Δημοσιεύθηκε στο Βήμα καθώς και αλλού η είδηση πως «Η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε μία κοινή λύση στο ζήτημα των γεωγραφικών ονομασιών (τοπωνυμίων), η οποία ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο για τη διευθέτηση και άλλων διμερών ζητημάτων που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Το θέμα των τοπωνυμίων είχε προκαλέσει πολλές τριβές στις διμερείς σχέσεις με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών τους. Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη που δημοσιοποιήθηκε, στις συνομιλίες που είχε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκανίων ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του τρόπου έκφρασης των τοπωνυμίων της μίας χώρας στα επίσημα έγγραφα της άλλης. Η συμφωνία που τελικά επετεύχθη αφορά στην προσφυγή στους επίσημους καταλόγους που κάθε χώρα έχει καταθέσει στο σχετικό όργανο του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ώστε τα τοπωνύμια να αναφέρονται με ενιαίο τρόπο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη, ο ασφαλέστερος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος αυτού είναι η χρήση των προτύπων που ακολουθεί ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και μέχρι να ολοκληρωθεί η προετοιμασία των νέων εγγράφων, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών των δύο χωρών διαμέσου των συνόρων θα επιτρέπεται με βάση το moratorium που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015».
Αυτή είναι η είδηση όπως δημοσιεύθηκε, και εμφανίζεται σαν να πρόκειται για μια επιτυχία της Ελλάδας. Όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τεράστια γκάφα που μπορεί να έχει μεγάλες προεκτάσεις και δυστυχώς δείχνει τον τρόπο που αντιμετωπίζει ζητήματα που άπτονται εθνικών ζητημάτων η πατρίδα μας.
Δυστυχώς είναι μια ακόμα περίπτωση που οι Αλβανοί ή άλλοι γείτονές μας στήνουν μια ωραία παγίδα, οι αρμόδιοι δικοί μας πέφτουν μέσα και οι Αλβανοί πετυχαίνουν αυτό που θέλουν. Όλα ξεκίνησαν με την εμφάνιση Αλβανού στην Κακαβιά με διαβατήριο που έγραφε ως τόπο γέννησης CAMERIA. Η υπόθεση ήταν ολοφάνερα στημένη. Οι δικοί μας δεν τον άφησαν να διέλθει δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζουν γεωγραφικό όρο CAMERIA. Στην συνέχεια αλβανικά ΜΜΕ σήκωσαν το θέμα, ακολούθησαν το δικά μας και ακολούθως το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο ανακοίνωσε πως δεν θα γίνονται δεκτά διαβατήρια όπου θα αναγράφονται ελληνικά τοπωνύμια στα αλβανικά, μπορούν όμως να αναγράφονται στα… αγγλικά!! Έτσι χιλιάδες Βορειοηπειροτόπουλα αλλά και Αλβανοί που είχαν γεννηθεί σε κάποια ελληνική πόλη βρέθηκαν ξαφνικά να μην μπορούν να περάσουν τα σύνορα, ούτε κατά την έξοδο ούτε κατά την είσοδο, επειδή τα διαβατήρια τους έγραφαν πως είχαν γεννηθεί στην ATHINE, στα JANINA ή στο KORFUZI. Η απορία μου είναι, το αλβανικό ΑΤΗΙΝΕ που είναι σχεδόν όμοιο με το ελληνικό, είναι χειρότερο από το αγγλικό ATHENS;
Ο πρώτος στόχος των Αλβανών είχε επιτευχθεί, ταλαιπωρία και αγανάκτηση των Βορειοηπειρωτών από ενέργειες της μητέρας Ελλάδας.
Φθάνουμε στην συνέχεια στις διμερείς διαπραγματεύσεις όπου ουσιαστικά συμφωνούν οι δυο πλευρές, η Ελλάδα και η Αλβανία πως κάθε χώρα θα αναγράφει τα τοπωνύμια της άλλης χώρας όπως είναι στην γλώσσα της άλλης χώρας. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα πλέον δεν θα μπορεί να αναφέρεται σε ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΚΟΡΥΤΣΑ, ΑΥΛΩΝΑ κλπ κλπ αλλά θα πρέπει να γράφει GJIROKASTER, SARANDE, KORCE, VLORE.
O δεύτερος στόχος των Αλβανών και εδώ επιτυγχάνεται. Αντί δηλαδή η Ελλάδα να απαιτήσει από την Αλβανία στις περιοχές όπου διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών να αναγράφονται όλα και στα ελληνικά, αποδέχεται και η ίδια να χρησιμοποιεί τα αλβανικά τοπωνύμια αντί των προαιώνιων ελληνικών.
Στην συνέχεια, αν άλλες γειτονικές μας χώρες θελήσουν να αντιγράψουν την Αλβανία και να ζητήσουν από την Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τους όρους ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΣΜΥΡΝΗ, ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ κλπ τότε τι θα έχει γίνει;
Είναι φανερό πως οι δικοί μας εμπλεκόμενοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παρουσιάζουν απαράδεκτη ανεπάρκεια σε επίπεδο γνωστικό, οξυδέρκειας και ανάλυσης.
Στην διεθνή πολιτική σκακιέρα ένα μικρό λάθος αρκεί ενώ αντίθετα μια ευφυής υπέρβαση μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου