10 Φεβρουαρίου 2020

Τέλος στην πειραματική εξωτερική πολιτική. Ωρα για ρεαλισμό. (η Ε.Ε. προδίδει την Κύπρο μας)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ

Το αποτέλεσμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απογοητευτικό. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, ούτε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. 

Η επιβολή κυρώσεων μόνο σε δύο Τούρκους πολίτες είναι, όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά μια αποτυχία που πρέπει να προβληματίσει. Κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως εκείνα που έχουν επιρροή και μπορούν να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, δεν στήριξαν τη θέση της Κύπρου για ισχυρές κυρώσεις. Κάποιοι εκ των θεσμών της ΕΕ και κάποιοι εκ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων που τους εκπροσωπούν δεν στηρίζουν την Κύπρο. Γιατί προέκυψε το αποτέλεσμα αυτό;

Ο Υπουργός Εξωτερικών οφείλει να μιλήσει δημόσια και να πει τα πράγματα ως έχουν. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν συγκεκριμένοι και οι προσδοκίες διαφορετικές. Στις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρχαν, όχι μόνο ονόματα ατόμων, αλλά και εταιριών. Στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας συνέβαλαν και Ευρωπαίοι, κάποιοι εξ αυτών πολίτες κρατών μελών της ΕΕ. Γιατί σε αυτούς δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις; 

Όπως επίσης υπάρχουν και Ευρωπαϊκές εταιρίες, κάποιες κρατών μελών της ΕΕ, που συνδράμουν στις ενέργειες της τουρκικής κρατικής εταιρίας που διεξάγει της παράνομες γεωτρήσεις. Γιατί η ΤΡΑΟ δεν είναι καν στον κατάλογο των κυρώσεων; 

Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε επίθεση με τη χρήση στρατιωτικής βίας. Βρίσκεται σε καθεστώς εξαναγκασμού. Η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά της δικαιώματα και επιδιώκει να κλέψει τον πλούτο της χώρας και του λαού της. Η Κυβέρνηση της Κύπρου δεν μπορεί να δείχνει κατανόηση διότι κάποιοι εκ των εταίρων της «δυσκολεύονται» να αντιδράσουν αποφασιστικά. 

Η ΕΕ δεν είναι οργανισμός συλλογικής ασφάλειας, ούτε και μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μπορεί όμως να επιβάλει κυρώσεις και να στηρίξει έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της. Στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει διάθεση από κάποια κράτη μέλη να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. 

Τι πρέπει να πράξει η Κύπρος; Σίγουρα θα πρέπει να επιμείνει σε σοβαρές κυρώσεις. Αλλά πρώτα πρέπει να σταματήσει την πειραματική συμπεριφορά και να σταματήσει να βασίζεται στην πρωτοβουλία του ενός ή των δύο. Η ηγετική πρωτοβουλία και καθοδήγηση είναι πάντα αναγκαία στη στρατηγική, αλλά όταν οι επιλογές βασίζονται σε άτομα και ατομικές πρωτοβουλίες, η πολιτική είναι πάντα προβληματική. 

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ομοφωνία. Αυτό η Κύπρος το βλέπει ως πρόβλημα. Πρέπει να σταματήσει να το βλέπει μόνο έτσι και να δει καθαρά τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ σε διακρατικό επίπεδο. Η επιλογή δεν είναι φυσικά η απειλή του βέτο. Αυτό είναι το έσχατο και φανερώνει δυσκολία, εν πολλοίς αδιέξοδο. 

Η εναλλακτική επιλογή είναι η διπλωματία του ανάλογου αντισταθμίσματος και σκληρή γραμμή στην διαπραγμάτευση. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνεις κάτι που χρειάζεται κάποιος άλλος, για να πάρεις κάτι εσύ. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να το επιλέγει η Κύπρος περιστασιακά, όπως στην περίπτωση της διεύρυνσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Απαιτείται συστηματικότητα, δηλαδή προνοητικότητα και σχεδιασμός. Τίποτα σε επίπεδο αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στην ΕΕ δεν είναι ουδέτερο. Πάντα κρύβονται πίσω συμφέροντα κρατών. 

Τα συμφέροντα πρέπει να βλέπει η Κύπρος. Να συνομιλεί με τους εταίρους με τη γλώσσα του ρεαλισμού. Η απειλή έναντι της εθνικής κυριαρχίας και της φυσικής επιβίωσης του κράτους είναι η θεμελιώδης γλώσσα του ρεαλισμού. Η διπλωματία της «κατανόησης» εκλαμβάνεται μόνο ως αδυναμία, διότι έτσι είναι. 

Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  

apopseis 
το είδαμε ΕΔΩ 

ΣΧΟΛΙΟ

Με άσχημο τρόπο οι αδερφοί Ελληνες της Κύπρου διαπιστώνουν ότι η Ευρωπαίοι της Ε.Ε. είναι απατεώνες κι ανθέλληνες...
Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων κι όταν θίγονται μάλιστα τα συμφέροντά τους, έχουν κάποια ευνοϊκή μεταχείριση προς τους Κυπρίους...
Ειδάλλως λένε τραγουδάκια γενεθλίων στους Τούρκους....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.