11 Νοεμβρίου 2014

32 ευρωπαϊκά γλωσσικά ιδιώματα που απειλούνται με... αφανισμό - Μέσα και 2 ελληνικά.

Πρόκειται για γλωσσικά ιδιώματα που έχουν βαθιές τις ρίζες τους στον χρόνο, ωστόσο σήμερα κινδυνεύουν με... σιωπή.Δεν είναι τίποτε άλλο από γλώσσες που μιλούν σε διάφορα μέρη της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά δεν είναι υιοθετημένα ως επίσημη γλώσσα, αλλά ομιλούνται από κοινωνίες που κατοικούν σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βρετανική διάλεκτος Manx η οποία χρησιμοποιούταν μεταξύ των κατοίκων στη Νήσο του Μαν, ένα βρετανικό νησάκι στην Ιρλανδική θάλασσα και σήμερα την ομιλούν μόνο 100 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Unesco για τις Γλώσσες σε Κίνδυνο που δημοσιεύθηκε στο GoEuro, 33 είναι οι ευρωπαϊκές γλώσσες και ιδιώματα που απειλούνται με εξαφάνιση:

Η Σλοβένικη Gottscheerisch ή Kočevje η οποία σχεδόν εξαλείφθηκε μετά το 1941. Τώρα την ομιλούν ελάχιστοι. Η Unesco δηλώνει αδυναμία να καθορίσει τον αριθμό τους. 

Η Ρωσική Ter Sami ή Lviv την οποία ομιλούσαν οι κάτοικοι της Χερσονήσου Κόλα στη Βορειοδυτική Ρωσία. Πλέον την γνωρίζουν μόνο έξι έως 11 άνθρωποι. 

Η τουρική διάλεκτος Karaim ή Galicia που ομιλούνταν από κατοίκους της Κριμαίας με τουρκική καταγωγή. Πλέον την ομιλούν μόνο έξι άνθρωποι. 

Η Pite Sami ή Arjeplog County την οποία μιλούσαν κάποιοι κάτοικοι της Σουηδίας και της Νορβηγίας που κατοικούσαν γύρω από τον ποταμό Pite. Πλέον οι άνθρωποι που την γνωρίζουν είναι λιγότεροι από 10. 

Η ρωσική Votic ή Votian την οποία ομιλούσαν κάποιοι κάτοικοι των Ουραλίων Όρων. Πλέον είναι περίπου 20 εκείνοι που την γνωρίζουν. 

Η διάλεκτος Gagauz, η οποία ομιλείται από μία φυλή ανθρώπων τουρκικής καταγωγής και οι οποίοι διέμεναν κυρίως στη Μολδαβία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Πλέον την ομιλούν μόνο 100 άνθρωποι. 

Η διάλεκτος Töitschu που ομιλούταν από κατοίκους της πόλης Issime στη βορειοδυτική Ιταλία. Πρόκειται για κατοίκους με γερμανική καταγωγή. Πλέον την ομιλούν 200 άνθρωποι. 

H Καππαδοκική διάλεκτος. Είναι ελληνογενής διάλεκτος που ομιλούταν από Ελληνες της Καππαδοκίας, οι οποίοι με την ανταλλαγή των πληθυσμών κατέληξαν κυρίως στην Καβάλα. Πλέον μόνο 300 κάτοικοι της Καβάλας την ομιλούν ακόμα. 

Η Τσακωνική διάλεκτος η οποία είναι ελληνογενής διαλεκτική ομάδα που ομιλείται στην περιοχή της νότιας Κυνουρίας της Αρκαδίας και κυρίως στο Λεωνίδιο. Πλέον τα «τσακώνικα» τα μιλούν μόνο 300 άνθρωποι. 

Η βρετανική Cornish η οποία ομιλείται από τους κατοίκους της Κορνουάλης. Πλέον την ομιλούν μόνο 574 άνθρωποι. 

