Του Πανίκου Παναγιώτου
Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένα λιτό εκκλησάκι στη σκιά των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο νότιο μέρος του Μανχάταν. Είχε γίνει από Έλληνες μετανάστες και ναυτικούς το 1916.
Παρά τις δελεαστικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές, κρατιόνταν όρθιος μέσα στην σκληρότητα των καθημερινών συναλλαγών και απόμακρος από την εκκλησιαστική εξουσία.
Καταστράφηκε ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου 2001 όταν θάφτηκε με την κατάρρευση του νότιου πύργου.
- «Εδώ είναι η περιθωριακή δύναμη της Χριστιανοσύνης» συνήθιζε να λέει ο ιερέας του Ιωάννης Ρώμας. Με χιούμορ και απλοϊκή προσέγγιση των πραγμάτων αποδεχόταν όλους τους ανθρώπους, γιατί «ο Χριστός δεν κάνει διακρίσεις», όπως τόνιζε.
Η περιφορά του Επιταφίου στους γύρω δρόμους, ανάμεσα σε πελώριους ουρανοξύστες και σε κάθε λογής μαγαζιά, προσέλκυε το ενδιαφέρον ιδιοκτητών και θαμώνων. Ήταν μια λιτανεία που κατά έναν περίεργο τρόπο συνταίριαζε με το χώρο, τους ύμνους και τους ανθρώπους.
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο αισθητή γίνεται η απουσία του Αγίου Νικολάου, ειδικά τώρα που «παίζονται» δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση του νέου ναού, λες και θα φτιαχτεί παλάτι για τους προύχοντες.
- Παρόμοιο σκηνικό με εκείνο του παλιού Αγίου Νικολάου στήνεται κάθε Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και τη νύχτα της Ανάστασης, σε ένα άλλο μικρό και απέριττο εκκλησάκι με το όνομα: Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, στην περιοχή του Γκράμερσι Παρκ. Από το 1936 ενώνει διαφορετικές γενιές και αναμνήσεις.
Μετά τη φετινή περιφορά του Επιταφίου, ο ιερέας του ναού, ο αρχιμανδρίτης Βασίλειος Μπασακύρος, θέλησε να αγγίξει ανησυχίες για το φόβο και το θάνατο μέσα από τη δική του διαδρομή ως βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ. Εκεί που σταυρώθηκε ο ανθρώπινος πολιτισμός, όπως συμβαίνει σήμερα στη Συρία.
«Είμαστε σκόνη στον άνεμο» είπε, για να θυμίσει το ξεχασμένο πνεύμα των ημερών, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον πόνο, το θρήνο και τη λύτρωση.
Ο Άγιος Νικόλαος τότε, ο Άγιος Ιωάννης σήμερα, όπως κι άλλες αδιόρατες παρουσίες στη Νέα Υόρκη και σε αρκετά μέρη της Αμερικής, είναι τα τελευταία ατόφια κομμάτια που αναδεικνύουν τη διαδρομή των Ελλήνων μεταναστών.
- Τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν απεικονίζουν μονάχα ό,τι συνδέεται με τη θρησκευτική παράδοση, αλλά και με την ελληνική κληρονομιά. Χωρίς περιττά και ξενικά περιτυλίγματα.
πηγή
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων.
Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου