18 Σεπτεμβρίου 2020

Αλυτρωτικός και Εθνοφυλετικός ο Καταστατικός χάρτης της "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - ΟΑ"

Του Θωμά Αναστασιάδη 

Η αυτοαποκαλούμενη θρησκευτική οργάνωση της Βόρειας Μακεδονίας, "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Ο.Α." 

(Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија), όπως αρέσκονται να την ονομάζουν ιερείς και λαϊκοί στη γειτονική χώρα, έχει σε ισχύ μέχρι σήμερα τον παλιό της Καταστατικό Χάρτη του 1995. Αν και έχουν περάσει 2 χρόνια από την συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουν κάνει καμία τροποποίηση. Το παρακάτω κείμενο είναι ο πρόλογος-προοίμιο του Συντάγματος:

"Προοίμιο και αρχή συντάγματος της σχισματικής λεγόμενης «Μακεδονικής» εκκλησίας σε μετάφραση στα ελληνικά 

Ξεκινώντας από την ιστορική αλήθεια ότι: η Μακεδονία και οι Μακεδόνες αναφέρονται στην Αγία Γραφή·

Σεβόμενοι το γεγονός ότι στην αγία βιβλική και ευλογημένη χώρα της Μακεδονίας, ο άγιος Απόστολος Παύλος κήρυξε την χριστιανική πίστη και θεμελίωσε τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες και επισκοπές στις μακεδονικές πόλεις Φίλιπποι, Θεσσαλονίκη, Βέροια κλπ· 

Έχοντας υπόψη την δραστηριότητα των μακεδόνων αποστολών, τον Γκάιο και τον Αρίσταρχο (Έργα 19, 29), και των μακεδονικών εκκλησιών (επισκοπών), στα αποστολικά χρόνια (2Κορ. 8. 1,5), και μετά, στην εποχή της Πρώτης Ιουστινιανής, και την δραστηριότητα των πανσλαβικών και μακεδόνων ιεραποστόλων τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, και ειδικά, έχοντας υπόψη τη δραστηριότητα του Αγίου Κλήμη της Αχρίδας, Επίσκοπο της μακεδονικής Επαρχίας Ντρέμβιτσα (893-916), ο οποίος μετέφρασε την Αγία Γραφή και τα λειτουργικά βιβλία στην παλαιομακεδονική γλώσσα και άφησε διαθήκη στο μακεδονικό λαό του, και σε αυτά τα θεμέλια αργότερα ιδρύθηκε η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας·

Ξεκινώντας από τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας στη εξάπλωση και στερέωση της Ορθοδοξίας ανάμεσα στους Μακεδόνες και στους άλλους λαούς, όπως και από την διαφωτιστική ιεραποστολή της σχολής της Αχρίδας – το πρώτο Πανεπιστήμιο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη· 

Γνωρίζοντας ότι κατά τον 10ο αιώνα στο μακεδονικό κράτος του τσάρου Σαμουήλ, η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας είχε ανυψωθεί σε επίπεδο Πατριαρχείου·

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ποτέ κανονικά δεν καταργήθηκε αλλά το 1767, ο Σουλτάνος σαν αλλόθρησκος κυβερνήτης της Μακεδονίας, εμπόδισε την αποστολή της με ιραδέ· 

Έχοντας υπόψη ότι ο μακεδονικός λαός στην αιώνια μάχη του για εκκλησιαστική, πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και εθνική ελευθερία και κράτος, ανανέωσε την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας στο πρόσωπο της δική της κανονικής κληρονόμου – της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας· 

Έχοντας υπόψη ότι: 

Με το Ψήφισμα της Πρώτης κληρικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1943, στο πρώτο ελεύθερο έδαφος της Μακεδονίας, ακόμα και στη πολεμική κατάσταση ξεκίνησε με την ανανέωση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, ως ανεξάρτητη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Με την Απόφαση της πρώτης κληρικολαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 1945 στα Σκόπια, ζητήθηκε ανανέωση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας στο πρόσωπο της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με την Απόφαση της δεύτερης κληρικολαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1958 στην Αχρίδα, η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ανανεώθηκε στο πρόσωπο της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την οποια Απόφαση, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την κύρωσε με την Απόφαση Νο44 από τις 24/11 Μαΐου 1959, και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Με την Απόφαση της Αρχιεπισκοπικής κληρικολαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου 1967 στην Αχρίδα, η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ανανεώθηκε και ανακηρύχθηκε σαν ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ στο πρόσωπο της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η αρχιεπισκοπική κληρικολαϊκή συνέλευση, της 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 1994, με αλλαγές και συμπληρώσεις, υιοθέτησε 

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 
της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας 

1. Βασικές διατάξεις 

Άρθρο 1 

Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, ως αυτοκέφαλη είναι μέλος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. ....."

