29 Ιανουαρίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για την Μακεδονία και το Συλλαλητήριο (μέρος 2ο)

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Σκοπιανά Δεδομένα 

Δεν επαρκεί να λέμε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού των Σκοπίων είναι αλβανικής καταγωγής για να καταλάβουμε τα τοπικά δεδομένα. Διότι αυτή η μειονότητα δεν βρίσκεται σε όλη την επικράτεια των Σκοπίων αλλά σε συγκεκριμένη περιοχή βορειοδυτικά δηλαδή δίπλα στο Κοσσυφοπέδιο και στην Αλβανία. Αυτό γίνεται άμεσα και αμέσως κατανοητό όταν μιλούμε για τον χάρτη που διεκδικεί η Μεγάλη Αλβανία βασισμένη στα εθνολογικά δεδομένα της περιοχής ενώ ταυτόχρονα ξεχνά αυτά που αφορούν στον ελληνικό πληθυσμό της Βόρειας Ηπείρου. 

Επίσης αν εξετάσουμε τους θρησκευτικούς χάρτες γίνεται κατανοητό πόσο σκληροπυρηνικό είναι το Κοσσυφοπέδιο και αυτό εξηγεί τα γεγονότα που έζησε η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Αν δεν ξεχάσουμε που έγιναν τα γεγονότα του 2001 δηλαδή στις περιοχές: Aračinovo, Tanuševci, Matejče, Vaksince, Slupčane... οι οποίες βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα των Σκοπίων τότε γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν ισχυρές αναλογίες.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όταν παρουσιάζουμε τα σκοπιανά δεδομένα ως μια και μοναδική οντότητα η οποία είναι ενωμένη δημιουργούμε μια γεωπολιτική ψευδαίσθηση που δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα της περιοχής. Κατά συνέπεια πρέπει να αντιληφθούμε ότι μια ονομασία που δεν αντιπροσωπεύει όλες τις μειονότητες όχι μόνο δεν θα έχει την επιτυχία που μερικοί άσχετοι επί του θέματος θεωρούν δεδομένη, αλλά θα προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε αυτονομία, απόσχιση ή ανεξαρτησία αλλά σε κάθε περίπτωση καμιά σταθερότητα για την περιοχή, η οποία θα γίνει ακόμα πιο προβληματική και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ΝΑΤΟ. 

πηγή 

Σκοπιανό και ελληνική ΑΟΖ

Το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί αυτή την περίοδο δεν βασίζεται πάνω σε τίποτα αλλά επί της ουσίας αποτελεί μόνο μια επικοινωνιακή δικαιολογία και θα το αποδείξουμε με δεδομένα της γεωπολιτικής. Πρώτον οι δηλώσεις τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν αμοιβαία λύση, πράγμα που σημαίνει ότι σέβονται την άποψη ενός κράτους-μέλους από το 1952 και το 1981. 

Το δικαίωμα αρνησικυρίας παραμένει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι ενεργοποιημένο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δοθεί προτεραιότητα σε μια υποψηφιότητα που δεν έχει καταφέρει να ανοίξει ούτε ένα από τα 35 κεφάλαια που απαιτεί η ενταξιακή πορεία. Η Γαλλία αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα με μας το 1973 με τη Μεγάλη Βρετανία η οποία τελικά εντάχθηκε ως Ηνωμένο Βασίλειο. Η γαλλική TOTAL και η ιταλική Edison μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια υπέγραψαν συμβόλαιο με την Ελλάδα για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο. 

