Τελευταίες αναρτήσεις

8 Απριλίου 2018

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΔΕΣ

Οι επιχειρήσεις τους στις δύσκολες εποχές στηρίζουν πολλές οικογένειες, και όχι μόνο των εργαζομένων σε αυτές

Από τον Νίκο Ελευθερόγλου 

Σίγουρα η απώλεια ενός ανθρώπου και μάλιστα νέου είναι συγκλονιστική. Γίνεται ακόμη τραγικότερη, όταν αυτός ο άνθρωπος πεθαίνει από γρίπη (!) τον 21ο αιώνα, αφήνοντας πίσω του τέσσερα παιδιά. Αναφέρομαι στον Στέλιο Σκλαβενίτη. Τον άνθρωπο δεν έτυχε να τον γνωρίσω. Ηξερα και ξέρω τι έχει κάνει η επιχείρησή του όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, αλλά και την αγάπη που έχουν γι’ αυτήν οι εργαζόμενοι.

Θυμάμαι ακόμη τον πατέρα μου, όταν γυρνούσε από τα ταξίδια, που μας έπαιρνε να πάμε να ψωνίσουμε από τον Σκλαβενίτη στην Πειραιώς. Ηταν μεγάλη ανακάλυψη για τα παιδικά μου μάτια, που είχαν συνηθίσει τον μπακάλη της γειτονιάς, όπου πηγαίναμε τότε για τα θελήματα - έτσι τα λέγαμε τότε τα ψώνια που μας έστελναν να κάνουμε οι μεγάλοι. Τότε, που μας έλεγαν «έφτυσα» για να έχουμε τον φόβο να γυρίσουμε τρέχοντας πριν στεγνώσει το σάλιο τους και να μη χαθούμε ακόμη μία φορά στις αλάνες, παίζοντας με τους φίλους μας.

Από τότε πέρασαν χρόνια και τα σούπερ μάρκετ, όπως και πολλά άλλα απρόσωπα πολυκαταστήματα, που δεν ξέρουμε καν ποιοι τα έχουν, αποτελούν καλώς ή κακώς την καθημερινότητά μας. Ο Σκλαβενίτης, όμως, παρέμενε κάτι διαφορετικό. Ηταν ένα σούπερ μάρκετ που είχε ταυτότητα. Και η ταυτότητά του ήταν ο επιχειρηματίας με ονοματεπώνυμο, από τη μία, και οι εργαζόμενοί του, από την άλλη. Μια ελληνική ταυτότητα, που είχε τα χαρακτηριστικά άλλης εποχής.

Που ναι μεν ο επιχειρηματίας δούλευε για το κέρδος, αλλά δεν θεωρούσε τον εργαζόμενο ένα γρανάζι αυτής της παραγωγικής διαδικασίας. Λειτουργούσε με τη λογική του μπακάλικου στις σχέσεις του εντός της επιχείρησης, κι ας ήταν ένας επιχειρηματικός γίγαντας.

Ο Σκλαβενίτης ως επιχείρηση ήταν μια ελληνική οικογένεια. Με τα καλά της και με τα κακά της. Και αυτό φάνηκε σε όλα αυτά τα κείμενα που ανέβασαν οι εργαζόμενοι που πληροφορήθηκαν συγκλονισμένοι την τραγική απώλεια ενός εκ των τριών ανθρώπων που απαρτίζουν την επιχείρηση.

Η αγάπη και η οδύνη για το «αφεντικό», σε μια χώρα που λειτουργεί με όρους τάχα μου δήθεν ταξικού κανιβαλισμού για να δώσει ιδεολόγημα στον φθόνο απέναντι στο επιχειρείν, ήταν εντυπωσιακές. Και δείχνουν για τους επιχειρηματίες τον άλλο δρόμο. Η οικογένεια Σκλαβενίτη καθημερινά σε αυτές τις δύσκολες εποχές στηρίζει πολλές οικογένειες, και όχι μόνο των εργαζομένων σε αυτές. 

Είναι παρούσα δίνοντας συνέχεια στο σημαντικό έργο πολλών ευεργετών της πατρίδας μας. Ανθρώπων οι οποίοι έχτισαν το σύγχρονο κράτος που λέγεται Ελλάδα.

Δυστυχώς, δεν βρίσκουν πολλούς μιμητές σήμερα οι ευεργέτες τού χθες. Σε μια χώρα όπου το επιχειρείν, δημόσιο και ιδιωτικό, έχει ταυτοποιηθεί με ένα αλισβερίσι μιζών και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, περιπτώσεις όπως αυτή του Σκλαβενίτη αποτελούν εξαίρεση. Περιπτώσεις που αναγνωρίζουν ότι «πάντων χρημάτων μέτρον ο άνθρωπος» σπανίζουν.

Κι εδώ ισχύει πραγματικά η φράση «μακάρι να είχαμε πολλούς Σκλαβενίτηδες σε αυτήν τη χώρα». Ισως να μην είχαμε φτάσει εδώ...

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.