6 Μαρτίου 2011

Σφαγή στη Ζαουίγια - Μαρτυρίες που σοκάρουν.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη για τον έλεγχο πόλεων στρατηγικής σημασίας. Δεκάδες είναι οι νεκροί άμαχοι.

Οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις ανακατέλαβαν από τους αντικαθεστωτικούς τις παράκτιες πόλεις της Ζαουΐγια και της Μιζουράτα στα δυτικά μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.
Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ένας ντόπιος γιατρός είπε πως οι μισθοφόροι του Καντάφι διέπραξαν "μία σφαγή".

"Καταστροφική κατάσταση...μία σφαγή. Σκοτώθηκε πολύς κόσμος. Η κόρη μου είναι νεκρή, δεν μπορώ να συνεχίσω", δήλωσε ο γιατρός αυτός, που ξέσπασε σε λυγμούς.
"Δεκάδες τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ γιά πολλή ώρα κατά κατοικιών στην πόλη", μετέδωσαν πολλές, ακόμα, πηγές αναφερόμενες στην κατάσταση στη Ζαουΐγια.
"Προσευχηθείτε γιά εμάς" πρόλαβε να πεί στο τηλέφωνο, μιλώντας με ξένο δημοσιογράφο, ένας κάτοικος της ίδιας πόλης.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς στην Ζαουίγια σύμφωνα με ανακοίνωση γιατρού. "Οι ήταν περισσότεροι άμαχοι", δήλωσε ο γιατρός επικεφαλής νοσοκομείου εκστρατείας που έχει στηθεί στο κέντρο της πόλης.

"Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί τριάντα πτώματα, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, καθεστωτικοί πολεμιστές εκτελούν τραυματίες, ενώ επιτίθενται κατά ασθενοφόρων και γιατρών. Η πόλη 40χμ. δυτικά της Τρίπολης βομβαρδίζεται και πάλι. “Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια σφαγή” δήλωσε κάτοικος στο Aljazeera. “Η πόλη βομβαρδίζεται από τανκ ενώ οι εξεγερμένοι αντιστέκονται με πρωτόγονα μέσα. Οι εισβολείς δεν έχουν έλεος για τους αμάχους. Υπάρχει μεγάλος αριθμός νεκρών στους δρόμους" αναφέρει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, ο στρατός του Καντάφι ετοιμάζεται να ανακαταλλάβει την στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λάνουφ, όπου τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν από τις μάχες.

Το Σάββατο, οι εξεγερμένοι άνοιξαν πυρ κατά ελικοπτέρου που υπερίπτατο των γραμμών τους, μεταδίδει ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς, μία ημέρα μετά την κατάληψη της πόλης από τους αντικαθεστωτικούς. Σήμερα δεν υπήρχαν ίχνη της παρουσίας στρατευμάτων πιστών στον Καντάφι σε όλη την πόλη, μολονότι η κυβέρνηση διαψεύδει τις χθεσινές ανακοινώσεις των εξεγερθέντων ότι ελέγχουν πλήρως τη Ρας Λάνουφ, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει καταληφθεί πλήρως από τους αντικαθεστωτικούς

Οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν επίσης κατά της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη χώρα και επίκεντρο της εξέγερσης στα ανατολικά. Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε, εξάλλου, νωρίτερα ότι η πόλη Τομπρούκ, στα ανατολικά της Λιβύης, η οποία είχε καταληφθεί από τους εξεγερμένους, έχει απελευθερωθεί πλέον «από τις συμμορίες των τρομοκρατών».

Η πόλη Ρας Λάνουφ στα ανατολικά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα των αντικαθεστωτικών και τις δημοσιογραφικές μαρτυρίες από την περιοχή, που αντικρούουν τις πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο υποστήριζε πως οι πιστές στον Λίβυο ηγέτη δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει την πόλη.

Ο Μουάμαρ Καντάφι, στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε γαλλική εφημερίδα, δηλώνει θετικός στην αποστολή ερευνητικής επιτροπής «από τα Ηνωμένα Έθνη, ή την Αφρικανική Ένωση» για να εκτιμήσει την κατάσταση στη χώρα. Ο Λίβυος ηγέτης τονίζει πως αν η Γαλλία επιθυμεί να συντονίσει και να ηγηθεί της ερευνητικής επιτροπής, ο ίδιος είναι θετικός.

Ας αναλάβει γρήγορα η Γαλλία ηγετικό ρόλο, ας σταματήσει την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και ας κάνει να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις στην περιοχή της Βεγγάζης, προσθέτει.

Ο Λίβυος ηγέτης υποστηρίζει ότι έχει εμπλακεί σε μία μάχη κατά της τρομοκρατίας και εκφράζει την ανησυχία του από την έλλειψη συμπαράστασης από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Καντάφι πρoειδοποίησε ότι ο ιερός πόλεμος των φανατικών Ισλαμιστών, θα επεκταθεί στη Μεσόγειο, αν η επανάσταση στη Λιβύη, ενθαρρυμένη από την επιτυχία των δημοκρατικών εξεγέρσεων, στην Αίγυπτο και την Τυνησία, στεφθεί με επιτυχία.
Προειδοποίησε, εξάλλου, την Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή εισροή λαθρομεταναστών στις ακτές της, αν τελικά οι εχθροί του τον νικήσουν.

Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη αιχμαλώτησαν και κρατούν μία ομάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS στα ανατολικά της χώρας έπειτα από την αποτυχία ενός μυστικού διπλωματικού σχεδίου να έλθουν οι επίλεκτοι σε επαφή και να συνδράμουν τους αντικαθεστωτικούς, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Σάντεϊ Τάιμς.

Η ομάδα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αποτελείται από οκτώ οπλίτες, συνελήφθη ενώ συνόδευε έναν κατώτερο διπλωμάτη που μετακινείτο στα εδάφη που ελέγχονται από την λιβυκή αντιπολίτευση, τονίζει η εφημερίδα.

από το Σύνδεσμος 71



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.