9 Φεβρουαρίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για το Σκοπιανό

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Οι δυνατότητες της Ελλάδας για το Σκοπιανό 

Η Ενδιάμεση Συμφωνία παρόλο που δεν είναι γνωστό, δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνει παρεμβάσεις κάθε φορά που τα Σκόπια θα θέλουν να ενταχθούν σε κάποιο διεθνή οργανισμό όπου θα μπορούσαν να αλλάξουν το όνομά τους από το επίσημο FYROM που έχει αναγνωρισθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1993 και το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995. Αυτή η ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα θα μπορούσε να αφοπλιστεί με μια νέα συμφωνία και αυτό είναι ένας πραγματικός κίνδυνος αν η νέα ονομασία εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. 

Άρα το εύλογο ερώτημα είναι γιατί να βιαστούμε να κάνουμε μια τέτοια συμφωνία; Εκτός βέβαια αν από μόνοι μας, θέλουμε να εγκλωβίσουμε την Ελλάδα σε μια διπλωματική παγίδα. Όλο αυτό το πλαίσιο δεν έχει καμία άμεση σχέση με το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουμε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Διότι αυτό είναι πάντα εφικτό ανεξαρτήτως από το θέμα της ονομασίας αφού κάθε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ το έχει. Δεν πρέπει λοιπόν να μπερδεύουμε τα δυο θέματα. Τα Σκόπια ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα δεν το θέλει. Και ακόμα κι όταν έκαναν αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο όπου δεν πέτυχαν τίποτα το ουσιαστικό, δεν είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η νατοϊκή απόφαση λόγω βέτο της Ελλάδας. Έτσι αν εξετάσουμε ορθολογικά το όλο θέμα, ξέρουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να οπισθοχωρούμε σε κάποιο σημείο.

πηγή 

Κυβερνητικές επιλογές στα Σκόπια

Στα Σκόπια ξέρουν ότι οι παλιές ακραίες δηλώσεις και όλες οι Kitch κατασκευές δεν βοήθησαν σε τίποτα, όσον αφορά στην ένταξή τους τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο NATO. Επίσης αυτές οι δηλώσεις ποτέ δεν ακολουθήθηκαν από τις μειονότητες και ειδικά την αλβανική διότι δεν θεωρούν ότι είναι η ταυτότητά τους. Έτσι οι κυβερνητικές επιλογές είναι λιγότερες από ό,τι πιστεύουν στην Ελλάδα. Τα Σκόπια δεν έχουν μεγάλα περιθώρια, διότι ταυτόχρονα οι πολιτικοί λένε στον σκοπιανό λαό ότι ο κυρίαρχος στόχος τους είναι να εναχθούν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν έχει γίνει τίποτα και δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο από τα 35 που προβλέπει και η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. 

Έτσι υπάρχει ένα πρώτο σενάριο να γίνει η ένταξη με την επίσημη ονομασία FYROM όπως έγινε το 1993 στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και το 1995 στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεύτερο σενάριο είναι να απελευθερωθούν τα Σκόπια από οποιαδήποτε ελληνική πίεση κάνοντας μια νέα συμφωνία που θα έρθει να καλύψει την ενδιάμεση αλλά μπορεί να γίνει μόνο και μόνο αν η Ελλάδα παραδώσει τα πάντα και τώρα με τα δύο ιστορικά Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας υπάρχει κίνδυνος μεγάλου πολιτικού κόστους. Τρίτο σενάριο είναι για τα Σκόπια να βρουν μια ονομασία που σέβεται την ιστορία αλλά και τις μειονότητες που έχουν για να μην υποστούν αυτό που έζησε η Σερβία με την αποχώρηση του Μαυροβουνίου και την εμπόλεμη κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου. Τώρα οι αρχικές προτιμήσεις άλλαξαν, διότι ο Σκοπιανός λαός περιμένει και ο Ελληνικός λαός αντιστέκεται.

πηγή 

Και τα λάθη έχουν όρια

Είναι σίγουρο ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν διαφορετικές, διότι θεώρησε πρώτον ότι ο λαός δεν πρόκειται να ασχοληθεί πια με τέτοια εθνικά θέματα και δεύτερον ότι υπάρχει μια ιδεολογική σύμπλευση. Και οι δύο εκτιμήσεις αποδείχθηκαν ότι ήταν λανθασμένες. Τα ιστορικά Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας απέδειξαν ότι ο ελληνικός λαός δεν έκανε πίσω. Και τα πολιτικά προβλήματα τόσο των Σκοπίων όσο και τα εσωτερικά της κυβέρνησης με τη συμμαχία της είναι προβληματικά από τώρα και με επεκτάσεις για το μέλλον. Ήδη ένα μεγάλο μερίδιο των πολιτικών από διάφορα κόμματα έχει έρθει πιο κοντά στις θέσεις του ελληνικού λαού. Υπάρχει βέβαια και μια μειοψηφία που επιμένει διότι έχει εκτεθεί με αυτήν την προσέγγιση και θεωρεί ότι πρέπει να ξεπεράσει το λαϊκό εμπόδιο για να καταλήξει. 