Διαβάζοντας, κανείς, το κείμενο του προλόγου, από τις πρώτες αράδες φαίνεται ξεκάθαρα ο αλυτρωτισμός τους. Ο Απόστολος Παύλος ήρθε τον πρώτο αιώνα, στην τότε ενιαία Ελληνική Μακεδονία, κήρυξε, βάπτισε και ίδρυσε την πρώτη Εκκλησία του Χριστού στην Ευρώπη,{Φίλιπποι Καβάλας}. Στα Σκόπια δεν πήγε ποτέ. Άλλωστε οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια 600 χρόνια μετά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο. Επίσης διαπιστώνεται και ο Εθνοφυλετισμός. Στην σύντομη εισαγωγή, αναφέρεται η λέξη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και παράγωγά της, 23 φορές. Ποτέ στην ιστορία της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας, δεν υπήρξε τοπική Εκκλησία με τον τίτλο "Μακεδονική" 

Με πρωτεργάτη τον Στρατάρχη Τίτο, (1) ο οποίος με κανέναν τρόπο δεν ήθελε την ένωση των Σκοπιανών με τους Βουλγάρους, διότι οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν Βουλγαρίζοντες, συνήλθε στα Σκόπια στις 4-3-1945 κληρικολαϊκή συνέλευση, όπου έλαβαν απόφαση και ουσιαστικά δημιούργησαν μια εκκλησιαστική οργάνωση, την οποία ονόμασαν "Μακεδονική Εκκλησία". Εκεί σε κάποιο γραφείο, κάτω από την "εικόνα" του Τίτο, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, (εκπρόσωποί της οι 3 ιερείς της φώτο), με αντικανονικό και αυθαίρετο τρόπο, ανάλαβε την διοίκηση των 3 εκκλησιαστικών επαρχιών του Σερβικού Πατριαρχείου, που βρέθηκαν στο νεοϊδρυθέν (στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας) κράτος τους, καταπατώντας εντελώς την κανονική τάξη και τους Ιερούς Κανόνες. Στην εν λόγω συνέλευση λέγεται ότι παραβρέθηκαν περίπου 300 άτομα. Αλλά δεν βρέθηκε ούτε παρέστη κανένας Ιεράρχης. 

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΕΡΈΑΣ!!!

Οι εκπρόσωποί της Επιτροπή Πρωτοβουλίας. 

Η επαναφορά στην κανονικότητα αυτής της "Εκκλησίας" είναι πανεύκολη. Διαθέτουν έναν κρυφό "άσο" στα φαρδυμάνικά τους. Έχουν αποστολική διαδοχή, μέσω του Πατριαρχείου των Σέρβων. Αλλά εάν έχουν αληθινό πόθο να επανέλθουν στην ενότητα της Εκκλησίας, ώστε να γίνουν, εν τοις πράγμασι και όχι λεκτικά, "μέλος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας", χρειάζεται έμπρακτη μετάνοια και μεταμέλεια.

Για το αληθές του εν λόγω κειμένου, επισυνάπτεται το εξώφυλλο και 2-3 σελίδες του πρωτότυπου, στην Σλαβομακεδονική γλώσσα.

το εξώφυλλο

(1) ο Τίτο την ίδια ακριβώς περίοδο που είχε θέσει, σε όλη την τότε Γιουγκοσλαβία, την ρωμαιοκαθολική και την ορθόδοξη εκκλησία σε διωγμό, στα Σκόπια έκανε ακριβώς τα αντίθετα, χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας πολιτικά το "εκκλησιαστικό" του δημιούργημα. 

Η "Μακεδονικη Εκκλησία" , είναι ίσως ο μοναδικός εν ενεργεία "θρησκευτικός" οργανισμός στην Ευρώπη που είχε ως ιδρυτή έναν δεδηλωμένο αθεϊστή (δήθεν "κομμουνιστή") δικτάτορα.



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Σας,

Για να είναι το άρθρο σας ακριβές θα πρέπει να κάνει αναφορά και στον κανονικό και αναγνωρισμένο αρχιεπίσκοπο Σκοπίων και Αχρίδος Ιωάννη.

https://el.wikipedia.org/wiki/Αρχιεπίσκοπος_Αχριδος_Ιωάννης που είναι και ο μόνος με αποστολική διαδοχή από το Σερβικό Πατριαρχείο (σίγουρα δεν είναι αυτός της φωτογραφίας).
Παράθεμα από wikipedia:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης (κοσμικό όνομα Ζόραν Βρανισκόφσκι, σλαβομακεδονικά: Зоран Вранишковски‎, γεν. 28 Φεβρουαρίου 1966, Μοναστήρι, Γιουγκοσλαβία), είναι Σλάβος Ορθόδοξος κληρικός και επικεφαλής της μόνης κανονικά αναγνωρισμένης Ορθόδοξης εκκλησίας στην επικράτεια των Σκοπίων, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία ζητά επανένωση με το Πατριαρχείο της Σερβίας και τις υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες, θεωρώντας σχισματική την διεθνώς αποκλεισμένη, αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σας Ευχαριστώ για την δυνατότητα σχολίου.
Με Εκτίμηση.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Νομιζω οτι ειναι σαφές ότι αναφερόμαστε στην σχισματικη εκκλησία των Σκοπιων...
Το σχολιο σας καταγραφηκε και αληθινα αποτελει μια πολυτιμη συμβολη στην ολοκληρωση του άρθρου και μας παρουσιαζει την περιπτωση του πολυπαθου Αρχιπεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη της κανονικης ορθοδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων....

Ευχαριστουμε πολυ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.