12 Οκτωβρίου 2019

Ιδεολογικό σύμπλεγμα κατωτερότητας

Γράφει ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Στην Ελλάδα οι νικητές του εμφυλίου πολέμου, που έσωσαν τη Δημοκρατία, διακατέχονταν από σύμπλεγμα κατωτερότητας έναντι των ηττημένων, που επιχείρησαν να επιβάλουν στη χώρα τον ολοκληρωτισμό. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Πράγματι, αντί οι ηττημένοι να απολογούνται γιατί αιματοκύλισαν την Ελλάδα, κέρδισαν τον ιδεολογικό αγώνα και πέτυχαν να απολογούνται οι νικητές γιατί τους νίκησαν και να κάνουν αυτοκριτική για τα όσα διέπραξαν σε βάρος τους!… (Δες σχ. Γ.Ν. Παπαθανασόπουλου «Εμφύλιες Μάχες Ιδεών – Ο ιδεολογικός εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, 1946-1960», Εκδ. «Επίκεντρο», Θεσσαλονίκη, 2018). 

Το πρόβλημα για τη χώρα είναι πως ακόμη και μετά το 1989, την κατάρρευση του κομμουνισμού, την απελευθέρωση από τον ολοκληρωτισμό εκατομμυρίων ανθρώπων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, και την αποκάλυψη των αποτροπιαστικών εγκλημάτων του σταλινισμού στην Ελλάδα, οι ιδεολογικοί απόγονοι των νικητών εξακολουθούν να διακατέχονται από το ίδιο σύμπλεγμα κατωτερότητας. Πρόσφατο σύμπτωμα: Οι έξι από τους επτά Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε πρόσφατο ψήφισμα κατά της βίας του σταλινικού και του ναζιστικού ολοκληρωτισμού απέφυγαν να αντιπαραταχθούν με το ΚΚΕ… Η κα Σπυράκη ψήφισε μαζί με το ΚΚΕ κατά του ψηφίσματος, πέντε έρριψαν λευκό ή απέσχον και μόνο η κα Ασημακοπούλου έδωσε θετική ψήφο…

Σημειώνεται ότι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία ανήκει η ΝΔ, ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος… Το ίδιο και οι ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Οι έξι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ως να ανήκουν στην πτέρυγα των κομμουνιστών, ή των αριστερών μαρξιστών.

Διευκρινίζεται ότι σύμπλεγμα κατά τον ορισμό του Γιουνγκ, είναι το σύνολο των συνειρμών και παρορμήσεων, που συνδέονται από άτομα και ομάδες με ένα συγκεκριμένο θέμα και επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Και το σύμπλεγμα κατωτερότητας, κατά τον Άντλερ, «οδηγεί αναπόφευκτα στην υποταγή στη θέληση του ισχυρού», είτε αυτή είναι ιδεολογική, είτε πολιτική, είτε κοινωνική. 

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, της 19ης Σεπτεμβρίου 2019, ήταν σχετικό με τη σημασία της μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης και κατατέθηκε, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του συμφώνου Μολότοφ – Ρίμπεντροπ (23/8/1939). Σε αυτό καταδικάζεται η βία των ολοκληρωτικών καθεστώτων και η διάδοση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, είτε αυτές είναι ναζιστικές, είτε κομμουνιστικές. Υπενθυμίζεται πως οι γονείς και οι παππούδες των Ευρωβουλευτών, που έφεραν προς έγκριση το ψήφισμα, υπέφεραν και από τους δύο ολοκληρωτισμούς και είναι ακόμη φανερά τα σημάδια των βασάνων που υπέστησαν.

Η Χάννα Αρέντ περιέγραψε και ερμήνευσε την απανθρωπιά του ναζιστικού και του σταλινικού ολοκληρωτισμού. Στο βιβλίο της «Το ολοκληρωτικό σύστημα» (Εκδ. Ευρύαλος, Αθήνα, 1988) έγραψε: «Ο ιδανικός πολίτης της ολοκληρωτικής εξουσίας δεν είναι ούτε ο πεπεισμένος ναζί, ούτε ο πεπεισμένος κομμουνιστής, αλλά ο άνθρωπος που δεν μπορεί να κάνει διαχωρισμό μεταξύ γεγονότος και μύθου (δηλαδή αγνοεί την πραγματικότητα της εμπειρίας) και μεταξύ αληθινού και ψεύτικου (δηλαδή αγνοεί τους κανόνες της σκέψης).-


πηγή



Share

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

"Έσωσαν την δημοκρατία"...


Δηλαδή εάν

από τη μιά μεριά
έχω έναν βάρβαρο
ροπαλοφόρο
που θέλει να μου πολτοποιήσει
το κεφάλι γιατί
διαφωνούμε,

κι από την άλλη
έναν φρεσκοξυρισμένο
κοστουμαρισμένο
παρφουμαρισμένο κλπ...
που κρατάει
μια σύριγγα με στρυχνίνη
που με διαβεβαιώνει
οτι μπορώ να λεω
οτι γουστάρω
-η σύριγγα είναι
μόνο για όσους ...

δεν αρκούνται στα λογια-

πρέπει να είμαι ευτυχισμένος
αν με χώσουν
...στην δεύτερη ομάδα
και να τους
χρωστάω και χάρη!

Τι να πεις τώρα...
Υπομονη πατριώτες!








Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.