29 Αυγούστου 2012

Αν προχωρήσει κι αυτό θα πάτε κι εσείς όλοι για εσχάτη προδοσία... "Αρμαγεδδών" στην ΠΑ: Θέλουν να αποσύρουν 130 μαχητικά λόγω χρεoκοπίας!

Η δραματικότητα των στιγμών που ζει η χώρα ακροβατώντας ανάμεσα σε μια αβέβαια και οδυνηρή παραμονή στο ευρώ και σε μια ακόμη πιο επώδυνη και εξίσου αβέβαια αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα έχει το αντίκτυπό της και στην υπόσταση και την ισχύ των ΕΔ και πιο ειδικά της ΠΑ.

Εχθές βράδυ τρεις υπουργοί και ένας αναπληρωτής οι Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας,  Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σε μια δραματική –έτσι χαρακτηρίστηκε από πολλούς- σύσκεψη προσπάθησαν να βρουν μια λύση στο θέμα της μείωσης των ειδικών μισθολογίων, τέτοια που να μη θίγει αποφασιστικά το αξιόμαχο τόσο των ΕΔ όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Δεν είναι όμως μόνο τα ειδικά μισθολόγια που δείχνουν να κινδυνεύουν κάτω από το βάρος των πιέσεων του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικα. Είναι και άλλα θέματα που άπτονται καθαρά στο επιχειρησιακό κομμάτι των ΕΔ. Έτσι και κατόπιν πιέσεων της Τρόικα για οικονομίες κλίμακας στην ΠΑ όλοι μιλούν ότι σύντομα θα βρεθούμε προς ενός πρωτοφανούς κύματος αποσύρσεων μαχητικών αεροσκαφών.

Πιο ειδικά οι οριστικές αποφάσεις μέχρι στιγμής αφορούν τα 28 A-7E και 15 TA-7C, τα 18 RF-4E, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσουν τα F-4E AUP. Ίσως μέχρι εδώ τα πράγματα να ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο αλλά στο τραπέζι έχουν πέσει και τα μαχητικά της περίφημης «πάλαι ποτέ» αγοράς του αιώνα δηλαδή τα 32 F-16 block 30 και τα 19 Mirage 2000EGM/BGM.

Εάν οι σχεδιασμοί αυτοί προχωρήσουν τότε σε κάθε περίπτωση μιλάμε για 130 περίπου μαχητικά, σε μια κίνηση δίχως αύριο όμως κάτι που σημαίνει πως τα αεροσκάφη θα φύγουν χωρίς να αντικατασταθούν από καμία νέα προσθήκη. 


Πιο αναλυτικά αν και τα A-7E έχουν πρακτικά κλείσει τον κύκλο της επιχειρησιακής τους ζωής, εντούτοις η απόσυρση των διθέσιων TA-7C θεωρείται όχι σοφή επιλογή, καθώς; Τα αεροσκάφη και με το σοβαρότατο έλλειμμα που παρουσιάζει η αεροπορική εκπαίδευση θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε ρόλο επιχειρησιακής εκπαίδευσης. 


Το  F-4E AUP  αν και επρόκειτο να αποσυρθούν κανονικά την περίοδο 2018 με 2020 εντούτοις η ημερομηνία αυτή ίσως έλθει πολύ γρηγορότερα. Και αυτό επίσης θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Τα αεροσκάφη αν και παλαιά –ως πλατφόρμες- έχουν υποστεί ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και είναι φορείς τόσο του βλήματος ΑΙΜ-120 AMRAAM όσο και του ατρακτιδίου Litening II το τελευταίο για αποστολές αέρος-εδάφους. 

Για τα RF-4E η απόσυρση ήταν ήδη ενταγμένη στις επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΠΑ, με τη διαφορά ότι πρέπει να βρεθεί ο τύπος που θα φέρουν τα 2 ατρακτίδια ηλεκτρονικής αναγνώρισης ASTAC. 

Σε ότι αφορά τα μαχητικά Mirage 2000EGM/BGM ο ρόλος τους δυστυχώς είναι περιορισμένος εξαιτίας της έλλειψης ικανών βλημάτων. Τα 80 περίπου βλήματα που έφεραν Super 530D έχουν αποσυρθεί χωρίς να έχει γίνει κάποια προσπάθεια ανανέωσης του ορίου ζωής τους, και έτσι τα αεροσκάφη σήμερα στηρίζονται μονο στα υπέρυθρης καθοδήγησης Magic 2, το όριο ζωής επίσης των αεροσκαφών σύντομα πρόκειται να εξαντληθεί. Πρακτικά η πορεία απαξίωσης των Mirage 2000 στην ΠΑ είχε «κλειδώσει» από την εποχή όπου είχε αποφασιστεί ο μη εκσυγχρονισμός τους και μάλιστα δύο φορές μια το 1999 και μια το 2004. 


Τα F-16 block 30 βρίσκονται σε μ ια παρόμοια κατάσταση. Αν και από άποψη οπλισμού δεν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα, η απόφαση της ΠΑ να μην τα συμπεριλάβει σε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης –το οποίο τυπικά υφίσταται για τα block 50 και 52+- ουσιαστικά τα θέτει  σε πορεία απόσυρσης.

Αν και οι αποσύρσεις μαχητικών γίνονται όταν αυτά εξαντλούν την επιχειρησιακή τους ζωή και δεν υφίστανται κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης εντούτοις το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι για τις αποσύρσεις δεν προβλέπονται ανάλογες αγορές είτε νέων είτε μεταχειρισμένων αεροσκαφών.

Έτσι και εάν η Τρόικα επιμείνει στις περικοπές στις ΕΔ τότε βρισκόμαστε προ ενός ουσιαστικού Αρμαγεδδών με ολέθρια αποτελέσματα για την ισχύ της ΠΑ τέτοιου που δεν έχουμε ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν με απρόβλεπτες συνέπειες στην αμυντική αποτροπή της χώρας αλλά και κατά συνέπεια στα εθνικά μας θέματα. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.