Η βρετανική διάλεκτος Manx η οποία χρησιμοποιούταν μεταξύ των κατοίκων στη Νήσο του Μαν, ένα βρετανικό νησάκι στην Ιρλανδική θάλασσα και σήμερα την ομιλούν μόνο 100 άνθρωποι. 

Η Livonian η οποία ομιλείτο από κατοίκους στις χώρες της Βαλτικής και κυρίως της Λετονίας. Ο τελευταίος ομιλών του ιδιώματος αυτού πέθανε το 2013. 

Η γαλλική Champenois η οποία ομιλείτο στην Καμπανία. Η Unesco αδυνατεί να καθορίσει τον αριθμό των ομιλούντων. 

Η φινλανδική Skolt Sami η οποία ομιλείται πλέον από 300 Φινλανδούς. 

Η Istro-Romanian η οποία ομιλείται από τους κατοίκους της Istria στο Βουνό Ucka της Κροατίας. Είναι μια μικρή μειονότητα ρουμανικής καταγωγής. Πλέον οι ομιλούντες μετριούνται σε 300. 

Η Gardiol η οποία ομολείται πλέον από 340 κατοίκους της Καλαβρύας στην Ιταλία. 

Η Inari Sami, η οποία ομιλείται πλέον από 400 Φινλανδούς. 

Η South Sami η οποία ομιλείται από περίπου 500 κατοίκους στα σύνορα Νορβηγίας -Σουηδίας. 

Η Kildin Sami ή Umba η οποία ομιλείται από 787 κατοίκους της Χερσονήσου Κόλα στη Βορειοδυτική Ρωσία. 

Η Saterlandic η οποία ομιλείται από περίπου 1.000 κατοικους της Κάτω Σαξωνίας στη Γερμανία, ολλανδικής καταγωγής. 

Η διάλεκτος Guernésiais η οποία ενσωματώνει γαλλικά και βρετανικά στοιχεία και ομιλείται από 1.327 κατοίκους του νησιού Guernsey. Τα γαλλικά του Τζέρσεϊ που ομιλούνται από 2.000 κατοίκους του Βαϊλάτου του Τζέρσεϊ. 

Η Molise Croatian που ομιλείται από μια σερβο-κροατική μειονότητα στο Καμπομπάζο της Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας Μολίζε. Την ομιλούν περίπου 3.000 άνθρωποι. 

Το γαλλικό ιδίωμα Franc-Comtou, το οποίο το ομιλούν 4.000 κάτοικοι της πόλης της Μπεζανσόν στην ανατολική Γαλλία. 

Η διάλεκτος της Βόρειας Φριζίας που ομιλείται στη Βόρεια Φριζία στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν της Γερμανίας. Την ομιλούν περίπου 10.000 άνθρωποι. 

Η διάλεκτος Lorrain που ομιλείται από περίπου 20.000 κατοίκους της «La Gaume» στο Βέλγιο, γερμανικής καταγωγής. 

Η διάλεκτος Μπουργκινιόν η οποία ομιλείται από περίπου 50.000 κατοίκους της Βουργουνδίας. 

Η κέλτικη διάλεκτος Breton η οποία ομιλείται από περίπου 300.000 κατοίκους στη γαλλική Βρετάνη. 

Η διάλεκτος Gallo η οποία ομιλείται επίσης στη Βρετάνη από περίπου 300.000 ανθρώπους. 

Η διάλεκτος Lemosin, η οποία ομιλείται από 400.000 κατοίκους της Limousin στη νοτιοδυτική Γαλλία. 

Η διάλεκτος Picard η οποία ομιλείται από περίπου 600.000 κατοίκους του Νορ-Πα-ντε-Καλέ στη Γαλλία. 

Η διάλεκτος Auvergnat ή Auvernhat η οποία ομιλείται από περίπου 1, 315 εκατομμύρια ανθρώπους στην Auvergne της Γαλλίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.