5 Ιουνίου 2014

Ο ΤΑΡ επί τάπητος; Tί συμβαίνει;

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Κάποιος ¨μάτιαξε¨ τους αγωγούς που διέρχονται από τα Βαλκάνια.

Να μην μιλήσουμε για τον αλήστου μνήμης αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, τον έφαγε η Οικολογία!!

Να μην μιλήσουμε για τον νέο ασθενούντα South stream, φαίνεται να τον τρώει η Ουκρανία!!

Ναι, αλλά να μας ¨προβληματίζει¨ ξαφνικά και ο ΤΑΡ,  το πράγμα πάει πολύ!!

Όπως γνωρίζουμε ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα ως την Ιταλία, μέσω Αλβανίας. 

Η μελέτη κατασκευής του αγωγού TRANS ADRIATIC PIPELAINE- ΤΑΡ έγινε κατόπιν τριμερούς συμφωνίας (Ελλάδος - Αλβανίας – Ιταλίας) και αφορά τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κοίτασμα φυσικού αερίου το οποία ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (Σαχ Ντενίζ 2). 

¨Η κοινοπραξία του ΤΑΡ αποτελείται από τη νορβηγική Statoil, την ελβετική Axpo και τη γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas, και την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του ΣαχΝτενίζ στο Αζερμπαϊτζάν την απαρτίζουν η βρετανική ΒΡ, η γαλλική Total, η νορβηγική Statoil και η αζερικήSocar¨ . http://www.resaltomag.gr/ 

Το ουσιαστικό όφελος της Ελλάδος είναι η γεωπολιτική αναβάθμιση της σε σχέση με την διέλευση του ΤΑΡ…

Για τα οικονομικά οφέλη είδομεν…

Όμως μεσούσης της κρίσης που ξέσπασε με τον South stream ξαφνικά ανακοινώθηκαν  ειδήσεις για το ΤΑΡ.

¨Ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της κρατικής εταιρείας αερίου του Αζερμπαϊτζάν, της Socar, κ. Vagif Aliyef δήλωσε χθες στο περιθώριο συνεδρίου στο Μπακού ότι η Τοtal και η Ε.ΟΝ σκοπεύουν να αποχωρήσουν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Το μερίδιο της Τοtal στον ΤΑΡ είναι 10% και της Ε.ΟΝ 9%, ενώ η ΒΡ κατέχει το 20%, η Socar 20%, η νορβηγική Statoil 20%, η βελγική Fluxys 16% και η ελβετική Axpo 5%.

«Ο ΤΑΡ δεν μπορεί να σχολιάσει οποιαδήποτε κίνηση των μετόχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΤΑΡ στην Αθήνα, παραπέμποντας στις ίδιες τις εταιρείες, oι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει τις πληροφορίες.¨ http://www.imerisia.gr Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Τι συμβαίνει τελικά;
Είναι άραγε επιχειρηματικές κινήσεις ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων;

Η κατανάλωση στην ιταλική αγορά έχει πέσει 15% από το ρεκόρ του 2005 με αποτέλεσμα να  εκφράζεται αρκετή αβεβαιότητα για τη διαμόρφωση της ζήτησης στο μέλλον;

Γιατί η Statoil, που συμμετέχει και αυτή στον ΤΑΡ, πριν από ένα μήνα πούλησε 10% από το μερίδιό της στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στους δύο βασικούς μετόχους την ΒΡ και τη Socar;

Το υπό ανάπτυξη κοίτασμα Σαχ Ντενίζ θα τροφοδοτήσει ως γνωστό με αέριο τον αγωγό που στην μεν διαδρομή του μέσα στην Τουρκία  είναι ο ΤΑΝΑΡ και  ο οποίος στα Ελληνοτουρκικά σύνορα  θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ.

Η συνολική διαδρομή αυτών των δύο αγωγών ¨δένει¨ γεωπολιτικά ευαίσθητες περιοχές της Ευρασίας με την  Ευρώπη.

Μάλιστα στην σημερινή συγκυρία των γεγονότων της Ουκρανίας και υπο το πρίσμα της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης  θα έπρεπε η αξία των εταιρικών συμμετοχών σε αυτούς  να είναι εξόχως αναβαθμιζόμενη  και σε σχέση με τα χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις που προκύπτουν με τον  South stream.

Ποιος λοιπόν πουλάει όταν κατέχει οικονομικές ευκαιρίες στα χέρια του;
Θα καλύψει πιθανώς η Τουρκία τα κενά των προσφορών;
Mήπως το γεωπολιτικό παιχνίδι επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή;

Όταν κάποιοι ¨αναστέλουν¨ για δικούς τους λόγους τον σχεδιασμό του South stream όπως παλαιότερα έκαναν με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη φυσικό είναι να περιμένουν ¨συμμετρικά¨ κτυπήματα ή και ¨ασύμμετρα.

Πόσο γεωστρατηγικά προσβάσιμη είναι η Κασπία Θάλασσα στην Ρωσική στρατιωτική μηχανή και συγκεκριμένα το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ 2;
Γιατί εδώ που φτάσαμε όλα φαντάζουν πιθανά;

Όταν μάλιστα ακούμε ειδήσεις  του τύπου…

¨Εντείνουν  οι ΗΠΑ τη συγκέντρωση στρατιωτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα  στις αεροπορικές δυνάμεις και μάλιστα αυτές της διοίκησης παγκόσμιας κρούσης AFGSC  (Air Force Global Strike Command) - η οποία υπάγεται στην στρατηγική Διοίκηση STRATCOM-  και που περιλαμβάνει όλα τα στρατηγικά βομβαρδιστικά πυρηνικής κρούσης της αμερικανικής Αεροπορίας.¨ defencenet.gr Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Τελικά η καθημερινή τραγική επικαιρότητα της Ουκρανίας ανοίγει ολοένα και περισσότερες πληγές περιφερειακά με συνέπεια να αναρωτιόμαστε ¨ουδέν μονιμότερον του προσωρινού¨. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.