21 Φεβρουαρίου 2011

«ΕΓΝΑΤΙΑ» - Εταιρία Οδικής Παιδείας Κοζάνης. Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ότι ως λαός είμαστε «περίπτωση» για σοβαρή μελέτη από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και οικονομολόγους, πέρα από τους ειδικούς συγκοινωνιολόγους, σε ότι αφορά στην έλλειψη Οδικής Παιδείας, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο!

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 Εθνών-μελών και των άνω των 500 εκατομμυρίων κατοίκων εμείς αποτελούμε ως Έλληνες το 2,3% περίπου του πληθυσμιακού συνόλου…

Και όμως, στο τραγικό ετήσιο σύνολο των 40,000 θυμάτων της ασφάλτου στην Ε.Ε. εμείς ως Έλληνες σκοράρουμε πρωτιές μετρώντας το διπλάσιο ποσοστό από ότι μας αντιστοιχεί…πληθυσμιακά!

Το θέμα της έλλειψης Οδικής Παιδείας (π.χ. ρισκάρουμε ως πεζοί διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους στις πόλεις όπου κατοικούμε και ως οδηγοί κάνοντας επί τόπου αναστροφή σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όταν συνειδητοποιήσουμε ότι «χάσαμε» την έξοδό μας) είναι γνωστό σε ΟΛΟΥΣ και ας μην βιαστεί να αναφωνήσει κανείς «Ήμαρτον Κύριε»…

Μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών κατοίκων της Κοζάνης απεφάσισαν πριν μερικούς μήνες να οργανωθούν ως Εταιρία κοινωνικού – Μη Κυβερνητικού – χαρακτήρα και έτσι γεννήθηκε η ΕΓΝΑΤΙΑ- Εταιρία Οδικής Παιδείας Κοζάνης…

Μέσα σε λίγους μήνες τα αρχικά 22 ιδρυτικά μέλη αυξήθηκαν με γεωμετρικούς ρυθμούς για να ξεπεράσουν ήδη τα 160 και οι εγγραφές συνεχίζονται…

Ξάφνιασμα;

Όχι βέβαια για μια περιοχή όπου το 2010 πέρα από τους 22 θανάτους προστέθηκαν και 15 ακόμη ΜΟΝΙΜΑ ανάπηροι στο τραγικό σύνολο των ήδη υπαρχόντων!!!

Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Κοβεντάρειο της Κοζάνη έγινε η ΠΡΩΤΗ δημόσια εκδήλωση της ΕΓΝΑΤΙΑ-Ε.Ο.Π. στην οποία ήταν παρόντες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κοζάνης και Σερβίων κ Παύλος, οι Βουλευτές κκ Κουκουλόπουλος και Βλατής, οι Αντιπεριφερειάρχες κκ Κοσματόπουλος και Σόκουτης, πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών της ακριτικής αυτής πόλης.

Την ημερίδα με τίτλο «Τα καθοδόν…παθήματα» χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης και οι εκπρόσωποι των Αρχών και προλόγισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας και αντιδήμαρχος κ Παναγιώτης Αποστολίδης.

Το πάνελ των ομιλητών συντόνισε ο Στρατηγός (ε.α.) της ΕΛΑΣ κ Κώστας Τζέκης (γνωστός και από τη θητεία του ως Διοικητής τροχαίας Αττικής).

Εισηγητές ήταν ο Διοικητής Τροχαίας Κοζάνης κ Σπύρος Διόγκαρης, ο οποίος προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση με την προβολή φωτογραφιών από τροχαία ατυχήματα στο Νομό Κοζάνης και ακολούθησε η ψυχολόγος κ Ιωάννα Ταρατσίδου που αναφέρθηκε στα ψυχολογικά προφίλ οδηγών που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα με ιδιαίτερη έμφαση στο διεθνές πρότυπο της αποκαλούμενης «road rage»…

Ακολούθησε με την εισήγησή του ο Δημοσιογράφος και Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ Πάνος Σόμπολος ο οποίος κατέθεσε τις δικές του οδυνηρές προσωπικές εμπειρίες κάνοντας ρεπορτάζ από τόπους οδικών ατυχημάτων για τις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς όπου εργάσθηκε.

Ο Πάνος Σόμπολος εκπροσωπώντας την Αθήνα επισήμανε ότι το 2010 στην Αθήνα οι νεκροί ήταν 344 και οι ΜΟΝΙΜΑ ανάπηροι σχεδόν 200…

Την ημερίδα έκλεισε η δική μου εισήγηση στην οποία προσπάθησα να αναδείξω με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα της πρόκλησης ατυχημάτων από τη χρήση νόμιμα κυκλοφορούντων ουσιών (όπως το αλκοόλ που καταναλώνουμε δυστυχώς ακόμη και όταν πρόκειται να οδηγήσουμε αλλά και τα φάρμακα που δίνουν με τη συνταγή τους ιατροί φροντίζοντας να επιλυθούν ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα ασθενών τους)…

Επέμενα και στη χρήση παράνομων ουσιών όπως της μαριχουάνας και άλλων ψυχοτρόπων φαρμάκων (αλλά και νόμιμα παρεχόμενων – μόνο με ιατρική συνταγή – βαρβιτουρικών και βενζοδιαζεπινών) τα οποία καταναλώνουν άτομα που ΔΕΝ επιτρέπεται να τα καταναλώσουν εφόσον μάλιστα θα κρατήσουν τιμόνι.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο παρακολούθησης χρήσης-κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ουσιών επισημαίνει ότι περισσότεροι από 10,000 νεκροί από τους περίπου 40,000 που θυσιάζονται ετησίως στην εκατόμβη της ασφάλτου των Κρατών-μελών της Ε.Ε. οφείλονται καθαρά στο αλκοόλ ΑΛΛΑ παραμένει ΑΓΝΩΣΤΟΣ ο αριθμός θυμάτων που προκαλεί η χρήση απαγορευμένων ψυχοτρόπων ουσιών!

Στη δική μου πατρίδα την «συμπρωτεύουσα» το 2010 είχαμε 93 νεκρούς σε τροχαία ατυχήματα και προσθέσαμε περισσότερα από 100 άτομα σε ΜΟΝΙΜΗ αναπηρία...

Ήταν τιμητική για τον Πάνο Σόμπολο και εμένα η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΓΝΑΤΙΑ-Εταιρεία Οδικής Παιδείας να μας αναγορεύσει ως τα ΠΡΩΤΑ δύο Επίτιμα Μέλη της...

Αξίζουν συγχαρητήρια στους ενεργούς πολίτες της Κοζάνης Ιδρυτές και μέλη της «ΕΓΝΑΤΙΑ-ΕΟΠ» η οποία ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων και ευχή μου είναι παρόμοιες Εταιρείες να γεννηθούν σε κάθε πόλη και χωριό της Πατρίδας μας που καθημερινά μετρά θανάτους και καθημερινά καταδικάζει σε αναπηρικά καροτσάκια τα παιδιά της:

Ελάτε ΟΛΟΙ να σώσουμε ζωές!!!




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.