11 Μαρτίου 2016

Η άγνωστη πυρηνική απειλή που "κοιμάται" στους ωκεανούς…

Αν και τα πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο φυλάσσονται πολύ καλά, υπάρχουν πυρηνικά κατάλοιπα που απειλούν την ανθρωπότητα από το βάθος των ωκεανών όπου χάθηκαν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και θα μπορούσαν να σπείρουν τον θάνατο μαζικά ανά πάσα στιγμή. 

Αν και δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί τους και δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τις πυρηνικές κεφαλές, ωστόσο είναι ικανότατοι δολοφόνοι και «χαμένοι» από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 10 Απριλίου 1963 το αμερικανικό υποβρύχιο Thrasher χάθηκε στο βυθό μαζί με το πλήρωμα του και με τους δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες του που σταδιακά αλλοιώνονται στα 2.500 μέτρα βάθος.

Το 1968 δηλώθηκε ως «απωλεσθέν» το πυρηνικό υποβρύχιο Scorpion των ΗΠΑ μαζί με το πλήρωμα του. Τα πτώματα τους βρέθηκαν αρκετούς μήνες μετά κοντά στις Αζόρες αλλά ο πυρηνικός αντιδραστήρας και οι τορπίλες του παραμένουν σε βάθος 3.000 μέτρων…

Μόλις 48 ώρες μετά την τραγωδία του Scorpion προέκυψε άλλη, με το σοβιετικό πυρηνικό υποβρύχιο K-27 που πήρε φωτιά και διέρρευσε ραδιενέργεια από τον αντιδραστήρα του με αποτέλεσμα να πεθάνουν εννέα ναύτες επιτόπου. Το 1981 αποφασίστηκε να βυθιστεί για λόγους ασφαλείας σε απομακρυσμένα νερά.

Νωρίτερα από τη βύθιση του για λόγους ασφαλείας, άλλο υποβρύχιο το Κ-8 βυθίστηκε με τους αντιδραστήρες του το 1970.

Ένα άλλο πυρηνικό υποβρύχιο το Κ-278 βυθίστηκε στις 7 Απριλίου του 1989 στη Νορβηγία λίγο καιρό πριν την πτώση της ΕΣΣΔ.

Το 2003 βυθίστηκε το Ρώσικο Κ-159 και το 2014 Ρώσοι επιστήμονες εξέτασαν το κουφάρι του. Η ραδιενέργεια ήταν σε νορμάλ επίπεδο αλλά αυτό θα ισχύει για 20 ακόμη χρόνια. Μετά;

Αυτά τα πυρηνικά «φαντάσματα» είναι αμέτρητα και δεν απειλούν άμεσα, όμως, υπάρχει ένα το οποίο κανείς δεν γνωρίζει την τύχη του και αυτό απειλεί. Το 1968 οι ΗΠΑ έχασαν κοντά στη Γροιλανδία τέσσερις ατομικές βόμβες εκ των οποίων βρήκαν τις τρεις.

Οι Αμερικάνοι αναγνώρισαν επισήμως το γεγονός όπως και άλλες τέτοιες υποθέσεις κάτι που δημιούργησε την απορία: Υπήρχαν αντίστοιχα περιστατικά για την ΕΣΣΔ;
Πιθανότατα ναι, αλλά το καθεστώς δεν επέτρεψε να γίνουν γνωστά ποτέ.

Οι πυρηνικές βόμβες δεν εκρήγνυνται μόνες τους ωστόσο για δεκαετίες ολόκληρες, βόμβες και αντιδραστήρες παρατημένα στη διάβρωση πραγματικά αποτελούν απειλή…

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γράφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γράψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε, απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.