Η αμερικανική ExxonMobil, η Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ως κοινοπραξία είναι υποψήφια για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά Κρήτης και Νότια Κρήτης. Και αυτήν την περίοδο διανύουμε τις 90 ημέρες των υποψηφιοτήτων και στη συνέχεια τις 60 ημέρες που διαθέτει η Ελλάδα για να αποφασίσει ποια κοινοπραξία θα επιλέξει για να υπογράψει συμβόλαιο εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι απομακρύνεται από τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ότι δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος κι ότι προσπαθεί να αφοπλίσει τους Κούρδους. Έτσι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με την Ανατολική Μεσόγειο. Ποιος λοιπόν θα ήθελε να πιέσει την Ελλάδα ειδικά αυτήν την περίοδο ενώ υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες και προοπτικές όπως είναι το καλώδιο EuroAsia Interconnector και ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, ποιος; 

πηγή 

Το Σκοπιανό και η Εκκλησία


Στην αρχή η εξουσία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αθωότητα της Εκκλησίας για να χειριστεί διπλωματικά μια επικοινωνιακή γκάφα, αφού δεν υπολόγισε σωστά την αντίδραση του ελληνικού λαού. Όμως η Εκκλησία είναι αγκυροβολημένη μέσα στον χρόνο και ξέρει τι σημαίνει σεβασμός της Ιστορίας. Έτσι ακόμα και μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος δεν προώθησε το Συλλαλητήριο λέγοντας ότι δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιες εκδηλώσεις. Εδώ σε αυτό το σημείο η εξουσία θεώρησε ότι είχε καταφέρει να ξεφύγει από την παγίδα στην οποία είχε πέσει μόνη της. Όμως και η Εκκλησία ξέρει από διπλωματία και μάλιστα εδώ και αιώνες. 

Έτσι είδαμε πρώτα την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στο πιο υψηλό επίπεδο για την περιοχή. Και μετά την απόφασή της να υποστηρίξει έμμεσα και το επόμενο Συλλαλητήριο, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει απαγόρευση αλλά ελεύθερο πλαίσιο για τους κληρικούς. Με άλλα λόγια η Εκκλησία τάχτηκε υπέρ του ελληνικού λαού κι άφησε με διπλωματικό τρόπο την εξουσία να λύσει μόνη της το επικοινωνιακό της πρόβλημα. Και σαν να μην έφτανε αυτό έχουμε και τις δηλώσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής που δείχνουν με τον πιο άμεσο τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία πίεση και καμία βιασύνη για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

πηγή 

Σκοπιανό και Αποκάλυψη

Ό,τι και να έχει πει η εξουσία για να δικαιολογήσει όχι μόνο την ιδεολογία της αλλά και την προπαγάνδα της, η ευρωπαϊκή επιτροπή έρχεται μέσω του εκπροσώπου να δηλώσει επίσημα ότι αδιαφορεί επί της ουσίας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων από την στιγμή που θα υπάρξει μια αμοιβαία λύση. Κατά συνέπεια τώρα η εξουσία είναι εκτεθειμένη διότι ήθελε να φανεί ότι δέχεται πιέσεις για να πάρει μια απόφαση ακόμα κι αν αυτή δεν ευχαριστεί τον ελληνικό λαό. 

Μετά την απόφαση της Εκκλησίας να μην υποστηρίξει την προσέγγιση της πολιτικής ηγεσίας, είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή που αποκαλύπτει την αλήθεια περί του θέματος. Βέβαια όλοι όσοι ασχολούνται με γεωπολιτική ήξεραν την αλήθεια αλλά η ηγεσία πόνταρε πάνω στην άγνοια των μη ειδικών για να επηρεάσει τον λαό και να μειώσει τη δράση του, πράγμα το οποίο φάνηκε και στη συνέχεια με τη διεξαγωγή του Ιστορικού Συλλαλητηρίου. Τώρα με τα νέα δεδομένα όλοι ξέρουν την αλήθεια και δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία. Έτσι μπορούμε να ασχοληθούμε πλέον σοβαρά με το Σκοπιανό και να αξιοποιήσουμε κάθε στιγμή που διαθέτουμε για να εφαρμόσουμε μια κυρίαρχη στρατηγική που να σέβεται την ιστορία.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης συνέντευξη του Ν. Λυγερού στα Παραπολιτικά FM 90.1. 25/01/2018  ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.