3 Φεβρουαρίου 2018

Αρθρα του Νίκου Λυγερού για το Συλλαλητήριο και το Σκοπιανό.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Το Συλλαλητήριο της Αθήνας δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό

Ως συνέχεια του ιστορικού Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης στις 21 Ιανουαρίου 2018, το Συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου 2018, δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό, αλλά απλώς ελληνικό και λαϊκό. Και το γεγονός ότι ο κύριος ομιλητής θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι από μόνο του συμβολικό. Όσοι θέλουν να το βλέπουν κομματικά, έχουν πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικάντικες προσεγγίσεις. 

Το Συλλαλητήριο της Αθήνας είναι η έκφραση του ελληνικού λαού που δεν πρόκειται ν' αφήσει κανένα πολιτικό, κανένα διπλωμάτη, κανένα επικοινωνιολόγο να του αρπάξει ένα κομμάτι της ιστορία του μόνο και μόνο για να πει στη συνέχεια ότι πέτυχε η ιδεολογία του, όποια και να είναι. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να συμφωνήσει με οποιοδήποτε συμβιβασμό. Δεν είμαστε σε κάποιο παζάρι της πολιτικής διπλωματίας όσο και να χτυπιούνται οι ειδικοί των εξωτερικών υποθέσεων. Δεν φταίει ο ελληνικός λαός αν κάποιοι δεν τον υπολόγιζαν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Δεν φταίει αυτός που πόνταραν στην απραξία του. Και η προπαγάνδα που άκουσε δεν τον επηρέασε καθόλου. Από μόνος του οργανώθηκε λαϊκά, οικογενειακά, φιλικά, θρησκευτικά ανεξαρτήτως από τα κόμματα για να δείξει ότι είναι ακόμα εδώ ακόμα και μετά κι ότι ο Ελληνισμός δεν πρόκειται ούτε να γονατίσει ούτε να πέσει.

πηγή 

Ο λαός του Συλλαλητηρίου

Αντιστεκόμαστε στη λήθη όπως αντιστεκόμαστε και στους γενοκτόνους. Δεν μας ενδιαφέρει αν ανήκουν στη Δεξιά ή την Αριστερά, σημασία έχει ότι είναι λήθη και κατά συνέπεια ενάντια στην αλήθεια του Ελληνισμού, δηλαδή ενός πολιτισμού που είναι δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα. Κατά συνέπεια όσοι θέλουν να μας βάλουν σε μία μοναδική κατηγορία για να μας καταδικάσουν, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να μας βάζουν με την πατρίδα, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Δεν λειτουργούμε με τα κόμματα διότι έχουμε ήδη δει τις προσεγγίσεις τους όταν υπάρχει ένα εθνικό πρόβλημα. Το γεγονός ότι δεν θέλουμε κατεχόμενα όποια κι αν είναι η περιοχή στον κόσμο διότι θεωρούμε ότι καταπατούνται τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας αφού έχει το δικαίωμα της ιστορίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε γα να προωθήσουμε επιλύσεις που σέβονται τους πληθυσμούς διότι ο καθένας έχει μία ιστορία. Με την ίδια νοοτροπία αντιμετωπίζουμε και το Σκοπιανό. Όχι μόνο δηλαδή επειδή αφορά άμεσα την Ελλάδα αλλά γιατί πλαστογραφεί την ιστορία ενός λαού. Και αυτή η επίθεση που δεχτήκαμε από μια ιδεολογική βαρβαρότητα δεν μπορούμε να την αφήνουμε να περάσει λόγω δικής μας απραξίας. Γι' αυτό όποια κατηγορία και να υποστούμε θα είμαστε στο Συλλαλητήριο διότι αυτό είναι κομμάτι της ιστορίας μας και συνέχειά της. 

πηγή 

Συλλαλητήρια και Δημοσκοπήσεις

Έχει ενδιαφέρον να βλέπουμε την εξέλιξη που έχει προκαλέσει το ιστορικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στην αντίληψη του ελληνικού λαού αλλά και των κομμάτων. Ενώ αρχικά έλεγαν όλοι οι θεσμοί ότι δεν έχει αξία ούτε σημασία, είδαμε ότι σιγά σιγά άρχισαν τις διορθωτικές κινήσεις. Και το ίδιο έκανε και η Εκκλησία αφού δεν είχε πια την πίεση που της ασκήθηκε. Τώρα που άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα, περάσαμε σε μια άλλη φάση αφού το γεγονός δημιούργησε κοινωνικό φαινόμενο. Δεν εξετάζουν πια μόνο το μέγεθος του Συλλαλητηρίου αλλά τις επεκτάσεις του. 

