18 Φεβρουαρίου 2018

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΣΙΔΑ

Γράφει η Μαίρη Καρά

     Στην μάχη των Γαυγάμηλων με την οικογένεια του Δαρείου πιάστηκε αιχμάλωτη και η Βαρσίδα, πριγκίπησσα της Αρχαίας Περσίας. Ηταν γεννημένη το 363 π.Χ. και πέθανε το 309 π.Χ. Είχε λάβει την καλύτερη δυνατή μόρφωση κι από Πέρσες αλλά κι από Έλληνες δασκάλους την Ελληνική Παιδεία. Η Βαρσίδα ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Πέρση ευγενούς ΑΡΤΑΒΑΖΟΥ.
     Ο Αρτάβαζος όπως οι πρόγονοί του, ήταν Σατράπης της Φρυγίας στον Ελλήσποντο, που εκείνη την εποχή ήταν τμήμα της Περσικής Αυτοκρατορίας. Το 358 π.Χ. στράφηκε εναντίον του Πέρση Βασιλιά ΑΡΤΑΞΕΡΞΗ Γ' ο οποίος, όταν εξασφάλισε την παρουσία του στον θρόνο, επικεντρώθηκε στο να διαλύσει την επανάσταση. Ετσι ο Αρτάβαζος αναγκάστηκε να προσλάβει στον Στρατό του Έλληνες μισθοφόρους. Ανάμεσά τους ήταν και δύο αδέρφια απ' την Ρόδο, ο ΜΕΝΤΩΡ και ο ΜΕΜΝΩΝ.
     Με τα αδέλφια αυτά ο Αρτάβαζος απέκτησε στενές φιλικές σχέσεις, οι οποίες κατέληξαν σε συγγένεια. Ο Αρτάβαζος παντρεύτηκε την αδελφή τους κι έδωσε τη νεαρή Βαρσίδα γυναίκα στον ΜΕΝΤΟΡΑ. Το 354 π.Χ. ο Αρτάβαζος ηττήθηκε απ' τα στρατεύματα του Αρταξέρξη και με τα παιδιά του, τις γυναίκες του και τον Μέμνονα κατέφυγε στην Πέλλα, στην αυλή του βασιλιά ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β', που τους υποδέχθηκε φιλικά και τους επέτρεψε να παραμείνουν στην ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ.
     Εκεί η Βαρσίδα γνώρισε το νεαρό πρίγκιπα Αλέξανδρο, που ήταν επτά χρόνια νεότερός της και τον δάσκαλό του Φιλόσοφο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. Ο Μέντορας όμως που είχε καταφύγει στην Αίγυπτο, κατάφερε να κερδίσει την εύνοια του Πέρση Βασιλιά. Ετσι πήρε το θάρρος και του ζήτησε την επιστροφή της οικογένειάς του. Ο Βασιλιάς το δέχτηκε και ο Αρτάβαζος άφησε την Πέλλα κι επέστρεψε στην Περσία, με αντάλλαγμα να του παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τον ΦΙΛΙΠΠΟ.
     Η Βαρσίδα επανενώθηκε με τον σύζυγό της το 342 π.Χ., στα 21 της χρόνια. Όμως ο Μέντορας πέθανε μετά από δυο χρόνια, αφού ήδη της είχε χαρίσει μια κόρη. Μετά τον θάνατό του η Βαρσίδα παντρεύτηκε τον αδερφό του Μέμνονα, που είχε ήδη γιους κι απόκτησε μαζί του άλλους δυο γιους κι όλοι μαζί εγκαταστάθηκαν στις προσωπικές του εκτάσεις στην ΤΡΩΑΔΑ.
     Αργότερα ο Μέμνων διορίστηκε απ' τον Δαρείο Αρχηγός του Ναυτικού της Μικράς Ασίας και με τον αδελφό της Βαρσίδας Φαρνάβαζο, κατάφεραν να ανακόψουν επιτυχώς την προέλαση του Αλέξανδρου. Ακόμα πολέμησε εναντίον του Αλέξανδρου επικεφαλής στο αριστερό κέρας της Περσικής Στρατιάς στην Μάχη του Γρανικού. Αυτή την χρονική περίοδο επεβλήθη στην Βαρσίδα η διαμονή της στην αυλή του βασιλιά Δαρείου Γ', για να εξασφαλιστεί η πίστη του συζύγου της στο ΣΤΕΜΜΑ.
     Όταν όμως αιχμαλωτίστηκε απ' τους Μακεδόνες, χάρις στην μόρφωσή της μεταφέρθηκε με τους δυο γιους της στην ΔΑΜΑΣΚΟ, σε ένα ανάκτορο ενός παλιού ΦΑΡΑΩ. Εκεί την ξανασυνάντησε ο Αλέξανδρος κι έγινε η επανασύνδεση των παιδικών φίλων. Η συναισθηματική τους ένωση ίσως είχε πολιτική σκοπιμότητα και για τον Αλεξανδρο, που μια πιθανή συγγένειά του με Περσίδα ευγενή, θα ενδυνάμωνε την θέση του, στην επιδίωξή του να αναγνωριστεί Βασιλιάς της ΠΕΡΣΙΑΣ.
