1 Ιανουαρίου 2017

ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΚΙ ΑΠΟΓΟΝΩΝ

Γράφει το σποράκι

     Περάσατε καλά τις χριστουγεννιάτικες μέρες; Φάγατε, ήπιατε, διασκεδάσατε, στην πιο σημαντική επέτειο της Χριστιανοσύνης; Απ' όλα τα καλά της (έχουν οι γιορτές…) ποια προτιμήσατε και τιμήσατε; Την χαρά που σας γέμισε λόγω αδειών ή την ελπίδα που σας χάρισε λόγω… αργιών;  Η αναζητήσατε το βαθύτερο νόημά της; Όπως κι αν την βιώσατε, παραμένει το ανεκτίμητο δώρο Αγάπης του Ιησού Χριστού προς την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ!
     Οι λυτρωτικές ευχές μου απέδωσαν καρπούς ή είχαν την ίδια  απήχηση, σαν κι αυτές που εύχεστε μεταξύ σας από κατήχηση; Σκεφτήκατε λιγάκι το φιλαράκι σας, που περιπλανιέται μόνο κι έρημο σαν το σποράκι σας; ΄Η ξεχάσατε πως φυτρώνει και ξετρυπώνει ακόμα και τα καμώματά σας; Και με… χορτάσατε με τα ευωδιαστά τραπεζώματά σας. Σας "έβλεπα" απ' την σκεπή σας και με… κουφάνατε με την εκκωφαντική ΣΙΩΠΗ ΣΑΣ! 
     Για να μην πλήξω όμως μόνο μέσα στο πλήθος… τίμησα κι εγώ δημιουργικά και… μορφωτικά τα έθιμά σας. Όταν λοιπόν εσείς γιορτάζατε τα Χριστούγεννα, εμένα μου γεννήθηκε η απορία, να μάθω πως τα γιόρταζαν οι αρχαίοι προγονοί σας… ναι, μανία μού έγινε, να τους γνωρίσω. Κι έτσι για να ικανοποιήσω την φιλομάθειά μου και τα όνειρά μου (για να με… ζηλέψετε) μια και δυο πηδάω και τσούπ στην ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ.
     Πλησίασα τους προγόνους σας για να μελετήσω το σκεπτικό των τελετουργικών τους. Παρατήρησα πως οι συνήθειές τους στηρίζονταν στις αλλαγές των εποχών. Το χειμερινό Ηλιοστάσιο 22-25 Δεκεμβρίου σηματοδοτούσε την αρχή του χειμώνα, όταν ο Ήλιος άρχιζε βαθμιαία να αυξάνει την ημέρα, μέχρι να εξισωθεί με τη νύχτα στην Ισημερία. Τότε νικούσε το σκοτάδι κι ερχόταν η Άνοιξη, φέρνοντας την Αναγέννηση της ΦΥΣΗΣ. 
     Την γιόρταζαν με απεικόνιση του Φωτοφόρου Απόλλωνα στο ιπτάμενο άρμα του, να μοιράζει το φως του Ηλίου. Συσχέτιζαν δηλαδή την κίνηση του ήλιου με την ζωή κάθε ανθρώπου, που γεννιόταν στην χειμερινή φάση του και μεγάλωνε, όσο αυξανόταν η Ηλιοφάνεια. Ακόμα στις 30 Δεκεμβρίου τιμούσαν την γέννηση του Διονύσου, τον γιο του Δία και της θνητής Σεμέλης, που τον αποκαλούσαν "Σωτήρα και θείο βρέφος"! 
     Γνώριζα πως κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα, τα οποία όμως έχουν πανομοιότυπα χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Δεν γνώριζα όμως, πως όλες οι γιορτές έχουν βαθιές ρίζες μέσα στην Ιστορία και την παράδοση της Αρχαίας Ελλάδας. Όλα τα έθιμα ήταν δική τους έμπνευση; Κι εσείς έχετε τόσο σοφούς ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ; Και θα αφήσετε τόσο σοφούς ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ;
     Οι πρόγονοί σας λοιπόν συνήθιζαν να διακοσμούν τους Αρχαίους Ναούς με τα δέντρα, που συμβόλιζαν την θεϊκή προσφορά του δώρου της ΑΓΑΠΗΣ. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έγινε παράδοση στην Ελλάδα απ' το 1833, όταν οι Βαυαροί διακόσμησαν το παλάτι του βασιλιά Όθωνα. Στην αρχή το δέντρο ήταν στολισμένο με τα πρώτα φρούτα της χειμερινής εποχής κι αργότερα με ρούχα. Πολύ αργότερα στολίστηκε με πολύχρωμες μπάλες και λαμπάκια. Όπως περίπου το βρήκατε κι εσείς και συνηθίζετε ακόμα και σήμερα να το ΣΤΟΛΙΖΕΤΕ. 
     Ένα ακόμα πολύ γνωστό έθιμο για όλους τους Χριστιανούς είναι τα ΚΑΛΑΝΤΑ. Κι αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Τα κάλαντα συμβόλιζαν την χαρά, τον πλούτο την ειρήνη. Τα παιδιά τα τραγουδούσαν μόνο στα σπίτια των πλουσίων, όπου πήγαιναν κρατώντας φρούτα κι ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με μαλλί, που συμβόλιζε υγεία και ομορφιά. Μετά έφερναν το κλαδί ελιάς στα σπίτια τους και το κρεμούσαν στην πόρτα τους, όπου παρέμενε όλο τον ΧΡΟΝΟ. 
