26 Ιουλίου 2011

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ.

Της Θωμαϊδας Παριανού

Ο Γεώργιος Γρίβας – Διγενής γεννήθηκε στην Χρυσαλινιώτισσα, στην Λευκωσία της Κύπρου στις 5 Ιουλίου 1897 και πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 1974 στην Λεμεσό. Το καλοκαίρι του 1941 ίδρυσε την Εθνική Οργάνωση με τίτλο «Στρατιωτική Οργάνωσις Γρίβα», η οποία μετονομάσθηκε τον Μάρτιο του 1943 σε «Εθνική Οργάνωσις ‘Χ’» και, μετά από 1 χρόνο, σε «1ον Σύνταγμα Πεζικού»


Στο βιβλίο του «ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ‘Χ’, Τρία χρόνια, τρεις αιώνες», ο Κύπριος συγγραφέας, ΟΜΗΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ , Χίτης και στενός συνεργάτης του Γρίβα ο ίδιος, γράφει :


«Η οργάνωσις αυτή ήτο η ισχυροτέρα οργάνωσις εθνικής αντιστάσεως εσωτερικού εις την περιοχήν Αθηνών και Πειραιώς και ήτο η μόνη που ηδύνατο να φέρη εις πέρας οιανδήποτε αποστολήν προερχομένην από την εν Καϊρω νόμιμον Ελληνικήν κυβέρνησιν και τον ανώτατον άρχοντα βασιλέα Γεώργιον Β΄. Δια τον ανωτέρω λόγον, όλοι οι εχθροί της πατρίδος μας, την εσυκοφάντησαν όσον ουδεμίας άλλην Οργάνωσιν και επέτυχον να της στερήσουν οιανδήποτε βοήθειαν από τους Συμμάχους, οι οποίοι ουδέποτε ηθέλησαν μίαν ισχυράν εθνικήν οργάνωσιν εις Αθήνας και επεζήτουν αφορμήν δια να αθετήσουν τας υποσχέσεις που μας έδιδαν, όταν εις τα βουνά της Βορείου Ηπείρου ….. εγράφετο το έπος 1940 – 41».


To Ορμητήριο της Οργάνωσης ‘Χ’ ήταν το Θησείο, όπου ήταν και το σπίτι του Γ. Γρίβα στην οδό Νηλέως 6. Τον Ιούνιο του 1941 ιδρύθηκε η πρώτη οργάνωση.


Στις 3 Μαρτίου του 1959, επί πρωθυπουργίας Κ,Καραμανλή, η Ελληνική Βουλή, σε συνεδρίαση της, ειδικά για τον Γ.Γρίβα, (ο οποίος είχε τότε τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη Πεζικού ε.α.), τον τίμησε ως εξής :


α) του απένειμε τον βαθμό του Αντιστρατήγου, κατ΄εισήγηση του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Γ.Θεμελή (της τότε κυβερνήσεως του Κ. Καραμανλή), και προτάσεως του Αρχηγού των Φιλελευθέρων Σοφοκλή Βενιζέλου. Σε αυτό συμφώνησαν ο Πρόεδρος της ΕΔΑ, Ηλίας Ηλιού, ο αντιπρόσωπος της Δημοκρατικής Ενώσεως Μ.Κύρκος, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κοινωνικού Κόμματος, Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Γ.Παπανδρέου, η Αγροτική Ομάς, με τον εκπρόσωπό της Α.Μέρο, και το Προεδρείο της Βουλής. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Π. Κανελλόπουλος στην συνέχεια έλαβε τον λόγο και έπλεξε και αυτός το εγκώμιο του Γ. Γρίβα. Η Βουλή στην συνεχεία εξέδωσε ένα ψήφισμα, που κατέληγε ως εξής:


«… Kηρύσσει τον ένδοξον και ηρωικόν αξιωματικόν του Ελληνικού Στρατού Γεώργιον Γρίβαν (Διγενήν) ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ».