Έτσι βλέπουμε τώρα δημοσκοπήσεις που αναλύουν την αποδοχή αλλά και την παράμετρο ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος. Αυτό λοιπόν που ήταν παλιομοδίτικο και γραφικό δημιούργησε κομμάτι ιστορίας επειδή σέβεται την ιστορία. 

Με αυτά τα νέα δεδομένα όλοι μπορούν να δουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το ακραίο αφού η πλειοψηφία συμφωνεί με την ύπαρξη των συλλαλητηρίων και η τεράστια πλειοψηφία θεωρεί ότι το Σκοπιανό είναι όντως σημαντικό για τη χώρα μας. Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι οι αναλύσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι υπερκομματικό όσον αφορά στα Συλλαλητήρια. Αυτό κι αν είναι μια δικαίωση για τους διοργανωτές του ιστορικού Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Και η θεσμική προπαγάνδα θα δυσκολευτεί να κατηγορεί τόσο εύκολα ένα δικαίωμα που έχει ο ελληνικός λαός.

πηγή 

Σκοπιανό και Οικονομία

Μια παράμετρος που δεν εξετάζουμε σε συνδυασμό με το Σκοπιανό είναι το θέμα της οικονομίας. Παραβλέπουμε τις ανάγκες των Σκοπίων, ενώ ξέρουμε ότι αυτά προσδοκούν μεγάλα οφέλη από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπουν πρώτον τις διαφορές που υπάρχουν στον τομέα της ανάπτυξης στη Σλοβενία που εντάχθηκε το 2004 και στην Κροατία που εντάχθηκε το 2013. Μάλιστα η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2007, η Κροατία θέλει να ενταχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και το Μαυροβούνιο που έχει ανοίξει ήδη 33 κεφάλαια από τα 35 της ενταξιακής πορείας, το χρησιμοποιεί ήδη ακόμα κι αν δεν υπάρχει νομισματική σύμβαση. 

Με άλλα λόγια τα Σκόπια βλέπουν αντικειμενικά την καθυστέρησή τους. Επειδή στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να μιλούμε για τα εσωτερικά μας προβλήματα, νομίζουμε ότι όλοι οι άλλοι είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμάς, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική. Παραδείγματος χάριν το ΑΕΠ μας είναι της τάξης των 290 δισεκατομμυρίων $ ενώ των Σκοπίων της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων $. Βλέπουμε λοιπόν ότι αν υπάρχει μια οικονομική ανάγκη είναι από την πλευρά των Σκοπίων. Και γι' αυτόν τον λόγο μπαίνουν σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για να τα βγάλουν πέρα στον τομέα της οικονομίας ο οποίος παρεμπιπτόντως βασίζεται ήδη σε μεγάλο ποσοστό στην οικονομική δραστηριότητα ελληνικών εταιρειών που έχουν την έδρα τους στα Σκόπια. Έτσι το θέμα της αδιαλλαξίας των Σκοπίων είναι αυτό που προκαλεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σκοπιανός λαός. 

πηγή 

Δηλώσεις Ντιμιτρόφ και τέλος προπαγάνδας

Όσο και να πίστευαν μερικοί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό θα έχουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα διότι άκουγαν συνεχώς αυτή την προπαγάνδα περί επίτευξης στόχων, σιγά σιγά έρχεται η αλήθεια να καταρρίψει κάθε εντύπωση που είχε δημιουργηθεί έως τώρα. Διότι ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ακόμα περισσότερο την αδιαλλαξία του όχι μόνο για το θέμα της ονομασίας αλλά και του αλυτρωτισμού. Βέβαια τα Σκόπια συνεχίζουν την ίδια στρατηγική προσέγγιση ζητώντας τα πάντα για να πάρουν κάτι και βέβαια ποντάροντας πάνω στα λάθη που μπορεί να κάνει η ελληνική εξουσία. 

Άρα τώρα ξέρουμε ότι επί της ουσίας δεν τα έχουμε βρει πάνω σε κανένα θέμα κι ότι απλώς η εξουσία ετοιμαζόταν να αποδεχτεί κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο για τον Ελληνισμό και την ιστορία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι γυρίσαμε πίσω διότι τώρα όλοι βλέπουν την έννοια του πολιτικού κόστους που εμφανίζεται και από τις δύο πλευρές. Έτσι ενώ θέλησαν να μας πείσουν και μετά να μας εξηγήσουν ότι ήμασταν στο παρά πέντε μίας συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών, τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο μόνος τρόπος που υπήρχε για να τα βρούμε ήταν απλώς να συμβιβαστούμε με το απαράδεκτο. Όμως δεν είχαν υπολογίσει την αντίσταση του ελληνικού λαού που δεν πρόκειται να γονατίσει μόνο και μόνο για να το χαρούν μερικοί διπλωμάτες δίχως στρατηγική.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.