10 Φεβρουαρίου 2018

Λογοκλόπος ο Σέξπιρ; Ε, όχι δα!

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Διάβασα σε ανάρτηση του www.rizopoulospost.com, την αναδημοσίευση μιας σχολιαστικής είδησης από το www.protothema.gr με τον πραγματικά συγκλονιστικό τίτλο: «Ο Σέξπιρ ήταν λογοκλόπος – Αποκάλυψη σοκ που ανατρέπει την παγκόσμια λογοτεχνία». Τη διαπίστωση αυτή έσπευσαν να υιοθετήσουν και ελληνικές εφημερίδες και διαδικτυακοί τόποι με μιαν μεγάλη ευκολία, λες και επρόκειτο για ένα απλό γεγονός.

Θεωρώ το δημοσίευμα «συγκλονιστικό» γιατί ΑΝ ευσταθεί, πραγματικά ανατρέπει μια ολόκληρη φιλοσοφία θεατρικής γραφής που οικοδομήθηκε αιώνες τώρα, επάνω στην ποιότητα της θεατρικής τέχνης του Ουίλλιαμ Σέξπιρ η οποία έγινε παγκόσμια «σχολή», αναπαρήχθη, δίδαξε, διδάχθηκε, μεταφράστηκε, διασκευάστηκε και αποτελεί ένα από τα καλύτερα και ουσιαστικότερα συνολικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Και σήμερα, απειλείται με ανατροπή από ένα ανέλεγκτο δημιούργημα της σύγχρονης τεχνολογίας, που αβίαστα υιοθετείται μόνο και μόνο προς εντυπωσιασμό.

Προσωπικά δεν πιστεύω σχεδόν καθόλου αυτή την «τεχνολογία» και αυτό το «λογισμικό» το οποίο- όπως διάβασα- «ανιχνεύει τη λογοκλοπή σε φοιτητικές εργασίες» ούτε αυτούς τους «δύο συγγραφείς» οι οποίοι μας λένε ότι «ανακάλυψαν ένα χειρόγραφο που όπως πιστεύουν συμβουλεύτηκε ο παγκοσμίου φήμης θεατρικός συγγραφέας προκειμένου να γράψει τον Βασιλιά Λιρ, τον Μάκβεθ, τον Ριχάρδο Γ΄, τον Ερρίκο Ε΄ και επτά άλλα έργα».

Δέχομαι ότι οι «ανεξάρτητοι ακαδημαικοί Ντένις ΜακΚάρθι και Τζουν Σλουέτερ του Κολλεγίου LaFayette» που χρησιμοποίησαν το λογισμικό WCopyfind για να συγκρίνουν τα κομμάτια από τα έργα του Σέξπιρ με ένα αδημοσίευτο χειρόγραφο ομιλίας του 1576 μπορεί πράγματι να ανακάλυψαν κάποιες ομοιότητες, κάποιες ταυτότητες, κάποια ταυτόσημα σημεία.

Δεν γνωρίζω τι σημαίνει «ανεξάρτητοι ακαδημαικοί». Γνωρίζω το μικρό, επαρχιακό κολλέγιο Λαφαγιέτ που βρίσκεται στην ίδια πόλη (Easton, Pennlylvania) όπου έζησα και φοίτησα στο Γυμνάσιο. Δεν είχα ακούσει ποτέ συγγραφέα με το όνομα Τζορτζ Νορθ ή την ομιλία του (που ποτέ δεν εκδόθηκε αλλά παρέμεινε χειρόγραφη ) με τίτλο «Μία σύντομη ομιλία για την επανάσταση και τους επαναστάτες», το οποίο αποτύπωνε τους κινδύνους της επανάστασης ενάντια σε έναν βασιλιά το οποίο για τους «ανεξάρτητους ακαδημαικούς» ….δανείστηκε ο Σέξπιρ.

Η ιστορία καταγράφει βέβαια ένα Τζορτζ Νορθ, δευτέρας κατηγορίας αυλικό της άτεκνης Βασίλισσας Ελισάβετ της Πρώτης, τελευταίας βασίλισσας της δυναστείας των Τυδώρ, γνωστής και ως «παρθένος Βασίλισσα» που ο Νορθ ματαίως προσπαθούσε, γύρω στα 1550, να …γοητεύσει αλλά δεν τα κατάφερε και για να τον ξεφορτωθεί, τον έστειλε πρεσβευτή στη …Σουηδία.

Και εδώ, αρχίζουν τα επικίνδυνα: Η προσπάθεια των «ανεξάρτητων ακαδημαικών» να κατακτήσουν φήμη και δημοσιότητα τελεσφόρησε μόνο μετά τη διατύπωση της θεωρίας τους περί «Σέξπιρ λογοκλόπου» σε ένα δικό τους βιβλίο που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα από τον εκδοτικό οίκο «Ντ. Ες Μπρούερ». Εκεί διατείνονται ότι: « Μέχρι τώρα, κανείς ειδικός στον Σέξπιρ δεν είχε καταφέρει να μελετήσει το χειρόγραφο και πιθανότατα ελάχιστοι το είχαν διαβάσει. Τώρα, όπως αποκαλύπτει η ανάλυσή μας, η «Ομιλία» είναι μία από τις πηγές οποιασδήποτε μορφής που τον ενέπνευσαν». Όποιος θέλει, τους πιστεύει. Ελπίζω ότι δεν θα το κάνει. Και θα προβληματιστεί κι όλας για τους κινδύνους της εισβολής των «κακών social media» στη ζωή μας. Βέβαια σε κάποιο σημείο, οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι ο μεγάλος βάρδος δεν έκανε λογοκλοπή, αλλά ότι απλώς εμπνεύστηκε. Και κάπου, αναφέρουν ότι σύμφωνα με το πόρισμα του λογισμικού, «Ο εναρκτήριος μονόλογος του «Δούκα του Γκλόστερ» στον «Ριχάρδο τον Τρίτο» και ένα μέρος της «Ομιλίας» του Νορθ, έχουν μία παράθεση επτά ίδιων λέξεων: γυαλί, αναλογία, χαρακτηριστικό, παραμορφωμένος, κόσμος, σκιά, φύση».

Προτείνω – αν σας ενδιαφέρει η Παγκόσμια Λογοτεχνία- να το ξεχάσετε.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.