18 Μαρτίου 2018

Αθανάσιος Δρούγος: Μην πιστεύετε τίποτα.

Γράφει ο Dr. Αθανάσιος Ε. Δρούγος 
 
1. Μεσημεριανές ώρες Πέμπτης 1ης Μαρτίου… Ο αξιωματικός αρχιφύλακας του φυλακίου, αποφασίζει να εκτελέσει τον συνήθη τυπικό έλεγχο της μεθοριακής γραμμής που ανήκει στο χώρο ευθύνης του. Τηρεί τις απαραίτητες και προβλεπόμενες διαδικασίες που ισχύουν για την Ζώνη Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ), εφοδιάζεται με τον απαιτούμενο εξοπλισμό και με τη συνοδεία ενός ένοπλου υπαξιωματικού ξεκινά την αποστολή ρουτίνας, που μόνο ρουτίνας δεν επρόκειτο να εξελιχθεί… 
 
2. Το πυκνό χιόνι που έπεσε τις προηγούμενες μέρες έχει καλύψει τα πάντα σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ η ομίχλη που καλύπτει την παρέβρια περιοχή, περιορίζει κατά πολύ την ορατότητα, σε σχεδόν μηδενικό σημείο μέσα στο δάσος των Καστανεών. Το μεθοριακό δρομολόγιο, αν και έχει τις σχετικές σημάνσεις για να αποφεύγεται η ακούσια είσοδος από την Ελλάδα προς την Τουρκία και αντίστροφα των στρατιωτικών περιπόλων, εκείνη τη μέρα είναι δυσδιάκριτο, με τους όποιους κινδύνους να ελλοχεύουν σε υψηλό βαθμό.
 
3. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ο αξιωματικός επικεφαλής αποφασίζει να μπει στο δάσος. Το ρίσκο που παίρνει είναι μεγάλο. Ο υπαξιωματικός τον ακολουθεί… ξαφνικά μπροστά τους εντοπίζουν πατημασιές με κατεύθυνση από το τουρκικό έδαφος προς το ελληνικό. Η πρώτη εκτίμησή τους είναι ότι πρόκειται για παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών. Με το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο που έχει πάνω του, ο νεαρός αξιωματικός, τραβά φωτογραφίες με σκοπό να τις δώσει στους ανωτέρους του. Η προσοχή και των 2 Ελλήνων στρατιωτικών είναι στραμμένη στα ίχνη ώσπου…. Το νεαρό της ηλικίας, η απειρία του βαθμού, αλλά και ο ενθουσιασμός για τα ευρήματα μέσα στο δάσος των Καστανεών, τους οδηγεί πάνω στην τουρκική ενέδρα που βρισκόταν στην περιοχή.
 
4. Μετά από μια στιγμή αμηχανίας οι 2 Έλληνες αφοπλίζονται(;), ρίχνουν τα όπλα τους κάτω και παραδίνονται στην τουρκική ενέδρα. Οι Τούρκοι τους οδηγούν στο εσωτερικό της χώρας, στην Αδριανούπολη, όπου και κρατούνται στις φυλακές με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή της τουρκικής επικράτειας. Η ελληνική κυβέρνηση αν και ενημερώθηκε αμέσως για το συμβάν το δημοσιοποίησε 24 ώρες μετά, ενώ το ΓΕΣ προέβη σε σχετική ανακοίνωση για το συμβάν. Τι συνέβη άραγε και ένα τέτοιο μικρό σε έκταση γεγονός, που άλλοτε αντιμετωπιζόταν σε επίπεδο μονάδων προκάλυψης και τελείωνε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε λίγες ώρες, πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις;
 
24 ΩΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ 
 
5. Απόγευμα Τετάρτης 28ης Φεβρουαρίου 2018…. Σε άτυπη πλην όμως συνήθη συνάντηση «υπηρεσιακών παραγόντων» σε γνωστό καφέ της Αθήνας, επιδίδεται επείγον μήνυμα ξένης υπηρεσίας το οποίο αναφέρει ότι επίκειται εκδήλωση ενέργειας από την Τουρκία, υπό μορφή μεθοριακού – διπλωματικού επεισοδίου σε βάρος της Ελλάδας, χωρίς να προσδιορίζεται ο τόπος και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί. Ο άνθρωπος που το μεταφέρει γνωρίζει πολλούς κι πολλά…. 
 
6. Το μήνυμα μεταφέρεται μέσω της «υπηρεσιακής οδού» στο πρωθυπουργικό γραφείο, από το οποίο δίδεται σαφής εντολή για αποφυγή οποιασδήποτε μορφής πρόκληση από ελληνικής πλευράς. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη για εγρήγορση και καταγραφή οποιασδήποτε κινητικότητας της τουρκικής πλευράς. 
 
7. Παρά την όποια προειδοποίηση, δεν κινητοποιήθηκε επαρκώς ο κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών για αξιολόγηση της πληροφορίας. Ίσως να υπήρξαν αμφιβολίες περί του βαθμού της αξιοπιστίας της πληροφορίας της ξένης υπηρεσίας. Ίσως πάλι να έγινε λάθος εκτίμηση της κατάστασης και να θεωρήθηκε ότι η πληροφορία ήταν αρκετά «υπερβολική», για να είναι αληθινή. Οι Τούρκοι πέτυχαν τον αιφνιδιασμό και απέκτησαν ένα αναπάντεχο δώρο που μπορούν να εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως.
 
