8 Ιουνίου 2014

ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, πιστός υπηρέτης της προσπάθειας για να δοθεί στην Αλβανία το χρίσμα της προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλει άοκνες προσπάθειες για την ευόδωση των προσπαθειών του με πλήρη ανιδιοτέλεια. Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ζητήσει το παραμικρό αντάλλαγμα των θυσιών και των κόπων του που είναι εξ όσων φαίνεται μεγαλύτεροι και αυτού του Αλβανού ομολόγου του. Η αλβανική κυβέρνηση όμως ενστερνιζόμενη πλήρως τους στίχους «σε πότισα ροδόσταμο, με πότισες φαρμάκι» επιφυλάσσει κάτι διαφορετικό για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. 

Δημιουργώντας μια νέα διοικητική διαίρεση, κάτι σαν τον δικό μας «Καλλικράτη» επιχειρεί να εντάξει διοικητικά στους δήμους όπου διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα περιοχές μεγαλύτερες πληθυσμιακά όπου κατοικούν μουσουλμανικοί αλβανικοί πληθυσμοί.  Κτυπητό παράδειγμα ο Δήμος Χιμάρας όπου σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η αλβανική βουλή, θα περιληφθούν και οι μουσουλμανικές περιοχές της λεγόμενης Λιαπουριάς. Ο στόχος προφανής, να μην μπορέσει ποτέ πια η Χιμάρα να εκλέξει Έλληνα δήμαρχο. Και όλα αυτά παρά το ότι η Αλβανία έχει από καιρό υπογράψει την ευρωπαϊκή συμφωνία - πλαίσιο περί προστασίας των μειονοτήτων. Στην συμφωνία αυτή σαφώς αναφέρεται πως η μειονότητα πρέπει να έχει την διοικητική της αυτοτέλεια και πως δεν πρέπει να υπάρξουν κανενός είδους προσπάθειες αφομοίωσης της μειονότητας. 

Οι μεθοδεύσεις άρχισαν να γίνονται αντιληπτές από ένα δημοσίευμα που ανέφερε πως «αν η Χιμάρα παραμείνει μόνη της ως δήμος, σύντομα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κριμαίας». Μετά από το (βαλτό) δημοσίευμα οι μεθοδεύσεις πήραν χαρακτήρα εθνικό, με την κυβέρνηση Ράμα να υλοποιεί αλλά όμως και τον τέως πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να διακηρύττει απαντώντας σε κάποιες αιτιάσεις πως «Ποιο εύκολα θα βρείτε Εσκιμώο στην Σαχάρα παρά Έλληνα στην Χιμάρα». Έτσι λοιπόν οι Αλβανοί κοροϊδεύουν χωρίς αιδώ τους πάντες εμφανίζοντας τις χαλκευμένες και ανιστόρητες θέσεις τους. 

Στην Αθήνα, όσοι δεν αδιαφορούν πλήρως για το ζήτημα που λέγεται Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, πιστεύουν ακράδαντα πως με την είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτομάτως θα τακτοποιηθούν με την εγκαθίδρυση των ευρωπαϊκών δομών και ενός κράτους απόλυτης ισότητας και δικαιοσύνης. Δυστυχώς όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο πλανώνται πλάνην οικτρά. Στην Βουλγαρία υπήρχε και υπάρχει τουρκική αλλά και ελληνική μειονότητα. Η τουρκική με την ουσιαστική και καλά σχεδιασμένη βοήθεια του τουρκικού κράτους έχει γίνει μια σημαντική πολιτική δύναμη που ελέγχει την πολιτική ζωή της χώρας, έχοντας φέρει κοντά της και άλλους μη τουρκογενείς μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Η ελληνική μειονότητα, μόνη και αβοήθητη, εύκολα ελεγχόμενη από της βουλγαρικές υπηρεσίες, πλήρως εγκαταλειμμένη από την Ελληνική Πολιτεία, έχει αφεθεί στην μοίρα της σαν ένα είδος προς εξαφάνιση. Η είσοδος της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άλλαξε σε τίποτα την κατάσταση. Είναι φανερό πως με τις ευχές δεν λύνονται τα διεθνή ζητήματα και πως η βούληση, η διεκδικητικότητα και η πολιτική και οικονομική ισχύς είναι ευθέως ανάλογοι του προσδοκόμενου αποτελέσματος. 

Μια είδηση που μας έρχεται από την Τουρκική Ανατολία νομίζω πως εδώ μπορεί να παρουσιάσει ενδιαφέρον. Η πανίσχυρη τουρκική στρατοχωροφυλακή ανέγειρε ένα κτήριο με άδεια της τουρκικής πολεοδομίας. Το κτήριο κατεδαφίστηκε από τους Κούρδους επειδή δεν είχε άδεια της… κουρδικής πολεοδομία. 

Μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε πως η δημιουργία βορειοηπειρωτικών θεσμών που θα θωρακίσουν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου απέναντι στις αλβανικές μεθοδεύσεις, ίσως άτυπων σε πρώτη φάση, που όμως θα ανδρώνονται θα παίρνουν την λαϊκή νομιμοποίηση και λίγο λίγο θα απωθούν τους αντίστοιχους αλβανικούς, σε ένα πλαίσιο πειθαρχίας και χρηστής διοίκησης είναι κάτι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και αντιπαραθέσεις, όμως η επιτυχής έκβαση μπορεί να επιτευχθεί.

Αυτό δείχνουν ανάλογες περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο. Πάντως τίποτα δεν χαρίζεται και αν δεν σπάσεις τα αυγά ομελέτα δεν φτιάχνεις.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.