2 Μαρτίου 2011

Αμερικανικά πλοία με χιλιάδες πεζοναύτες στην Κρήτη...!

Πράσινο φως στο αίτημα των ΗΠΑ για ενεργοποίηση της Σούδας...!

Ώρα με την ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν την πίεση που ασκούν στο καθεστώς Καντάφι. Στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης πλέουν πολεμικά πλοία από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά». Παρά το γεγονός ότι στη χώρα έχουν παραμείνει μόνο λίγοι Έλληνες –διευθυντικά στελέχη εταιρειών που δεν θέλουν να μεταφερθούν εκτός Λιβύης- και άρα κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι η ελληνική φρεγάτα δεν έχει λόγο να κινείται στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Λιβύης, το Πεντάγωνο απαντά ότι τα ελληνικά συμφέροντα (τόσο τα δρομολόγια εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν ξένους υπηκόους, όσο και η γειτνίαση των δύο χωρών) επιβάλλουν την ελληνική στρατιωτική παρουσία, πόσο μάλλον που η φρεγάτα «Ψαρά» πλέει σε διεθνή ύδατα.

Η Φρεγάτα "Ψαρά" F 454.

Στο ναύσταθμο Κρήτης έχει δέσει και η φρεγάτα «Ύδρα» η οποία περιπολεί ανοικτά της Λιβύης εκ περιτροπής με το «Ψαρά» αλλά και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλιάκμων», σε περίπτωση που απαιτηθεί ο ανεφοδιασμός των ελληνικών πολεμικών πλοίων εν πλω.
Τουλάχιστον έξι μεγάλα πολεμικά πλοία του αμερικανικού στόλου αναμένεται να καταπλεύσουν τις επόμενες ημέρες στην αμερικανική βάση στο Μαράθι, μεταφέροντας χιλιάδες πεζοναύτες. Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει επισήμως διπλωματική άδεια για τον κατάπλου των πολεμικών της πλοίων και η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει σε όλες τις περιπτώσεις τα αμερικανικά αιτήματα.

Στις 4 Μαρτίου αναμένεται να καταπλεύσουν στο Μαράθι το ελικοπτεροφόρο «Kearsarge» που μπορεί να μεταφέρει μέχρι 2.000 πεζοναύτες και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ponce», στο οποίο εκτιμάται ότι επιβαίνουν περίπου 500 Αμερικανοί πεζοναύτες. Τα πλοία αυτά περνούν την Τετάρτη τη διώρυγα του Σουέζ και κατευθύνονται προς την Κρήτη.

Ουδείς μπορεί επί του παρόντος να υποστηρίξει με ευκολία αν με τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει την προπαρασκευή για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Κατά μία έννοια, οι μετακινήσεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων μπορούν να θεωρηθούν και ως ψυχολογικές επιχειρήσεις με σκοπό την άσκηση πίεσης στον Καντάφι, εφ’ όσον ο Λίβυος ηγέτης συνεχίσει να αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας να εγκαταλείψει την εξουσία.
Στις 6 Μαρτίου αναμένεται να καταπλεύσει στο Μαράθι ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στο οποίο μπορούν να μεταφορτωθούν πύραυλοι cruise. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα αναμένεται επίσης να φτάσουν στο κρηπίδωμα Κ-14 της αμερικανικής βάσης στην Κρήτη τουλάχιστον δύο ακόμη αμερικανικά πολεμικά πλοία, αλλά και βοηθητικά και πετρελαιοφόρα του αμερικανικού έκτου στόλου.

Το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα εδάφη της Λιβύης, συζητά η διεθνής κοινότητα έπειτα από πιεστική παρότρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης. Στην δημιουργία της «no-fly zone» αντιστέκονται κυρίως η Μόσχα και το Παρίσι, που υποστηρίζουν ότι επί του παρόντος αρκεί να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι, αφήνουν όμως να εννοηθεί ότι θα συναινέσουν σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του οποίου τόσο η Ρωσία όσο και η Γαλλία είναι μέλη) των Ηνωμένων Εθνών.

Την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ζητούν πιεστικά οι αντικαθεστωτικοί της Λιβύης, προκειμένου να καθηλωθούν τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα με τα οποία ο Καντάφι μπορεί να βομβαρδίσει τις θέσεις των αντιφρονούντων.
Εφ’ όσον η διεθνής κοινότητα ξεπερνούσε το διχασμό της και λάμβανε απόφαση για δημιουργία της λεγόμενης «no-fly zone», η κίνηση αυτή θα σηματοδοτούσε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Καντάφι. Κι αυτό διότι μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που θα αναλάμβαναν να επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έπαιρναν εξουσιοδότηση να καταρρίπτουν όσα λιβυκά αεροσκάφη ή ελικόπτερα επιχειρούσαν να απογειωθούν για να πλήξουν τις θέσεις των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Λιβύης θα αναλάμβαναν η Ιταλία και η Ελλάδα μέσω του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης και των ραντάρ που βρίσκονται στις δύο χώρες.

Από "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.