28 Φεβρουαρίου 2018

«Γκρίζες ζώνες» και στο Ιόνιο στήνουν Αλβανία - Τουρκία

Η κυβέρνηση Ράμα, με τη βοήθεια συμβούλων από την Αγκυρα, θέλει να δημιουργήσει σκηνικό Ιμίων στη βραχονησίδα Μπακρέτα, για να μην επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. 

Από τον Νίκο Σταυρουλάκη

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξανακάνει το λάθος να παραχωρήσει εθνικό έδαφος στην Αλβανία. Το ιστορικό προηγούμενο της νήσου Σάσωνος, που βρίσκεται στη στρατηγική θέση της εισόδου του κόλπου της Αυλώνας στην Αλβανία, η οποία το 1864 παραχωρήθηκε τυπικά στην Ελλάδα ως παράρτημα των Ιονίων νήσων αλλά στο οποίο ουσιαστικά η χώρα μας ουδέποτε άσκησε κυριαρχικά δικαιώματα, δεν θα ξανασυμβεί. 

Η προσάρτηση του νησιού από την Ελλάδα έγινε το 1912, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, από άγημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για να εκκενωθεί το 1914, ύστερα από πιέσεις των μονίμως εχθρικών Ιταλίας και Αυστροουγγαρίας, οι οποίες κίνησαν «γη και ουρανό» για να παραχωρηθεί στην Αλβανία. Σε μία νύχτα οι Αλβανοί έσφαξαν τους λιγοστούς Ελληνες που ζούσαν εκεί και το νησί ερήμωσε, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως στρατιωτική βάση από Ιταλούς και Ρώσους… 

Παραμονές της προωθούμενης συμφωνίας-πακέτο Ελλάδας - Αλβανίας για τον επαναπροσδιορισμό των θαλάσσιων ορίων και ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, η κυβέρνηση Ράμα και οι φιλοτουρκικοί κύκλοι στα Τίρανα «ξεσαλώνουν», διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες και αναλύσεις, αναφέροντας πως η Ελλάδα υποχρεώθηκε να υποχωρήσει τόσο, ώστε να απολέσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της στα «διαφιλονικούμενα» θαλάσσια τεμάχια 1 και 2 (τα ακροτελεύτια Οικόπεδα στα bορειοδυτικά της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο), για τα οποία η Αλβανία είχε εγείρει αντιρρήσεις, προσβάλλοντας την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 Καραμανλή - Μπερίσα στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα, με τις στρατιές «συμβούλων» του Ράμα που έχει δημιουργήσει, επιχειρεί να ακυρώσει τη βούληση της Αθήνας να εκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ν. μίλια, καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη αποδοχή του εύρους από Αλβανία - Ιταλία αποτελεί «κακό προηγούμενο» για την ίδια στο Αιγαίο. 

Μάλιστα, οι Τούρκοι σύμβουλοι του Ράμα και οι κάθε λογής Τούρκοι ψευδοαναλυτές που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά δίκτυα της Αλβανίας (έχοντας παράλληλα διαβρώσει τον αλβανικό κρατικό μηχανισμό) έχουν επινοήσει περίπτωση ανάλογη των Ιμίων, προκειμένου μέσω της συνεχώς αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στη γειτονική χώρα να προωθήσουν στο μέλλον «γκρίζες ζώνες» και στο Ιόνιο. 

