1 Νοεμβρίου 2014

Πουλάνε την ιστορία μας και το Υπουργείο Πολιτισμού κοιμάται όρθιο...

Γιώργος Λεκάκης: Κλείνοντας, προς όλους τους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους του υπ. Πολιτισμού που έχουν ταχθεί να φυλάττουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και τον υπάλληλό μου, τον υπουργό Πολιτισμού, ένα έχω να ειπώ: «ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!». 

Οι καιροί και η Ιστορία καταγράφουν…

0.jpg
Του Γιώργου Λεκάκη
συγγραφέα – λαογράφου
Από το epirus-ellas 

Σε επίσημη δημοπρασία δημοπρατήθηκε – τον περασμένο Δεκέμβριο – από τον οίκο Christie’s, μια αρχαία μακεδονική ασπίδα, κάποιου επίσημου αξιωματικού του Μακεδόνος βασιλέως Δημήτριου Α΄, η οποία φυσικά επέρασε σε ξένα χέρια, όπως και ένα πανάρχαιο κυκλαδικό ειδώλιο, και ένα πανέμορφο κυκλαδικό μελανόμορφο αγγείο, και ένα αρχαίο χάλκινο κράνος, και ένα ακέφαλο άγαλμα κόρης.

Και το ελληνικό (;) υπουργείο Πολιτισμού (;) δεν πήρε είδηση!
Κι όλα αυτά, παρ’ όλο που ο συγκεκριμένος … πολυπροβεβλημένος οίκος, διαφήμιζε διαδικτυακώς τα προς δημοπρασίαν αντικείμενά του, πολύ καιρό πριν!

Ούτε η Δίωξις Ηλεκτρονικού Εγκλήματος… αντιλήφθηκε ότι κάποιοι πωλούσαν αρχαία μας παρανόμως μέσω διαδικτύου!…

Όλα αυτά, παρ’ όλο που όχι μόνον έχουν παρανόμως εξαχθεί από την χώρα μας, αλλά και ενώ απαγορεύεται διεθνώς η πώλησις αρχαίων αντικειμένων!

Με το σχετικό θέμα της πώλησης αρχαίων αντικειμένων η στήλη και ο γράφων έχουν ασχοληθεί πολύ.

Αλλά η ασθένεια του ύπνου στις καθ’ ύλην αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες είναι βαθειά και χρονία.

Ο οίκος, για να κάνει την δουλειά του και να επιτύχει υψηλότερη τιμή, δηλ. κέρδος, έλεγε, ούτε λίγο, ούτε πολύ πως η συγκεκριμένη προς δημοπρασίαν ασπίδα ήταν του ιδίου του Μακεδόνος βασιλέα Δημήτριου Α΄ του Πολιορκητού (337-283 π.Χ.)!

Αυτό βέβαια μπορεί να είναι ένα διαφημιστικό τέχνασμα για τους υποψηφίους αγοραστές του αρχαίου κειμηλίου, οι οποίοι αγοράζοντάς το παρανομούν όσο και ο πωλητής του. Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν έκαμαν απολύτως τίποτε για να μη χαθεί αυτή η σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά!..

Ούτε ασφαλιστικά μέτρα, αλλά εκδήλωσαν κάποιο άλλο ενδιαφέρον, έστω να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την συνεχιζόμενη κλοπή του ελληνικού πλούτου, από τους «πολιτισμένους» ισχυρούς…

2.JPG
Μια ασπίδα αξίας 131.000 δολλ.

Κατά τον οίκο Christie’s, η χάλκινη ασπίδα κατασκευάσθηκε στην ελληνιστική περίοδο (την χρονολογεί μάλιστα συγκεκριμένα στο β΄ μισό του 3ου αι. π.Χ.) και το χαρακτηριστικό της ήταν ότι σφυρηλατήθηκε από ένα μόνον φύλλο!

Στο κέντρο της εδέσποζε ένα μακεδονικό αστέρι, με 24 ακτίνες, περικυκλωμένο από την επιγραφή: «BA \ S \ Ι \ L \ E \ W \ \ S \ \ D \ HMHTPIOY», που αποδίδεται ως «βασιλέως Δημητρίου».

Προφανώς, λοιπόν, ανήκε σε κάποιον ανώτερο αξιωματικό του Δημητρίου, στον οποίο ο βασιλιάς εδώρισε την ασπίδα.