Η κυβέρνηση όμως έχει αρχίσει να βλέπει ένα πολιτικό κόστος και θεωρεί πια ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να θυσιαστεί για ένα θέμα που δεν ήταν της επικαιρότητας. Επίσης ξέρει ότι δεν δέχεται πιέσεις ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε λόγω ιδεολογίας θα τις είχε κατηγορήσει και καταδικάσει και όχι να τις αξιοποιήσει ως ιδεολογίες. Έτσι και λόγω των εκλογών που είναι για τον επόμενο χρόνο κανονικά αν δεν γίνει κάποιο κυβερνητικό λάθος, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να συνεχιστεί αυτό το λάθος. Έτσι θα δούμε στελέχη που θα θυσιαστούν για να ειπωθεί ότι τελικά η κυβέρνηση είναι με τον ελληνικό λαό.

πηγή 

Η ιστορία και το κενό

Η ιστορία έδειξε την εμβέλειά της με τα Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Και το κενό έδειξε την ιδεολογία του που εξέτασε πόσα άτομα παρακολουθούσαν μέσω τηλεόρασης και ερμήνευσε αυτό το γεγονός ως μία έμμεση αποδοχή της πολιτικής της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα. Όσο το ένα είναι αξιόλογο, τόσο το άλλο είναι γελοίο. Πάντως φαίνεται πως κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι είμαστε ακόμα στην αρχή και ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να υποχωρήσει για το θέμα του Σκοπιανού. 

Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την ιστορία μας επειδή θέλει να μας το επιβάλλει μια ιδεολογία του κενού, η οποία στην καλύτερη περίπτωση παράγει γενοκτονίες. Το Σκοπιανό μπορεί να λυθεί αποτελεσματικά, αρκεί να μην κάνουμε στρατηγικά λάθη που θα έχουν τραγικές επιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους κυβερνητικούς κύκλους που βλέπουν όλο και περισσότερο τον κίνδυνο που διατρέχουν αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία με τις τεχνητές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί πια κανένας να μην υπολογίζει την ύπαρξη των δύο ιστορικών Συλλαλητηρίων. Τώρα που συνεχίζεται ο αγώνας ακόμα πιο ενισχυμένος δεν είναι η προπαγάνδα που θα μας σταματήσει. 

Συνεχίζουμε το έργο της ιστορίας προστατεύοντάς την από τη λήθη της βαρβαρότητας. Η θέση των Σκοπίων δεν έχει νόημα σε ιστορικό επίπεδο και δεν μπορεί να συσχετίζεται με τον Ελληνισμό. Η ιστορία του Ελληνισμού θα έρθει σε σύγκρουση με το κενό της ιδεολογίας αν αυτή δεν πάψει τα τεχνάσματά της. Η αντιμετώπιση θα είναι ισχυρή και θα προκαλέσει πολιτικό κόστος σε όσους δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν με την αλήθεια.

πηγή 

Η ΕΕ αδειάζει την προπαγάνδα της κυβέρνησης

Όσοι πίστευαν ακόμα και τώρα ότι δεχόμαστε πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα του Σκοπιανού, θα συνειδητοποιήσουν ότι έπεσαν σε μια απλοϊκή παγίδα. Τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αδειάζει κυριολεκτικά την κυβέρνηση και την προπαγάνδα της αφού ο ίδιος ο Juncker είπε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβολίου: "Δεν λέμε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025.

Πρόκειται για μια ενδεικτική ημερομηνία, μια προοπτική που θα παρακινήσει τις χώρες αυτές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Και ας είμαστε σαφείς: καμιά χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν λύσει διμερείς διαφορές." Τι άλλο να ειπωθεί για να καταλάβουμε επιτέλους ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να καταπατήσει ένα κράτος μέλος για να το χαρεί μια χώρα που είναι μόνο υποψήφια. 

Ακόμα και οι πιο άσχετοι βλέπουν τώρα το μέγεθος της κυβερνητικής προπαγάνδας και σίγουρα μερικοί από τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους θα διαχωρίσουν τη θέση τους βλέποντας ότι δεν μπορούν να τις υποστηρίξουν με τόσο απλό τρόπο. Τώρα έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι αυτό το γεγονός ήρθε μετά από τα δύο ιστορικά Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για τα οποία έλεγαν αρχικά ότι δεν θα επηρεάσουν καθόλου την όλη κατάσταση. Κι όμως έγινε και γίνεται για λόγους στρατηγικής και γεωστρατηγικής.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης: 

Ν. Λυγερός: Συλλογικές έξυπνες λύσεις. Σάρχος, 06/02/2018 
μέρος 1ο ΕΔΩ
μέρος 2ο ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Α. Δημητρόπουλο για το Σκοπιανό. Sigmatv. 07/02/2018  ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.