     Η Βαρσίδα τον περίμενε ντυμένη μ' έναν ιωνικό υπενδύτη, καθισμένη σ' ένα κάθισμα με βραχίονες. Είχε αφήσει τα μαύρα μαλλιά της να πέφτουν ελεύθερα στους ώμους κι είχε βαφτεί ελαφρά με τον αιγυπτιακό τρόπο. Ο Αλέξανδρος μπήκε κι έμεινε να την κοιτάζει μ' ένα φλογερό βλέμμα. Φορούσε ελαφριά χλαμύδα, στερεωμένη στον αριστερό ώμο με ασημένια πόρπη, προαιώνια κληρονομιά της δυναστείας του και μια χρυσή ταινία δεμένη στο μέτωπό του πάνω απ' τα ΧΡΥΣΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ.
     Η Βαρσίδα ένιωσε να χάνεται μέσα στο φως του βλέμματός του. Ψιθύρισε "Αλέξανδρε…" καθώς εκείνος την έσφιγγε στην αγκαλιά του, φιλούσε τα υγρά και σαρκώδη χείλη της και την έγερνε στο κρεβάτι. Μα απότομα ένιωσε ακαριαία το δέρμα της να παγώνει και τα μέλη της να γίνονται άκαμπτα στα χέρια του, από μια απειλητική δόνηση στον αέρα… που ξύπνησε και στον Αλέξανδρο, τις ναρκωμένες αισθήσεις του ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ.
     Στραφηκε απότομα για να αντιμετωπίσει τον επικείμενο κίνδυνο και βρέθηκε να δέχεται επίθεση από ένα σώμα, που ορμούσε τρέχοντας εναντίον του. Είδε ένα χέρι να σηκώνεται κρατώντας εγχειρίδιο, ακούγοντας συγχρόνως το πονεμένο ουρλιαχτό της Βαρσίδας. Ο Αλέξανδρος απέκρουσε εύκολα τον επιτιθέμενο και τον καθήλωσε στο έδαφος. Αιφνίδια του έστριψε τον καρπό και τον ανάγκηασε να παρατήσει το ΟΠΛΟ.
     Και θα τον είχε σκοτώσει αμέσως με το βαρύ κηροπήγιο, που είχε αρπάξει αστραπιαία, μα αναγνώρισε το δεκαπεντάχρονο Ετεοκλή, τον μεγαλύτερο γιο του Μέμνονα και της Βαρσίδας. Το αγόρι πάλευε σαν λιοντάρι πιασμένο στην παγίδα, έβριζε, δάγκωνε. Αμέσως μπήκαν οι φρουροί κι έπιασαν τον εισβολέα. "Απόπειρα κατά της ζωής του Βασιλιά; Πάρτε τον να βασανιστεί και να εκτελεστεί, είπε ο επικεφαλής τους ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ.
     Η Βαρσίδα έπεσε στα πόδια του Αλέξανδρου δακρυσμένη. "Σώσε την ζωή του παιδιού μου Κύριέ μου" Ο Ετεοκλής την κοίταξε περιφρονητικά και είπε στον Αλέξανδρο: "Σε συμφέρει να με σκοτώσεις, γιατί θα επιχειρήσω ξανά να εκδικηθώ για την ζωή και την τιμή του πατέρα μου". Ο Βασιλιάς διέταξε τους φρουρούς να φύγουν, λέγοντας στο παιδί: "Η τιμή του πατέρα σου είναι ακέραιη και την ζωή του την πήρε μια ΑΣΘΕΝΕΙΑ".
     "Δεν είναι αλήθεια" φώναξε το αγόρι, "έβαλες να τον δηλητηριάσουν και τώρα… τώρα παίρνεις την γυναίκα του. Είσαι ένας άντρας χωρίς τιμή". Ο Αλέξανδρος του απάντησε: "Ποτέ δεν θα το έκανα αυτό. Θαύμαζα τον πατέρα σου, τον θεωρούσα τον μοναδικό αντάξιο αντίπαλό μου και ήθελα να αναμετρηθώ μαζί του σε μια μονομαχία. Αντιμετωπίζω τους εχθρούς μου έντιμα και θαρραλέα με το δόρυ και το ΣΠΑΘΙ.
     Οσον αφορά την μητέρα σου, ας όψεται ο έρωτας, που έχει θεϊκή δύναμη ακαταμάχητη. Δεν θα πεις κάτι στην μητέρα σου;" "Αφού την άγγιξαν τα χέρια σου, δεν είναι πια μητέρα μου. Σκοτώστε με, αλλιώς θα σας σκοτώσω εγώ. Θα αφιερώσω το αίμα σας στην μνήμη του πατέρα μου, για να βρει γαλήνη στον Αδη". Η Βαρσίδα επανακτώντας τον έλεγχό της, είπε στον Αλέξανδρο: "Δος του ένα άλογο και προμήθειες κι άφησέ τον ελεύθερο. Θα το κάνεις για μένα;" Μα πρόλαβε κι απάντησε ο Ετεοκλής: "Σε προειδοποιώ, αν με αφήσεις ελεύθερο, θα πάω στον Μεγάλο Βασιλιά και θα του ζητήσω πανοπλία και σπαθί, για να σε πολεμήσω με τον ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ".
     "Αν πρέπει να γίνει έτσι, ας γίνει" είπε ο Βασιλιάς διατάζοντας τους φρουρούς ν' αφήσουν ελεύθερο το αγόρι, δίνοντάς του ό,τι ζήτησε η μητέρα του. Εκείνη έβγαλε ένα αστραφτερο όπλο κλεισμένο στην θήκη του και το έδωσε στον γιο της: "Είναι το σπαθί του πατέρα σου, πάρτο παιδί μου" του είπε λυπημένη. Το αγόρι το πήρε περήφανα και το έσφιξε στο ΣΤΗΘΟΣ ΤΟΥ.

(συνεχίζεται)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.