β) του απένειμε ειδική προσωπική σύνταξη «…αποτελουμένην εκ του συνόλου των ενεργεία αποδοχών του βαθμού εις ον θέλη προαχθή, μετά πλήρων και πάσης φύσεως επιδομάτων και προσαυξήσεων ….».κλπ


Aλλά, εκτός από την Βουλή, ο Γρίβας τιμήθηκε και από τον Δήμο της Αθήνας δια της υπ’αριθμ.1402 / 12-11-90, απόφασης του 3ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ονόμασε τον Βράχο πίσω από τον Ιερό Ναό της Αγ.Μαρίνας Θησείου σε λόφο ‘Λόφο Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή και τοποθέτησε μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα.στο σημείο που έγραφε «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ, Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, 1990 ».


Η (χαμένη πλέον) αναμνηστική πλάκα του Δήμου Αθηναίων για τον Γ.Γρίβα - Διγενή


Για την ιστορία, σας λέμε ότι η πλάκα αυτή δεν υπάρχει πια. Επανειλημμένως έπεσε θέμα βανδαλισμών από "αγνώστους" και τέλος αφαιρέθηκε τελείως, επί δημαρχίας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

Η Οργάνωση ‘Χ’ λειτουργεί σήμερα, με την επωνυμία « Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως ‘Χ’», με την υπ’αριθμ. 3596 / 1989 Απόφ. Αναγν, Πρωτ. Αθηνών και ιδρυτή και πρώτο Πρόεδρό της τον αείμνηστο Χίτη μαχητή και στενό συνεργάτη του Γ. Γρίβα, ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΥΡΟΥΠΟ. Στις 21-6-1991 έγινε Έκτακτη Συνέλευση 12 Πανελληνίων Συνδέσμων και Οργανώσεων 1941 – 1944 , υπό την Προεδρία του Συνδέσμου ΕΟΕΑ - ΕΔΕΣ "ΝΑΠΟΛΕΩΝ. ΖΕΡΒΑΣ" και αποφασίσθηκε να στηθεί ορειχάλκινος ανδριάντας του Γ.Γ.Διγενή, ύψους 2 μέτρων, πάνω σε μαρμάρινη βάση ύψους 1,75, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού και με έξοδα του Συνδέσμου «Χ», στην Πλατεία του Θησείου. Σε αυτό συμφώνησαν και « αι (45) Συνεργαζόμεναι Εθνικαί Οργανώσεις της Ελλάδος», με έδρα τον Φιλολογικό Σύλλογο "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" και «οι εν Ελλάδι Οργανώσεις Κυπρίων Φοιτητών ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ».


Η Οργάνωση «Χ» κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα τόσο στο Δ.Σ. του 3ου Διαμερίσματος, όσο και τον ίδιο τον Δήμαρχο, με το αίτημα να εγκριθεί η τοποθέτηση του ανδριάντα του Γ.Γ.Δ στην περιοχή που έζησε, το Θησείο.


Σκαρίφημα του αγάλματος για τον Γ. Γρίβα - Διγενή


Σε συνεδρίασή του της 5ης – 7- 1991, το Δ.Σ. του 3ου Διαμερίσματος αποφασίζει κατά πλειοψηφία και εισηγείται την ανέγερση του ανδριάντα. Δυστυχώς όμως, η Δ/νση του Αρχιτεκτονικού του Δήμου, στις 21 – 9 - 1991 , εξέδωσε ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, με το σκεπτικό ότι επρόκειτο για αρχαιολογικό χώρο και το άγαλμα, κάπου "δεν έδενε" οπτικά, και κατέληγε :


«Κατόπιν όλων αυτών, η Δ/νση μας δεν συμφωνεί με τοποθέτηση του ανδριάντα του ΓΓΔ, τόσο ως προς την προτεινόμενη θέση (Πλατεία Θησείου), όσο και με την προτεινόμενη εικαστική άποψη». Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ, ΧΡΥΣΑ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗ


