2 Ιουνίου 2014

Γιατί οι τούρκοι δεν ¨άλωσαν¨ πάλι την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Φωτο χειρόγραφη επιστολή του Γἐροντος Παισίου από την Πόλη το 1974  http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/ 

Ερωτήματα που απαιτούν εξηγήσεις.

Α. Ποια  σεισμική επιτάχυνση κατέδειξε ο σεισμογράφος που βρίσκεται πλησίον της Αγίας Σοφίας και σε σχέση με τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έπληξε τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης στις 12 και 25 το πρωί της 24 Μαίου ημέρα Σάββατο; 

Β. Το μήκος της ταλάντωσης του συγκεκριμένου σεισμού και της μετασεισμικής ακολουθίας είχε τυχόν επιπτώσεις στην τοιχοποιία της κτιριακού συγκροτήματος  της Αγίας Σοφίας που ουσιαστικά ¨κάθεται¨ πάνω στην προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας;

Γ. Γιατί αναβλήθηκε  ο εορτασμός της 561 άλωσης της Πόλης ανήμερα της 29ης  Μαίου και όπως  είχε ανακοινωθεί δια του τύπου προ μηνών προέβλεπε προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία παρόντος του Ερντογάν και παρευρισκομένων άλλων ηγετών μουσουλμανικών χωρών;

Δ. Το πένθος για τα θύματα του ορυχείου στην πόλη Σόμα ήταν μια πραγματική δικαιολογία ή μια δικαιολογία που κάλυπτε κάποιο άλλο γεγονός;

Ε. Στο χρονικό αυτό διάστημα πόσες μέρες ἠ ώρες παρέμεινε η Αγία Σοφία κλειστή για τους τουρίστες σε  σημείο μάλιστα να διαμαρτύρονται;

Στ. Ο σύλλογος  Νεολαίας της Ανατολίας που υπάγεται στο ισλαμικό Κόμμα Ευδαιμονίας (που είχε ιδρύσει ο Νετζμεντίν Ερμπακάν, πολιτικός  μέντορας του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν) αναγκάσθηκε από το ¨συνονόματο¨ του σεισμογενές ρήγμα της Ανατολίας να  προσευχηθεί ¨ομοθυμαδόν¨ έξω από την Αγία Σοφία και κάτω υπό συνθήκες κακοκαιρίας  τα ξημερώματα της 31 Μαίου;

Ή πίεσαν οι Αμερικάνοι όπως διοχετεύεται στα ΜΜΕ ή ο Έρντογάν εισάκουσε την ακαδημαική κοινότητα της Τουρκίας να μην μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί; Για να έχουμε αυτή την απίθανη μεταστροφή!! 

 Μήπως οι Τούρκοι φοβήθηκαν να μπει  τόσο μεγάλο πλήθος μουσουλμάνων μέσα στην Αγία Σοφία και υπό τον ήχο των μεγαφώνων του μουεζίνη-ιμάμη να αρχίσουν να  ξεκολλούν επί πλέον μεγαλύτερα τμήματα σοβά από αυτά που τυχόν πέσανε λόγω της προηγούμενης σεισμικής ταλάντωσης της 24 Μαΐου;

Από την ιστορική αναδρομή των εργασιών της συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας η πτώση σοβάδων λόγω σεισμών και υγρασίας είναι σύνηθες φαινόμενο.

Κάποιοι μέσα στην Τουρκία  θορυβήθηκαν φαίνεται  γιατί θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν ψηφία-εικόνες από υψηλότερα ευαίσθητα μέρη όπως στον κεντρικό τρούλο στην περιοχή όπου ο Ορθόδοξος Αγιογραφικός τύπος απεικονίζει συνήθως τον Παντοκράτορα.

Το παράδοξο όμως είναι ότι και κάποιοι μέσα στην Ελλάδα πριν απαντήσουν στα παραπάνω ουσιαστικά ερωτηματικά ¨λυπήθηκαν σφόδρα¨.

Ευτυχώς που ο Άγιος Θεός τους ¨κρυπτό-τουρκούς¨ μέσα στην Ελλάδα ( αν υπάρχουν; ) τους αντικαθιστά με κρυπτοχριστιανούς μέσα στην Τουρκία που υπάρχουν.

Ευτυχώς που έχουμε τις ευχές του Γέροντος ημών Παισίου… και μας στηρίζουν τέτοιες κρίσιμες ώρες.

Γέροντας Παΐσιος: "Πιστεύω δὲν θὰ τὴν ἀφήση τὴν Ἁγια Σοφιά μας στὰ χέρια τῶν βρώμικων Τούρκων"

Τὴν παροῦσα ἐπιστολὴ ἀπέστειλε ὁ μακαριστὸς Γέροντας Παΐσιος τὸν Ὀκτώβριο τοῦ 1974 σὲ κάποιον νέο ὁ ὁποῖος ἀργότερα ἔγινε μοναχὸς κοντά του. 

«Ἀγαπητέ μου ἀδελφὲ Ἰωάννη, 
Εὔχομαι ὁ Θεὸς νὰ δώση γρήγορα νὰ ἔλθη ἡ χάση τοῦ τουρκικοῦ φεγγαριοῦ. Ἀμήν. Τοῦ Ἁγίου Δημητρίου κλείνω δύο χρόνια πού προσευχήθηκα στὴν Ἁγία Σοφιά μας καὶ εἶπα τὰ παράπονά μου στὸν καλὸν Θεόν. Μὲ κατάλαβε ὁ Τοῦρκος φύλακας πού προσευχόμουν καὶ μὲ ἔδιωχνε ἔξω κ.τ.λ. καὶ πρόσθεσα καὶ ἄλλα παράπονα στὸν Θεόν. Πιστεύω δὲν θὰ τὴν ἀφήση τὴν Ἁγία Σοφιά μας στὰ χέρια τῶν βρώμικων Τούρκων…….Τώρα δὲν ἔχουν ἰδανικά, διότι πρὶν πιστεύανε στὸν Μωάμεθ, ἀργότερα στὸν Κεμάλ. Τώρα οὔτε στὸ Μωάμεθ πιστεύουν οὔτε καὶ στὸν Κεμὰλ πιστεύουν, ἄλλα στὴν σαρκολατρεία. Ἐνῶ ἐμεῖς πιστεύουμε στὸ Χριστό, ὁ Ὁποῖος ἔχει συνέχεια τὴν θεϊκή Του ἀξία. Καὶ ὁ ἑλληνικὸς λαὸς ἔχει πάντα ἰδανικὰ καὶ τὸν Χριστὸ μὲ τὴν Παναγία μαζί του.

Μὲ ἀγάπη Χριστοῦ Μοναχὸς Παϊσιος»

Σημείωσις: Προκειμένου νὰ διευκολυνθῆ ὁ ἀναγνώστης, κρίθηκε σκόπιμο ὥστε, τὸ ἰδιόγραφο «κοχλιοειδὲς» κείμενο (γύρω ἀπὸ τὴν Ἁγία Σοφία) τοῦ μακαριστοῦ Γέροντα Παϊσίου νὰ στοιχειοθετηθῆ σὲ ὁριζόντια διάταξη. http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/ 

Επαληθεύεται πάλι ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ… και έπεται συνέχεια. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.