Πρόκειται για την ακατοίκητη βραχονησίδα Μπακρέτα, επικυρωμένη και αυτή στην Ελλάδα με την παραχώρηση των Ιονίων νήσων, η οποία βρίσκεται στη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στην Κέρκυρα και στα (αλβανικά) νησιά Κσαμίλ, κοντά στις ακτές της Αλβανίας (νοτίως των Αγίων Σαράντα), για την οποία οι Τούρκοι σύμβουλοι του Ράμα ψάχνουν να βρουν «τρύπες» στα διεθνή κείμενα, προκειμένου να εγείρουν και εκεί προσκόμματα κυριαρχίας, εξυπηρετώντας τους γνωστούς αποσταθεροποιητικούς στόχους της Αγκυρας με βάση το γνωστό στο ελληνικό ΥΠΕΞ σχέδιο στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου (10/2) το αλβανικό δίκτυο Top Channel ανέφερε πως η βραχονησίδα Μπακρέτα παύει με τη νέα συμφωνία να αποτελεί σημείο αφετηρίας μέτρησης εύρους χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, γεγονός που επηρεάζει την έκταση της ελληνικής κυριαρχίας κυρίως στο θαλάσσιο τεμάχιο «ΙΟΝΙΟ 1» της ελληνικής ΑΟΖ. Το Top Channel, επικαλούμενο πηγές από την πρεσβεία των Τιράνων στην Αθήνα, αναφέρει: «Με τη νέα συμφωνία για τη θάλασσα, η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματος των 12 μιλίων από τη βραχονησίδα Μπακρέτα, ρύθμιση η οποία προσέφερε στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου της περιοχής». 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη νέα συμφωνία η Ελλάδα αποδέχτηκε ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», και επομένως ισχύει η πρόβλεψη της «Σύμβασης της Θάλασσας» για την έκταση των υδάτων στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ίδιο δίκτυο ανέφερε πως, αντίθετα με την Μπακρέτα, ως σημείο αφετηρίας μέτρησης 12 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι πλέον τα νησιά Οθωνοί, Ερεικούσα και Μαθράκι, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα όχι μόνο ως προς την επέκεινα εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αλλά και επειδή αποτρέπει «δεύτερες σκέψεις» της Τουρκίας για το Καστελόριζο στο Αιγαίο. 

Η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπερίσα Εντίθ Χαρτζί (Εdith Harxhi), με σπουδές στο πανεπιστήμιο Bilkent της Αγκυρας και στα Κατεχόμενα, η οποία σήμερα διευθύνει ένα αλβανικό think tank που ακούει στο όνομα Albanian Policy Center, περνώντας τις τουρκικές απόψεις στην αλβανική κοινή γνώμη, δεν διστάζει να δηλώσει απροκάλυπτα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, γιατί δεν θα το επιτρέψει η Τουρκία»! Να σημειωθεί ότι η Αλβανία έχει έκταση χωρικών υδάτων τα 12 μίλια από το 1991! 

Η τακτική των συνεχών προκλήσεων από τα Τίρανα 

Ο ίδιος ο Ράμα, μέσα στο μεγαλοϊδεατικό παραλήρημά του, παραδέχτηκε πρόσφατα: «Οξύναμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα για να… συμμορφωθεί»! 

Ομολόγησε ευθέως ότι με τους χειρισμούς του απέναντι στην ελληνική μειονότητα, με τις αλυτρωτικές κορόνες σε βάρος της χώρας μας, αλλά και στο λεγόμενο «Τσάμικο» ζήτημα, ύψωνε την ένταση (σ.σ.: με τις οδηγίες της Αγκυρας) για να πάρει όσα μπορεί περισσότερα στο θέμα της ΑΟΖ. Ωστόσο, παραμονές της προωθούμενης συμφωνίας πάλι ο αχυράνθρωπος του Ράμα, ο δήμαρχος Χειμάρρας Γκόρος, του οποίου η ελληνική ιθαγένεια έχει αφαιρεθεί για «αντεθνική» συμπεριφορά απέναντι στους Ελληνες μειονοτικούς, έστειλε τις μπουλντόζες στην παραλία της πόλης.

Η κυβέρνηση Ράμα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ανοιχτά το πολυσυζητημένο σχέδιο «πολεοδομικής ανάπλασης» του θαλάσσιου μετώπου ως «εργαλείο πίεσης» στην Ελλάδα. 

Δημοκρατία



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.