Εκ των πραγμάτων, η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας θα εξελιχτεί σε χερσαία επιχείρηση και δράση των Τούρκων κομάντος, μέσα σε πόλεις, που έχουν Κούρδους αντάρτες και άμαχο πληθυσμό. Πρόκειται για πολύ δύσκολες και εξαιρετικά επικίνδυνες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν πολλά ανθρώπινα θύματα, όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί, στόχος των τουρκικών επιχειρήσεων είναι η εκκένωση των κατοικημένων περιοχών, χωριά και πόλεις, από τους Κούρδους.Τι θα προσπαθήσει να κάνει ο τουρκικός στρατός; Θα πολιορκήσει κουρδικές πόλεις εκφοβίζοντας τους κατοίκους; Εδώ θα έχουμε δύο σενάρια. Πρώτον, εφόσον οι Τούρκοι θα έχουν ανοίξει δρόμους διαφυγής του πληθυσμού, οι κάτοικοι αυτοί, αυτομάτως, θα μετατραπούν σε πρόσφυγες με κατεύθυνση τις τούρκικες ακτές του Αιγαίου. Για να είμαστε ακριβείς, κύριος στόχος αυτών των ανθρώπων θα είναι να εισέλθουν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τι θα γίνει όμως στο δεύτερο σενάριο που κάποιοι κάτοικοι αρνηθούν να εγκαταλείψουν και παραμείνουν στα σπίτια τους, πλάι στους Κούρδους αντάρτες υπερασπιζόμενοι την πόλη τους;
Η τακτική που θα ακολουθήσουν οι Τούρκοι είναι η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ώστε να εντοπίσουν τις εστίες αντίστασης, δηλαδή ομάδες Κούρδων μαχητών, που έχουν καταλάβει κτήρια για να αμυνθούν. Και το επόμενο βήμα; Θα τα βομβαρδίσουν; Και αν μέσα στα κτήρια βρίσκονται --με ή χωρίς τη θέλησή τους-- παιδιά, τι θα γίνει; Θα δολοφονήσουν παιδιά... θα διαπράξουν γενοκτονία κατά των Κούρδων. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τουρκικός στρατός.
Που βέβαια έχει ως στόχο, την δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 36-40 χιλιομέτρων στα Σύνορα με τη Συρία, αλλά, θα πρέπει να απαντηθεί παράλληλα και το ερώτημα, ποιο θα είναι το κόστος για την Τουρκία. Κόστος, πολιτικό, οικονομικό, αλλά και σε απώλειες στρατιωτικού προσωπικού (Τούρκων στρατιωτών).
Στην περίπτωση που η αντίσταση των Κούρδων είναι ισχυρή, αν δεν το βάλουν στα πόδια και μείνουν να πολεμήσουν, τότε η Τουρκία, για να μην εξελιχτεί σε φιάσκο η στρατιωτική της επιχείρηση, θα αυξήσει την στρατιωτική βία, θα αξιοποιήσει περισσότερα και πιο φονικά όπλα. Αλλά αυτή η εξέλιξη, θα προκαλέσει την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης και σημαντικές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο από τους δικαιοδοτικούς Διεθνείς Οργανισμούς.
Ας διαβάσουμε πολύ προσεχτικά τη δήλωση-προειδοποίηση του Σαχούζ Χασάν που είναι, ο πολιτικός ηγέτης των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) των Κούρδων της Συρίας: «Αυτό που γίνεται τώρα στη διεθνή κοινότητα δεν αρκεί. Δεν αρκεί δημοκρατικά κράτη να λένε στον Ερντογάν να μην το κάνει ή ότι είναι επικίνδυνο. Όχι. Ήρθε πια η ώρα ο κουρδικός λαός να επιβραβευτεί γι’ αυτό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα. Έσωσε την ανθρωπότητα από τους τρομοκράτες και ο κόσμος οφείλει να ανταποδώσει και να σταματήσει τον Ερντογάν. Να του απαγορεύσουν να κάνει μια γενοκτονία κατά του κουρδικού λαού».
Ενόψει κινδύνου γενοκτονίας
Ενόψει του κινδύνου νέας γενοκτονίας του Κουρδικού, ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα, "σφυρίζουν" αδιάφορα, ενώ οι ΗΠΑ μέσω των αλλοπρόσαλλων δηλώσεων Τραμπ, δύσκολα θα αποφύγουν την γελοιοποίηση. Σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, νομίζω ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει διπλή εισβολή και εναντίον της Συρία, αλλά και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Και επί της ουσίας τώρα: αμφιβάλει κανείς ότι ο Ερντογάν είναι μεγάλος "παίχτης" της διεθνούς σκηνής; Ένα πραγματικό ταλέντο στις διεθνείς σχέσεις που εκτελεί κινήσεις κινήσεις ματ στη σκακιέρα της γεωπολιτικής. Μανιπιουλάρει ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν, περιφρονεί συστηματικά το διεθνές δίκαιο, για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας του, αξιοποιώντας την ισχύ των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, "γράφει" ΕΕ και ΟΗΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων του.
Την ίδια στιγμή, εμείς οι "περήφανοι" Έλληνες, ζητιανεύουμε λίγη συμπάθεια από την ΕΕ των Σόιμπλε των εκβιαστών και ανάλγητων εταίρων μας και εκλιπαρούμε την προστασία των Αμερικανών (ψάχνουμε για «νταβαντζή») για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή. Και φυσικά, μας «δουλεύουν» όλοι μαζί. Κανείς δεν σέβεται κάποιον που δεν είναι ικανός να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Όμως, σχετικά με την τουρκική εισβολή στη Συρία, πέρα από την επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, υπάρχει και η "άλλη" πλευρά για τον Ερντογάν, αφού θα έρθει αντιμέτωπος με την ιστορία και το μαχητικό πνεύμα των Κούρδων. Κοντολογίς, η τουρκική ηγεσία ξεκίνησε μια στρατιωτική εισβολή, αλλά δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει και με ποιο κόστος. Ερευνητέο είναι αν ο τουρκικός στρατός στις επιχειρήσεις του στη Βόρεια Συρία εφαρμόζει ή περιφρονεί και τις βασικές αρχές του Δικαίου των Πολέμου, της Συνθήκης της Γενεύης, όπου υπάρχουν ρητές προβλέψεις προστασίας του άμαχου πληθυσμού.
Αλλά η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου, δεν αποτελεί προνόμιο του Ερντογάν. Συμπερασματικά, μάλλον "έμπλεξε" ο Ερντογάν, όχι με το ανυπόληπτο Διεθνές Δίκαιο, αλλά με "πραγματικότητα" όπως θα καταγραφεί στα πεδία των μαχών και δεν αποκλείεται, η Βόρεια Συρία, η κουρδική περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, να γίνει ότι και το Βιετνάμ για τον αμερικανικό Στρατό, ή το «κύκνειο» άσμα του "νέο-Σουλτάνου".
slpress.gr
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου