarchiv 
 
Ο Τσώρτσιλ ζήτησε από τα βρετανικά στρατεύματα να συμπεριφερθούν στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του 1944, όπως σε κατεχόμενη χώρα ενώ λίγο αργότερα η Βρετανία θα εξαντλήσει την αδιαλλαξία της και θα σωρεύσει επιπλέον δεινά στην Κύπρο, καθώς όχι μόνο αρνήθηκε στους Κυπρίους την αυτοδιάθεσή τους παρότι είχαν πολεμήσει στο πλευρό της Βρετανίας στον Πόλεμο, αλλά ενέπλεξε την Τουρκία για πρώτη φορά μετά το 1922 στη διεκδίκηση της Κύπρου με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.  
 
Πτώση Γερμανών αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη από Ju 52.
commons wikimedia 
 
Κι όμως εκείνο το ”Όχι”, το έπος της Αλβανίας και η αντίσταση στα Οχυρά και λίγο αργότερα στη μάχη της Κρήτης, αποτελούν μία από τις λαμπρότερες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, όπου ένας μικρός λαός, ενωμένος, παραδίδει μαθήματα θάρρους και αξιοπρέπειας. 
 
Γερμανοί αλεξιπτωτιστές μπροστά στους τάφους συναδέλφων τους στην Κρήτη. 
commons wikimedia 
 
Σήμερα, καλούμαστε και πάλι να πούμε ”όχι” στην ωμή βία και στον επεκτατισμό του νεοσουλτάνου που ονειρεύεται αυτοκρατορικά μεγαλεία. Αυτή τη φορά αποτελούμε το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης απέναντι στον ισλαμοφασισμό. 
 
Τιμάμε, επομένως, τους ήρωες του ’21 και του ’40-41 με τη δική μας ανυποχώρητη στάση υπερασπιζόμενοι και πάλι τη δική μας αλλά και την ελευθερία των λαών.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.