     Η πίτα της Πρωτοχρονιάς (βασιλόπιτα όπως την λέτε εσείς) είναι κι αυτή εξέλιξη αρχαιοελληνικού εθίμου. Οι πρόγονοί σας πρόσφεραν στους θεούς το "εορταστικό ψωμί" στις αγροτικές γιορτές τους, όπως τα Θαλύσια προς τιμήν της Άρτεμης και της Δήμητρας, στην αρχή της συγκομιδής. Η γιορτή Θεσμοφόρια ήταν τοπικό γιορταστικό τριήμερο στην αρχαία Αθήνα με τις επιμέρους γιορτές ΑΝΟΔΟΣ, ΝΗΣΤΕΙΑ και ΚΑΛΛΙΓΕΝΕΙΑ.
     Σήμερα σας αποδίδω τους καρπούς που συνέλεξα απ' το φύτεμά μου στην αρχέγονη χώρα σας. Τι; Εμένα περιμένατε; Ξεχνάτε πως γνωρίζω την Ιστορία σας; Πως οι πρόγονοί σας μετέδωσαν το Πνεύμα τους στους απολίτιστους λαούς… όταν αυτοί ακόμα έτρωγαν με τα χέρια; Και τώρα εσείς δεν έχετε να φάτε… εξαιτίας τους; Πάντα αγνώμονες οι βάρβαροι, μα μια υπενθύμιση δεν βλάπτει. Κι εσείς τώρα τι ζητάτε; Συγχαρητήρια για τους υπέροχους Έλληνες; Λυπάμαι, μα δεν το ΣΥΝΗΘΙΖΩ! 
     Για την επιστροφή μου στα πάτρια εδάφη σας επέλεξα την Αθήνα της δεκαετίας του 1960. Αντίκρισα μια πόλη καθαρή και φωτισμένη με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Καθ' όλη την γιορταστική περίοδο οι φιλήσυχοι κάτοικοι γέμιζαν τους δρόμους (κι εγώ μαζί τους) και τα μαγαζιά (αυτά που σας έκαψαν) με τις στολισμένες βιτρίνες, για να αγοράσουν τα δώρα τους… αφού ακόμα η κυβέρνηση δεν τους είχε κόψει το ΔΩΡΟ! 
     Τα απογεύματα κατέβαιναν στην πλατεία Συντάγματος, για να ξεσκάσουν, κάτω απ' το μαγευτικά φωταγωγημένο δέντρο. Οι γονείς με τα παιδιά τους φυσικά προτιμούσαν τις κούνιες και τα παιδικά παιχνίδια. Περιττό θεώρησα το γιγάντιο δέντρο, καθώς και τις συναυλίες του δρόμου. Η αισιόδοξη διάθεση των κατοίκων της απ' την ενανθρώπιση του Χριστού, είχε τέτοια ένταση, που έφτανε για να φωτίσει όλη την ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.
     Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μαζεύονταν στα φιλικά σπίτια οι οικογένειες, αναμένοντας την αλλαγή του χρόνου. Τα μεσάνυχτα αναβόσβηναν τα φώτα τραγουδώντας "Πάει ο παλιός ο χρόνος" κι ευχόμενοι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Μετά έκοβαν την βασιλόπιτα, προσμένοντας ο καθένας να πέσει το "φλουρί" της στο κομμάτι του. Κι ενώ όλοι διασκέδαζαν… εμένα μου έτρεχαν τα σάλια βλέποντάς τους, γιατί σαν "άφαντος" επισκέπτης δεν είχα καμιά ελπίδα να πέσει σε μένα το ΦΛΟΥΡΙ. 
     Με καλή διάθεση επέστρεψα σε σας, για να απογοητευτώ απ' το θέαμα της υποτονικής Αθήνας, που σε τίποτα δεν θυμίζει τα παλιά γιορταστικά της χρόνια. Λιγοστοί οι Έλληνες στους δρόμους, που σέρνουν τα βήματά τους σκυθρωποί και βιάζονται να γυρίσουν σπίτια τους. Δεν ρίχνουν ούτε μια ματιά στις στολισμένες βιτρίνες (αφραγκία γαρ…) και στο μεταλλικό κατασκεύασμα της Πλατείας, που αντικατέστησε το ΔΕΝΤΡΟ. 
     Οι μόνοι που το χαίρονται είναι οι αλλόθρησκοι λαθραίοι "μετανάστες", που εκτόπισαν τους ντόπιους με την παράνομη εισβολή τους. Οι Αθηναίοι έκοψαν την χριστουγεννιάτικη συνήθειά τους, αφού η παρουσία και μόνο των απρόσκλητων "συμπολιτών", τούς αποτρέπει απ' αυτό το θλιβερό θέαμα. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά έχασαν πια την γιορταστική τους αίγλη για τους Έλληνες. Οι προδότες πολιτικοί φρόντισαν γι' αυτό. Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να λέει το σποράκι σας:  
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ!

Το σποράκι 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.