27 Μαΐου 2016

Οι Έλληνες επιστήμονες της IBM που έσπασαν ρεκόρ αποθήκευσης δεδομένων

Του Γιάννη Γορανίτη 

Μια ομάδα Ελλήνων ερευνητών από το ερευνητικό κέντρο της IBM Research στη Ζυρίχη της Ελβετίας έσπασε ένα τεχνολογικό ρεκόρ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακόμη πιο γρήγορες συσκευές και εφαρμογές.

Αξιοποιώντας τη σχετικά νέα τεχνολογία PCM (Phase-Change Memory: μνήμη αλλαγής φάσης), κατόρθωσαν να αποθηκεύσουν 3 bits δεδομένων ανά αποθηκευτικό κύτταρο. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1 bit δεδομένων.

Η εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας αυτής δυνητικά θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την πρόσβαση στο Ίντερνετ των πραγμάτων, σε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, αλλά και στις λειτουργίες αποθήκευσης στο cloud.. 

Ο επιστήμονας Νικόλαος Παπανδρέου επιδεικνύει το chip τεχνολογίας PCM κάτω από ένα μικροσκόπιο στο εργαστήριό του. 

H τεχνολογία PCM 

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία PCM έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ερευνητών αλλά και των εταιρειών του κλάδου καθώς πρόκειται για μια μη-πτητική μνήμη RAM που προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες αποθήκευσης DRAM και flash.

Βασικά ατού της Μνήμης Αλλαγής Φάσης είναι η ταχύτητα ανάγνωσης / εγγραφής, η ανθεκτικότητα στο χρόνο (αντέχει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια κύκλους εγγραφής, όταν ένα συμβατικό USB stick φθάνει στις 3.000 εγγραφές), αλλά και το γεγονός ότι διατηρεί τα δεδομένα ακόμη και μετά την απενεργοποίηση ή επανεκκίνηση της συσκευής.

Οι ερευνητές της IBM θεωρούν ότι η PCM δύναται να αξιοποιηθεί τόσο αυτόνομα όσο και σε υβριδικές εφαρμογές σε συνδυασμό με μνήμες τύπου flash. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι αν το λειτουργικό ενός κινητού αποθηκευόταν σε Μνήμης Αλλαγής Φάσης η εκκίνηση του θα μπορούσε να γίνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. 

Ο Ιωάννης Κολτσίδας κρατά το υβριδικό υποσύστημα με την κωδική ονομασία «Project Θησέας». 

Επιστημονική dream-team από την Ελλάδα 

«Η Μνήμη Αλλαγής Φάσης συνδυάζει τις ιδιότητες τόσο των DRAM όσο και των flash τεχνολογιών, απαντώντας έτσι σε μία από τις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου μας», δήλωσε ο Δρ. Χάρης Ποζίδης, ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας και συντάκτης της σχετικής μελέτης. «Φτάνοντας στο ορόσημο των 3 bits ανά κύτταρο, καταφέρνουμε να ρίξουμε σημαντικά το κόστος. Η τιμή της PCM θα είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με την DRAM και αρκετά κοντινή στο κόστος μιας μνήμης flash».

Ο Έλληνας επιστήμονας εξηγεί αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας της νέας τεχνολογίας σε αυτό το βίντεο. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο Δόκτωρ Ευάγγελος Ελευθερίου, ο οποίος διαπρέπει επί σειρά ετών και έχει κατοχυρώσει τουλάχιστον εκατό πατέντες.

Οι Έλληνες ερευνητές εργάζονται στο εργαστήριο της IBM Research στη Ζυρίχη, ένα από τα 12 εργαστήρια που διατηρεί σε όλο τον κόσμο, στα οποία συνολικά απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 ερευνητές. Στα εβδομήντα περίπου χρόνια από την ίδρυσή της, από τους κόλπους της IBM Research έχουν βγει έξι νομπελίστες και δεκάδες βραβευμένοι επιστήμονες και εφευρέτες. 

Ο Χαράλαμπος Ποζίδης φωτογραφημένος στις εγκαταστάσεις της IBM στη Ζυρίχη. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την IBM Research, μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site της.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.