Πριν μερικές ημέρες συνελήφθη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης σπείρα με χιλιάδες ποτά μπόμπες από Βουλγαρία και αλκοόλη για την παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών.
Επίσης την ίδια περίοδο άλλος συνελήφθη στα Γιαννιτσά με ποτά μπόμπες από την Ουγγαρία.
Οι περιπτώσεις αυτές είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε νταλικιέρης που συνελήφθη φέρνοντας παράνομα ποτά από την Βουλγαρία:
«Την δουλειά αυτή την κάνω δέκα χρόνια και κανείς δεν με συνέλαβε!».
Τα παράνομα ποτά παρασκευάζονται ή εισάγονται κυρίως από την Βουλγαρία, Ρουμανία, FYROM, Τουρκία κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρασκευάζονται και στην Ελλάδα και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό όπως δείχνουν συμπτωματικές συλλήψεις παρανόμων εργαστηρίων με δεξαμενές αλκοόλης, άδεια μπουκάλια και ετικέτες. Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι το πρόβλημα με τις επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι σοβαρό αφού προκαλούν μόνο πονοκεφάλους και ίσως και κάποια δυσανεξία, αλλά το σοβαρότερο είναι η φοροδιαφυγή αφού σε ένα μπουκάλι ουίσκι αξίας 15 Ευρώ τα 12 Ευρώ είναι φόρος!
Βέβαια με τις δηλώσεις αυτές όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία διαφωνεί η
Τα νοθευμένα ποτά πέραν του γεγονότος ότι το κράτος χάνει ένα τεράστιο ποσοστό από τους δασμούς αφού περισσότερο από το 80% της αξίας ενός τέτοιου ποτού είναι φόρος, ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι ανυπολόγιστος.
Τα νοθευμένα ποτά προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά και μονιμότερες βλάβες όπως τύφλωση, μερική απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, βλάβες στο συκώτι και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Σε μερικές περιπτώσεις από υπερκατανάλωση τέτοιων ποτών προκλήθηκε κώμα και στην συνέχεια θάνατος. Υπάρχουν τέσσερεις κατηγορίες νοθευμένων ποτών:
1. Αραιωμένα. Σε αυτά τα ποτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.
2. Αλλαγή Ετικέτας. Φθηνά ποτά σερβίρονται ως ακριβά και επώνυμα. Και εδώ επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.
3. Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη. Αντί της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση στην συστηματική κατανάλωση. Είναι η κατηγορία των ποτών που με την κατανάλωση ενός ή δυο τέτοιων ποτών νοιώθουμε πονοκέφαλο ή ζαλάδα αμέσως ή την επομένη.
4. Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη. Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία αφού παίρνουν την αλκοόλη από διάφορα βιομηχανικά υγρά, χρώματα κλπ που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμίξεις. Αυτά τα ποτά είναι εκείνα που στην συστηματική χρήση τους προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, το συκώτι, τα νεφρά κλπ.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα σφηνάκια όπου εκτός του υποβαθμισμένου ποτού περιέχουν και χρωστικές απαγορευμένες - μέχρι και μεταλλικά χρώματα βρέθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.
Την θερινή περίοδο ιδιαίτερα η πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους, συστηματικότερους και πιο συντονισμένους ελέγχους για να προστατεύσει την δημόσια υγεία, να μην δυσφημείτε ο τουρισμός της χώρας και να ωφελείται η οικονομία της χώρας.
Τον Μάη του 2011 τριάντα πέντε Ρωσίδες τουρίστριες δηλητηριάστηκαν και τέσσερις πέθαναν από ποτά μπόμπες που τους προσφέρθηκαν κατά την διάρκεια κρουαζιέρας στο Bodrum της Τουρκίας. Το δικαστήριο καταδίκασε σε 80 χρόνια φυλακή τους τέσσερις κατηγορουμένους τον περασμένο μήνα. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα και στην Πράγα της Τσεχίας.
Ας μην γίνει η Ελλάδα η επόμενη τραγική περίπτωση…
Νίκος Κατσαρός
Π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Π. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών
πηγή
Πως θα καταλάβετε με απλό τρόπο αν μπροστά σας είναι ένα ύποπτο ποτό...
Μετά από ένα ξέφρενο βράδυ με φίλους ξυπνήσατε με βαρύ κεφάλι, κακή διάθεση, ανακατωσούρα, προβλήματα στο στομάχι και χωρίς να θυμάστε όλα όσα έγιναν; Κατά πάσα πιθανότητα ήπιατε περισσότερο από όσο αντέχατε. Αν όμως ήπιατε μόνο ένα ποτηράκι και έχετε συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τότε πιθανόν το ποτό σας να ήταν «μπόμπα».
Ακολουθήστε τα παρακάτω κόλπα για να ανακαλύψετε το ύποπτο ποτό:
*Αν σας αρέσει να βάζετε στο ποτό σας αναψυκτικό καλό είναι να το αποφεύγετε γιατί κάτι τέτοιο θα το αλλοιώσει και δε θα μπορέσετε να καταλάβετε με τη βοήθεια της μύτης και του ουρανίσκου αν είναι «μπόμπα» ή όχι. Πάρτε το λοιπόν σκέτο και πιείτε το. Αν η γεύση του δε θυμίζει το ποτό που σας αρέσει να πίνετε ή όταν το ήπιατε κάηκε ο λαιμό σας, τότε είναι κακό σημάδι.
*Αν είστε παρέα προτιμήστε να παραγγείλετε μπουκάλι. Αφού σας το φέρουν βάλτε στα ποτήρια σας. Πριν πιείτε κλείστε το μπουκάλι με το περιεχόμενο που έχει απομείνει και κουνήστε το καλά. Αν το περιεχόμενο του μπουκαλιού για να ξαναβρεί την καθαρότητα του αργήσει πάνω από λίγα δεύτερα τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να το πιείτε.
*Το ίδιο κάντε και σε περίπτωση που έχετε παραγγείλει ένα ποτήρι ποτό. Βάλτε την παλάμη σας πάνω και κουνήστε το δυνατά. Πιείτε μια μικρή γουλιά και αν αισθανθείτε ότι σας καίει στο λαιμό αλλά και αργήσει να καθαρίσει τότε μάλλον είναι «μπόμπα».
*Αν παραγγείλετε μπουκάλι κοιτάξτε την ετικέτα στο πίσω μέρος για να δείτε αν είναι η ίδια εταιρία που εισάγει το μπουκάλι όπως αυτή που αναγράφεται στα μπουκάλια που έχετε στο σπίτι ή έχετε δει άλλες φορές. Ακόμη και εάν πάρετε ένα ποτήρι ποτό μπορείτε να ζητήσετε από τον σερβιτόρο να σας δείξει το μπουκάλι. Έτσι θα καταλάβετε αν σας σερβίρουν αυθεντικό ή αγνώστου προελεύσεως ποτό και πιθανών νοθευμένο.
απόσπασμα από ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου