29 Οκτωβρίου 2021

Χρειάστηκε μισός αιώνας

Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, κατοχής και απελευθέρωσης. Στόχος της Τουρκίας είναι η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνον αν καταστήσουμε τους στόχους της Τουρκίας ανέφικτους.
 
Γράφει ο Δώρος Θεοδώρου
 
Αμέσως μετά την εισβολή εκφράστηκαν και κυριάρχησαν δύο απόψεις, δύο θεωρίες για τη λύση του Κυπριακού. Η πρώτη βασίζεται στο ότι και η πλευρά μας είχε τις ευθύνες της, (πραξικόπημα, ΕΟΚΑ Β’, εγκληματικές πράξεις από τους φασίστες) και συνεπώς έπρεπε να προχωρήσουμε σ’ έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Τούρκους, που ήταν η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Μια έννοια που αλλιώς την ορίζαμε εμείς κι αλλιώς η Τουρκία. Εμείς τη βλέπαμε ως ομοσπονδία, έχοντας υπ’ όψη τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλα ομοσπονδιακά κράτη, οι δε Τούρκοι την έβλεπαν εξ αρχής ως συνομοσπονδία δυο ανεξάρτητων κρατών, με πλήρη γεωγραφικό διαχωρισμό, με σύνορα, με πληθυσμιακή καθαρότητα και με κυριαρχική ισότητα. 
 
Τελικά η άποψη αυτή κυριάρχησε και από τότε ξεκίνησε το κυνήγι μιας τέτοιας λύσης που τελικά συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 48 τόσα χρόνια. Το δυστύχημα είναι ότι όχι μόνο δεν πλησιάσαμε τέτοια λύση αλλά απομακρυνθήκαμε κιόλας, σε σημείο που πλέον θεωρείται απίθανο έως αδύνατο να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή λύση διζωνικής. Σ’ αυτό το μεγάλο διάστημα φανερώθηκαν πολλά από πλευράς Τουρκίας. Ο επεκτατισμός της χώρας. Ο εποικισμός των κατεχομένων εδαφών, η αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης. Ο εξισλαμισμός και η προσπάθεια αλλαγής του λαϊκού χαρακτήρα της τ/κ κοινότητας και η μετατροπή της σε θρησκευτική ομάδα. Η κατασκευή του έργου του αιώνα (μεταφορά νερού από την Τουρκία με αγωγό), η ηλεκτρική και η τηλεφωνική σύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία, πράγματα που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ήρθε για να μείνει. Και ότι λύση συμβιβαστική ήταν αδύνατο να εξευρεθεί διότι η Τουρκία απαιτεί συνθηκολόγηση. ΥΠΟΤΑΓΗ. 
 
Στο διάστημα αυτό η πλευρά μας, πιστή και προσηλωμένη στη θεωρία Ρολάνδη περί χειραψιών και γρονθοκοπημάτων, ουδέποτε διανοήθηκε, είτε να καταγγείλει την κατοχή, είτε τον εποικισμό, είτε το έργον του αιώνα, είτε την προωθούμενη δημογραφική αλλαγή που συντελείτο μπροστά στα μάτια μας.  
 
Ένα μικρό διάλειμμα αυτής της καταθλιπτικής και απαράδεκτης τακτικής υπήρξε η πρωθυπουργία του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα που μεθόδευσε την στροφή προς την αντικατοχική φύση του Κυπριακού. Συνομολόγησαν με τον Κληρίδη το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου που ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για έναν τέτοιο αγώνα και που ήταν μέρος της προσπάθειας για αλλαγή του ισοζυγίου μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Δυστυχώς αυτό δεν κράτησε για πολύ, γιατί ο Ανδρέας έφυγε νωρίς και ο διάδοχός του Κ. Σημίτης φρόντισε αμέσως να θανατώσει αυτό το δόγμα. 
 
Έκτοτε συνεχίζεται αυτή η βλακώδης πολιτική που όχι μόνο δεν βγάζει σε ανεκτή λύση, αλλά απεναντίας μάς μπλέκει όλο και πιο βαθιά στα γρανάζια του τουρκικού επεκτατισμού. 
 
Η άλλη πολιτική είναι η πολιτική της ΕΔΕΚ:  
Η αντικατοχική πολιτική. Και λέει αυτή η πολιτική: Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, κατοχής και απελευθέρωσης. Στόχος της Τουρκίας είναι η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνον αν καταστήσουμε τους στόχους της Τουρκίας ανέφικτους. 
 
Πώς; Με την αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων. Με τη διεθνοποίηση. Με τη σωστή αμυντική θωράκιση. Με τη δημιουργία πολιτικο-στρατιωτικού περίγυρου προστασίας. Με τη διαρκή καταγγελία και την απομόνωση τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους. Με ισχυρή και υγιή οικονομία και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.Με την αντικατοχική ενότητα Ελληνοκυπρίων και Τ/κ εργαζομένων. Με τη διαφύλαξη ως κόρης οφθαλμού της κρατικής μας οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τον αγώνα και την αντίστασή μας. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη σε ανύπαρκτον αγώνα. Αυτή ήταν πάντα η πρόταση της ΕΔΕΚ, την οποίαν χαρακτήριζαν κάποιοι, πολλοί μάλλον, δηλ. όλοι οι διζωνιστές και ηττοπαθείς, ως ανύπαρκτη!! 
 