Ο πρόεδρος Βασίλειος Κουρουπός


Το Δ.Σ. του Συνδέσμου της «Χ», δια του Προέδρου του κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ απευθύνθηκε εκ νέου στον Δήμαρχο, με έγγραφό του (18 – 11 – 1991), στο οποίο τον ενημέρωνε για αυτήν την εξέλιξη και ζητούσε ακρόαση, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, αλλά δεν το κατόρθωσε. Αργότερα, στις 29 – 8 – 1994, απευθύνθηκε εκ νέου στον τότε Δήμαρχο κ. ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΡΗ, με τα ίδια αιτήματα. Επίσης, ανάλογο διάβημα έκανε την 1η Σεπτεμβρίου 1994 στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων κ. Αρτέμη Αναπλιώτη, αλλά και εδώ δυστυχώς δεν είχε καμία τύχη, και δεν σημειώθηκε καμία άλλη εξέλιξη έκτοτε.


Και ερχόμαστε στο σωτήριον έτος 2010, όπου οι δύο Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., Ηλίας Πολατίδης (Βουλευτής Σερρών) και Κωστής Αϊβαλιώτης (Βουλευτής Β’Αθηνών), με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησαν από την κυβέρνηση και τον τότε αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Ραγκούση :


«Θα εξετάσει το Υπουργείου σας, μαζί με τον Δήμο Αθηναίων, την δυνατότητα τοποθέτησης του ανδριάντα του Στρατηγού Γ.Γρίβα – Διγενή, σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας, πλαισιωμένου από τους ανδριάντες των Αυξεντίου, Παλληκαρίδη, Δημητρίου, Μάτση και Καραολή, ώστε να εορτασθούν και στην Ελλάδα, με τρόπο που αρμόζει στα 50 χρόνια ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ?».


Σημειωτέον ότι οι δύο προαναφερθέντες βουλευτές ανήκουν στον νεοσύστατο (από τον Φεβρουάριο του 2011) «Σύλλογο Μνήμης και Χρέους "ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ – ΔΙΓΕΝΗΣ"», του οποίου, ο μεν Ηλίας Πολατίδης είναι Πρόεδρος, ο δε Κωστής Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας. Η πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2011, το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο των κεντρικών γραφείων του ΛΑ.Ο.Σ. για την προσφορά του αείμνηστου Στρατηγού Γρίβα-Διγενή και της ΕΟΚΑ, με αφορμή τα 50 χρόνια της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Το προαναφερθέν αμφιθέατρο, σε ειδική επίσημη τελετή ονοματοδοσίας, που έγινε το μεσημέρι της 1ης Απριλίου 2011, μετονομάσθηκε σε ¨Αμφιθέατρο «ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ».


ΣΧΟΛΙΟ

Το 1991, το Αρχιτεκτονικό Τμήμα του Δήμου Αθηναίων απέρριψε την ανέγερση του ανδριάντα του Γρίβα στην Πλατεία Θησείου λέγοντας, μεταξύ των άλλων, ότι ο ανδριάντας αυτός θα ήταν «ξένο στοιχείο ως προς τις μνήμες και την ιστορία του Θησείου» και αναφέρεται στην Ιστορία και τα αρχαιολογικά μνημεία που υπάρχουν εκεί {Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά, Θησείο / Ναός του Ηφαίστου, κλπ}.


Και ρωτάμε εμείς, οι αφελείς: Tο τζαμί, το μουσουλμανικό νεκροταφείο και όλα τα συμπαραμαρτούντα "αξεσουάρ" για τους λαθρομετανάστες, που σχεδιάζει να στήσει η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με το περιρρέον αριστερο – θολο – κουλτουραριό, ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ, ταιριάζει με την Ιστορία και τις μνήμες της Πατρίδας μας; Και η μουσουλμανική "εικαστική του άποψη δένει" με την εικόνα των αρχαίων μας μνημείων;


Ρωτάμε και απάντηση δεν περιμένουμε, βέβαια …..

ΘΩΜΑ’Ι’Σ ΠΑΡΙΑΝΟΥ




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.