Βάσει παρόμοιων σχεδίων σε άλλες ασπίδες, αυτές οι ασπίδες χρησιμοποιούνταν από μέλη της στρατιωτικής ελίτ του βασιλέως.

Η μακεδονική ασπίδα αρχικώς είχε εσωτερικά εξαρτήματα, που της επέτρεπαν να φορεθεί με τέτοιον τρόπο, που θα προστάτευε τον ώμο του πολεμιστού, και θα του επέτρεπε να κρατά την σάρισά του (το γνωστό μακρύ μακεδονικό δόρυ) και με τα δύο χέρια!

Περιεβάλετο από 7 ομοκέντρες «καμάρες», η καθεμιά με επίκεντρο από 8άκτινα αστέρια, 3 ομόκεντρες ζώνες κατά μήκος της άκρης (69,8 εκατ. διάμετρο) και ήταν κυρτόμορφη. Η ασπίδα αυτή ανήκε σε ιδιωτική συλλογή… κάποιου… κάπου στο Έσσεν της Βόρειας Γερμανίας, γύρω στο 1920.

Ίσως είναι από τα αρχαιολογικά κειμήλια που έκλεψαν οι Γερμανοί από την χώρα μας, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον οποίο μας χρωστάνε ακόμη χρήματα, και σφυρίζουν αδιάφορα… Από το Έσσεν η ασπίδα «κατέβηκε» σε άλλον ιδιοκτήτη στην «πόλη-πλυντήριο» της αρχαιοκαπηλίας, το Μόναχο!

Αρχικώς εκτιμήθηκε σε 20.000 δολλ. λόγω της κακής της καταστάσεως. Αλλά εν τέλει επωλήθη. 131.000 δολλ. τηλεφωνικώς σε Ευρωπαίο συλλέκτη!

Και ένα κυκλαδικό ειδώλιο αξίας 185.000 δολλ.

Επίσης επωλήθη ένα κυκλαδίτικο μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο (ύψους 32,4 εκατ.!), της… Πρωτοκυκλαδικής ΙΙ περιόδου, δηλ. περίπου του2600-2500 π.Χ. Επάνω του είχε μια σημαντική ποσότητα της χρωστικής του ουσίας, με την οποία ήταν βαμμένο, που αποδεικνύει ότι αυτά τα ειδώλια δεν ήταν λευκά… Ίχνη χρώματος είχαν και τα μαλλιά της γυναικός αυτής, στο πίσω μέρος της κεφαλής της.

Το ειδώλιο αυτό είχε πωληθεί για 22.000 δολλ. στις 25.1.1979 στην Νέα Υόρκη – πώληση πάλι από τον οίκο Κρίστι’ς.

Τώρα εκτιμήθηκε 150.000 δολλ., και εν τέλει επωλήθη 185.000 δολάρια σε έναν Αμερικανό συλλέκτη. Θυμίζω, όπως έχω ξαναγράψει σε αυτήν την στήλη[1], ότι από τα 1.600 γνωστά κυκλαδίτικα ειδώλια, που υπάρχουν εκτεθειμένα επίσημα παγκοσμίως, μόνο τα… 143 έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του επίσημου αρχαιολόγου!

Και κυκλαδικό αγγείο αξίας 245.000 δολλ.

Από τον ίδιο οίκο, επωλήθη τον περασμένο Μαρτίο και ένα τέλειο κυκλαδικό μελανόμορφο αγγείο (κανάτα κρασιού), χρονολογημένο το 600-575 π.Χ., έναντι 245.000 δολλ.! Είναι ζωγραφισμένη με σκηνές από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο.

Ήταν, λέει, στην κατοχή κάποιου Ν. Κουτουλάκη στην 10ετία του 1960…
Ποιος είναι αυτός;
Από πού κι ως πού το κατείχε;
Το είχε δηλώσει στην Εφ. Αρχαιοτήτων; Ήταν αυτή σύμφωνη και ενήμερη ότι πωλείται αυτό το μελανόμορφο;


Αναπάντητα ερωτήματα, που πρέπει να κάνει κάποιος ευαίσθητος εισαγγελέας βέβαια, και όχι εγώ…

Και ακέφαλο άγαλμα αξίας 173.000 δολλ.