Αυτά τα μυαλά ποτέ δεν διανοήθηκαν καν ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων. ‘Έμειναν προσηλωμένοι στην εικόνα του 1974, θεώρησαν ότι τα πράγματα είναι στατικά και αμετάβλητα και προτίμησαν να κυνηγούν μια φενάκη για 48 χρόνια. Κι ας μην ήθελαν μακροχρόνιο αγώνα
 
 Όταν πια η Τουρκία σταθεροποίησε τη θέση της στα κατεχόμενα, άρχισε να δείχνει ανοικτά και τις προθέσεις της. Στην Κυπριακή ΑΟΖ, στο Mont Peleran όπου κατάστησε σαφές ότι ο τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κύπρο, στην ανοικτή διακήρυξη ότι θέλει κυριαρχική ισότητα για το ψευδοκράτος, στην επέμβασή της στη Συρία, στη Λιβύη και στο Νακόρνο Καραμπάχ και φυσικά στο Αιγαίο και στον Έβρο. 
 
Με τέτοια στάση της Τουρκίας άρχισαν να θίγονται και άλλων τα συμφέροντα. Η δεπροσπάθειά της να ανεξαρτητοποιηθεί και να ενεργεί ως μεγάλη δύναμη στην περιοχή, οι συμφωνίες της με τη Ρωσία που είναι περισσότερο λυκοφιλίες, υπήρξαν οι καμπάνες που ήχησαν πολύ δυνατά για να προειδοποιήσουν πολλούς ενδιαφερόμενους. 
 
Και το Κυπριακό αίφνης πήρε τότε τον χαρακτήρα μεγάλου γεωπολιτικού ζητήματος, με πολλούς εμπλεκόμενους. Μέσα απ’ αυτά τα εμπλεκόμενα συμφέροντα διαφάνηκε και ο δικός μας δρόμος. Η αξιοποίηση αυτών των συμφερόντων. Και να που υπογράφεται η ελλαδο-γαλλική και η ελληνο-αμερικανική συμφωνία, η οποία κατά τη γνώμη μου θα ανατρέψει σύντομα τα ισοζύγια δυνάμεων. Τα οποία έχουν ήδη ανατραπεί στον διπλωματικό και στον πολιτικό τομέα.
 
Ακολουθεί βάσει των συμφωνιών η σωστή αμυντική θωράκιση η οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να προσλάβει τη μορφή περιφερειακής συνθήκης, όχι μόνο διμερούς.Έτσι δημιουργείται ο περίφημος πολιτικο-στρατιωτικός περίγυρος προστασίας. 
 
Το Κυπριακό θα λυθεί με συνομιλίες. Άλλο όμως να πηγαίνεις σ΄ αυτές ξυπόλητος κι άλλο με πλήρη εξάρτηση. Διότι πάντα τα αποτελέσματα συνομιλιών για λύση διεθνών προβλημάτων αντανακλούν το ισοζύγιο δυνάμεων των διαπραγματευομένων. 
 
Αυτό φαίνεται ότι δεν το έχουν υπ’ όψη οι υπέρμαχοι του έντιμου συμβιβασμού. Που τελικά τα έδωσαν όλα, αλλά συμβιβασμό δεν πέτυχαν. Διότι πήγαν ξυπόλητοι στ’ αγκάθια με τον ευσεβοποθισμό ότι η Τουρκία θα δείξει καλή θέληση. 
 
Σ’ αυτή την πορεία θεωρώ ότι ο Αναστασιάδης παρά την αμφίσημη πολιτική του στο Κυπριακό έπαιξε ρόλο θετικό, όπως και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ παρέμεινε προσηλωμένο στο 1974, με μια στατική πολιτική θεώρηση, χωρίς όραμα και προ πάντων πολιτική όχι πατριδοκεντρική αλλά κομματοκεντρική. Μέχρι σήμερα επιμένει να γίνουν από τον Πρόεδρο κινήσεις που να υποχρεώσουν την Τουρκία να προσέλθει σε συνομιλίες. Αυτή είναι η προτεραιότητά του. Προφανώς το ΑΚΕΛ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Θα ανέμενε κανείς ότι με την αλλαγή ηγεσίας θα βλέπαμε και αλλαγή στο Κυπριακό. Μάλλον φρούδες ήσαν οι ελπίδες. Αφού μέσα στο κόμμα φρόντισαν να μην υπάρχει κανένα στέλεχος με διαφορετική άποψη λ.χ. αντιδιζωνική. Το ΑΚΕΛ ανήκει στην ιστορία. 
 
*Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.