8. Η ελληνική πλευρά μη μπορώντας να αντιδράσει, επιλέγει τη διπλωματική οδό και την τακτική της ήπιας αντίδρασης, με το ΥΠΕΞ να αναλαμβάνει τον κύριο ρόλο των διμερών επαφών για την επίλυση του θέματος. Η ρητορική των προηγούμενων ημερών του πολιτικού κόσμου στη χώρα και η ύψωση των εθνικών θεμάτων με δηλώσεις και ανακοινώσεις που θυμίζουν περισσότερο πολεμικά ανακοινωθέντα, έδωσαν τη θέση τους στην απόλυτη σιωπή. Καμία δήλωση στήριξης, καμία κίνηση ψυχολογικής στήριξης των οικογενειών των Ελλήνων στρατιωτικών. Η πολιτεία απουσιάζει εκκωφαντικά.
 
9. Οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί οδηγούνται από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή στις δικαστικές αίθουσες, όπου και αποφασίζεται η προσωρινή κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, μέχρις ότου οριστεί η δικάσιμος. Οι προσπάθειες της Ελληνίδας προξένου στην Αδριανούπολη, για να μεταφερθούν οι 2 στρατιωτικοί από τις φυλακές όπου βρίσκονται έγκλειστοι, στο ελληνικό προξενείο, δεν έχουν καμία τύχη. Με την υπόθεση ασχολείται αποκλειστικά ο Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, Αντιστράτηγος Αρίφ Τσετίν (ARİF ÇETİN) στη διάθεση του οποίου βρίσκεται όλη η σχετική αλληλογραφία, καθώς και τα κινητά τηλέφωνα των Ελλήνων στρατιωτικών. Το επίσημο πόρισμα αφού εκδοθεί και διατυπωθεί προσεκτικά θα αποσταλεί απ΄τον στρατηγό και προσωπικό φίλο του Ερντογάν στον Υπουργό Εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού και Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ και από εκεί στον εισαγγελέα Αδριανούπολης για να στοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο.
 
10. Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα έχει σαν σκοπό της να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου γύρω από την υπόθεση, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ελλάδα για μια ακόμη φορά χρησιμοποιείται, διασύρεται και γελοιοποιείται διεθνώς με το να γίνει για πολλοστή φορά το παιχνιδάκι στα χέρια ενός κακομαθημένου παιδιού. Η ατολμία που βαφτίστηκε στρατηγική ψυχραιμία για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, φανερώνει τη γύμνια της ελληνικής διπλωματίας και εθνικής πολιτικής, κλονίζει για μια ακόμη φορά το ηθικό αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς του κράτους.
 
11. Η παντελής απουσία αυτοματοποιημένων μηχανισμών που θα ενεργοποιούν κατά περίπτωση ενέργειες για την αντιμετώπιση απειλών, η καθυστέρηση στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αλλά και της κοινής γνώμης, η διασπορά από μεγάλος μέρος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης ψευδών και παραποιημένων ειδήσεων οδηγούν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
 
12. Με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν με ποντιοπιλατική στάση και απρόθυμη να παρέμβει, η Ελλάδα τίθεται ολοένα στο περιθώριο του παγκόσμιου πολιτικού και διπλωματικού γίγνεσθαι. Τα τρελά σενάρια είναι προ των πυλών. Η αναβαθμισμένη και επικαιροποιημένη πλέον ακολουθούμενη στρατηγική της Τουρκίας, σε ότι αφορά τις μεθοριακές προκλήσεις επεκτείνεται ολοένα με γεωμετρική πρόοδο. Πέραν από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τώρα και από τον Έβρο στέλνει μονομιάς στο κάλαθο των αχρήστων τις όποιες ιαχές και λεονταρισμούς της Αθήνας περί εξάντλησης της όποιας(;) ανοχής. Άραγε υπάρχει πάτος στην ανοχή μας;… διερωτάται ο στρατηγικός αναλυτής και συντάκτης, παρακολουθώντας τα γεγονότα. 
 
13. Η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη επιθυμεί τη μη εξέταση των κινητών τηλεφώνων από την Τουρκία, αλλά αυτό μάλλον δεν θα γίνει αποδεκτό από τη γείτονα χώρα. Πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος ένα συνεχή εξευτελισμό σε πολυδιάστατο επίπεδο;… Μάλλον πολύ λίγο. Ας παραδεχτούμε ότι στον τομέα της διπλωματίας και των ΨΕ έχουμε νικηθεί κατά κράτος. Δεν είμαστε η χώρα που θα εφαρμόσει «ανταπόδοση του πλήγματος», όχι γιατί δεν έχουμε τις δυνατότητες αλλά γιατί δεν έχουμε τη βούληση για κάτι τέτοιο. Η Άγκυρα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον πλήρη έλεγχο διευθύνοντας τα γεγονότα κατά τα συμφέροντά της.
 
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.