30 Νοεμβρίου 2014

Το όχι και τόσο… ρόδινο (;) μέλλον του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Στοιχεία για τη μελλοντική εξέλιξη του Ναυτικού των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων (Chief of Naval Operations), ναύαρχος Jonathan W. Greenert, νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο ινστιτούτο Brookings. 

Ο ναύαρχος Greenert, που κατέχει τη συγκεκριμένη θέση επί τριετία, αναφέρθηκε σε πλειάδα θεμάτων συμπεριλαμβανομένων της στρατηγικής αναδιάταξης στον Ειρηνικό – Ασία, τις επιπτώσεις των αυτόματων περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό (sequestration), τις εξελίξεις στους ναυτικούς εξοπλισμούς και την τεχνολογία και τη στρατηγική του Ναυτικού των ΗΠΑ για τη διασφάλιση πρόσβασης σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Μάλιστα, ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων γνωστοποίησε ότι η νέα επίσημη Ναυτική Στρατηγική (Maritime Strategy) θα οριστικοποιηθεί εντός του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ο ναύαρχος Greenert επισήμανε, ότι αποτελεί κύριο σημείο εστίασης για το Ναυτικό των ΗΠΑ και της νέας Ναυτικής Στρατηγικής, ενώ σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος όγκος εμπορίου και αγαθών (συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου) των ΗΠΑ αλλά και του κόσμου διακινείται από την περιοχή.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ναυτική παρουσία των ΗΠΑ θα αυξηθεί στην Ασία μέσω της προωθημένης ανάπτυξης δυνάμεων. Μέχρι το 2020 το 60% των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα αναδιαταχθεί στην περιοχή (σήμερα το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 50%), η δε πλειοψηφία τους θα ελλιμενίζεται σε περιοχές όπως η νήσος Γκουάμ και η Σιγκαπούρη.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Κίνα, ο ναύαρχος Greenert σημείωσε ότι η αμοιβαία ευημερία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών. Σε πρακτικό επίπεδο, ανέφερε την ανάγκη για τον από κοινού καθορισμό με το Ναυτικό της Κίνας πρωτοκόλλου για τις συναντήσεις πλοίων των δύο χωρών εν πλω και την αξία του διαλόγου. Ας σημειωθεί, ότι τον περασμένο Αύγουστο ο Κώδικας για μη προγραμματισμένες συναντήσεις εν πλω (CUES: Code for Unplanned Encounters at Sea) ψηφίστηκε από τις δύο χώρες αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικός.

Ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων σημείωσε επίσης ότι παρά τις αυτόματες περικοπές του αμυντικού προϋπολογισμού, προς το παρόν το Ναυτικό των ΗΠΑ συνεχίζει ομαλά το ναυπηγικό του πρόγραμμα μέχρι το 2025. Ειδικότερα, ο ναύαρχος Greenert ανέφερε ότι στο πλαίσιο του ισχύοντος προϋπολογισμού, ο στόχος είναι το Ναυτικό των ΗΠΑ να διαθέτει 308 μονάδες (κύρια πλοία επιφανείας και υποβρύχια) μέχρι το 2020 και 317 μονάδες μέχρι το 2025.

Παρόλα αυτά, το Ναυτικό εξαναγκάζεται στην ανακατανομή πόρων γεγονός που κατά τον Greenert θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ναυπηγικό πρόγραμμα. Κατά την εκτίμησή του, ένα ή δύο από τα συνολικά πέντε κύρια αμερικανικά ναυπηγεία θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ αρνητικά θα επηρεαστούν οι μεσαίας βαθμίδας υποκατασκευαστές που κατασκευάζουν συγκροτήματα και απάρτια ιδιαίτερα κρίσιμα για τα πυρηνοκίνητα πλοία επιφανείας και υποβρύχια.

Σε ό,τι αφορά την οπλική τεχνολογία ο ναύαρχος Greenert αναφέρθηκε στα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας τα οποία μπορούν να αποδειχθούν σημαντική πρόοδος στα ναυτικά όπλα εφόσον αυξηθεί η ισχύς τους. Μάλιστα αναφέρθηκε ονομαστικά στο LaWS και ειδικότερα στο χαμηλό κόστος ανά βολή (ένα δολάριο ΗΠΑ) σε αντιπαραβολή με το περίπου 1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ που είναι το μέσο κόστος ενός κατευθυνόμενου βλήματος.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο ναύαρχος Greenert αναφέρθηκε στο ζήτημα της διασφάλισης της πρόσβασης σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Μάλιστα παρουσίασε επιγραμματικά τα τρία βήματα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό: 
- Πρόσβαση σε θαλάσσιες περιοχές όπου το Ναυτικό των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αντίσταση
- Καθορισμός της φύσης της δράσης αν θα είναι «κινητική» ή «μη κινητική» 
-Αξιολόγηση των επιλογών που είναι διαθέσιμες στο Ναυτικό των ΗΠΑ για να επιτύχει πρόσβαση (υποθαλάσσιες, επιφανειακές, αεροπορικές ή συνδυασμός αυτών).

Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν οι διαπιστώσεις του ναυάρχου Greenert θα ενσωματωθούν στη νέα Ναυτική Στρατηγική που, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση ο κρισιμότερος παράγοντας για την εφαρμογή αλλά και την επίτευξη των στόχων της νέας Ναυτικής Στρατηγικής είναι η επαρκής χρηματοδότηση της. 

Διαφορετικά θα παραμείνει κενό γράμμα… 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.