Από τον ίδιο οίκο, επωλήθη ένα ακέφαλο σε φυσικό μέγεθος ελληνικό μαρμάρινο άγαλμα (ύψους 78,7 εκατ.) κόρης, της ύστερης κλασικής περιόδου, χρονολογημένο περί το 340-330 π.Χ.. Η ευαίσθητη κόρη του εν λόγω αγάλματος κρατά δυο περιστέρια (σώζονται σπασμένα), στον χιτώνα της. Το άγαλμα εκτιμήθηκε σε 80.000 δολλ. κι επωλήθη για 173.000 δολλ. σε έναν Αμερικανό συλλέκτη μέσω τηλεφώνου.

Και αρχαίο κράνος αξίας 185.000 δολλ.

Από τον ίδιο οίκο, επωλήθη και ένα αρχαϊκό κορινθιακό χάλκινο κράνος (ύψους 21,6 εκατ.), χρονολογημένο περίπου στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. Επωλήθη – «μόλις» όπως λέει ο οίκος στην ιστοσελίδα του – 22.705 λίρες στο Λονδίνο (Axel Gutmann – πώληση του Κρίστι’ς), στις 28.4.2004, λόγω της καταστάσεώς του. Ωστόσο, τώρα εκτιμήθηκε 50.000 δολλ. Έγινε παρατεταμένη «μάχη», για την απόκτησή του και τελικώς επεκράτησε μια τηλεφωνική προσφορά 185.000 δολλ. από έναν Ρώσο συλλέκτη!

Και νομίσματα

Από τον ίδιο οίκο, σε άλλη δημοπρασία επωλούνταν και αρχαία μακεδονικά νομίσματα, τα οποία επωλήθσαν 280 δολλ., ενώ είχαν εκτιμηθεί 200 δολλ.! Ήταν μακεδονικό τετράδραχμο (158-149 π.Χ.), που εικόνιζε στον εμπροσθότυπο την θεά Άρτεμη την Ταυροπόλο στο κέντρο ασπίδος, περικυκλωμένη από διάφορες συνθέσεις με το μακεδονικό αστέρι, και στον οπισθότυπο είχε ένα, αυλό ή δοξάρι, με κουδούνια (όπως τα νυν δοξάρια της λύρας με τα γερακοκούδουνα) – εάν είναι δοξάρι είναι άλλη μια απόδειξις ότι οι αρχαίοι Έλληνες το εγνώριζαν όπως πρώτος περιγράφει ο Ηράκλειτος[2] – και έγραφε «ΔΚ Μακεδόνων Πρώτης». Και όλο αυτό, περικυκλωμένο από στεφάνι αμπέλου.
Σκέψη…


Αλήθεια, οι οίκοι αυτοί που τόσο εύκολα κοστολογούν κάθε αρχαίο ελληνικό αντικείμενο, κρίνοντας βέβαια από το μέγεθός του και όχι από την συναισθηματική-ιστορική αξία του, έχουν πει στους… συναδέλφους τους, των Οίκων Αξιολόγησης, πόσο πρέπει να κοστολογήσουν όλον τον πολιτιστικό πλούτο που έχει η Ελλάς, πριν την βαθμολογήσουν, κατατάξουν, κρίνουν, διασύρουν;

Η Ιταλία σκέφτεται να κάνει μήνυση στους Οίκους αυτούς, διότι δεν έχουν προσμετρήσει στην αξία της χώρας, την αξία των μνημείων της…

Οι Έλληνες πολιτικοί κυβερνώντες – χείριστοι χειριστές της καταστάσεως – τι σκέπτονται να κάνουν;

Κλείνοντας, προς όλους τους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους του υπ. Πολιτισμού που έχουν ταχθεί να φυλάττουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και τον υπάλληλό μου, τον υπουργό Πολιτισμού, ένα έχω να ειπώ: «ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!».

Οι καιροί και η Ιστορία καταγράφουν… 

Γιώργος Λεκάκης – Επίσημη Ιστοσελίδα

πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ
Υποτίθεται ότι υπάρχουν υπηρεσίες στο Υπουργείο Πολιτισμού που παρακολουθούν παρόμοιες δημοπρασίες και φέρνουν τα αρχαία μας στην πατρίδα...
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ.....



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.