19 Ιανουαρίου 2018

Είναι όλα όπως φαίνονται στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων;

Πιέσεις θα υπήρξαν, αλλά ίσως δεν αποτελούν τον καταλυτικό παράγοντα για την βιασύνη της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την συμφωνία 

Μετά τα όσα συνέβησαν κατά το τελευταίο διάστημα, αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η κριτική όλων μας, για τα περίεργα που συμβαίνουν στις ελληνοσκοπιανές συζητήσεις, είναι σαθρό, ή δεν είναι το μοναδικό. Και εννοώ, ότι θεωρείται ως άνευ συζητήσεως η πίεση που ασκείται από την αμερικανική πλευρά να τελειώνει γρήγορα η συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων, με επί πλέον υποχώρηση δική μας. 

Τα περί πιέσεων, γράφηκαν για πρώτη φορά στον σκοπιανό Τύπο, αναπαρήχθησαν εδώ, και μάλιστα συνδυάστηκαν με τις άλλες περίεργες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης [πρόσκληση Ερντογάν, άνοιγμα συζήτησης με τους Αλβανούς για άρση εμπολέμου, ανεξήγητο ταξίδι «αναψυχής» Τσίπρα στο Βελιγράδι…] σε πιέσεις και οδηγίες των ΗΠΑ, κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. 

Δεν φαίνεται τίποτε περίεργο σ' αυτήν την τοποθέτηση, γνωστής ούσης της έλλειψης αντίστασης πλείστων όσων πολιτικών μας στις πιέσεις [από ευγένεια, προφανώς]. Όμως, δεν είμαι απολύτως σίγουρος, ότι όλη η ιστορία με τα Σκόπια ξεκίνησε επειδή επείγονται οι Αμερικανοί να τους εντάξουν στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να αμυνθούν στην ρωσική επέμβαση στα Βαλκάνια. Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι στο ΝΑΤΟ, δεν ελέγχεται από τις ΗΠΑ; Η Ιορδανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ, είναι εχθρική προς την υπερδύναμη; 

Πιέσεις θα υπήρξαν στην ελληνική πλευρά, αλλ’ ίσως δεν αποτελούν τον καταλυτικό παράγοντα για την βιασύνη της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την συμφωνία. Παρακολουθώντας τις κινήσεις του Ν. Κοτζιά επί τριετία -δυστυχώς, δεν τον γνωρίζω για να έχω ιδία αντίληψη του χαρακτήρα του- διαπιστώνω την πρόθεσή του να «κλείσει» θέματα που χρονίζουν, και συμφωνώ ότι αυτό συμβαίνει λόγω αβελτηρίας των ΥΠΕΞ της μεταπολίτευσης. 

Όμως, με σειρά συναντήσεων, τριμερών, διμερών, τετραμερών, δεν είδα την πρόσκτηση κάποιου θετικού για την Ελλάδα. Βεβαίως και αναγνωρίσαμε την θετική εξέλιξη κατά τις συζητήσεις στην Ελβετία για το Κυπριακό, αλλά και εκεί δεν μπόρεσα να αντιληφθώ, για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε πενταμερή Διάσκεψη, καθιστώντας ουσιαστικά το Κυπριακό αντικείμενο συνδιαλλαγής των εγγυητριών δυνάμεων, αποβάλλοντας τον διεθνή του χαρακτήρα, με την απουσία στις ουσιαστικές συζητήσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ. 

Πολύ περισσότερο, είναι ανεξήγητη η αναφορά του Α. Τσίπρα, ότι οι επόμενες συζητήσεις για το Κυπριακό, θα διεξαχθούν βάσει του μνημονίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ και όχι βάσει των ψηφισμάτων του, που απαιτούν την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων; Το σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, είναι παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν, το οποίο απέρριψε ο κυπριακός λαός. Ο Α. Τσίπρας όμως το επαναφέρει, και δεν λησμονώ ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, και όχι μόνον θεωρητικώς. Τι να υποθέσω; 

Δεν αποκλείω επομένως, παραλλήλως με τις πιέσεις των ΗΠΑ να υπάρχει η επιθυμία του Ν. Κοτζιά, να λύσει προβλήματα λιμνάζοντα επί δεκαετίες. Επαινετή η φιλοδοξία. Αλλά, μήπως συμβαδίζει με τον αυταρχικό τρόπο σκέψης και δράσης της Αριστεράς, η οποία με την ιδεοληψία της ενδιαφέρεται πρωτίστως για την επίτευξη των διεθνιστικών σκοπών της, που δεν συμβαδίζουν απαραιτήτως με τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα; Αυτό δεν πράττει η παρούσα κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας; Τι κάνει ο Γαβρόγλου στο υπουργείο α-Παιδείας; Δεν την αφελληνίζει, με τις ιδεοληπτικές εμμονές του στην ισοπεδωτική σοβιετική πολιτική; 

Υπάρχει και κάτι άλλο. Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ επείγονται να υπογραφεί συμφωνία εντός του α΄ εξαμήνου του 2018. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο που άρχισαν τις αραιές επαφές οι δυο τους, θα επιλυθούν τεράστια προβλήματα, ενώ για την Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας των Σκοπίων με την Βουλγαρία, την οποία υπέγραψαν στα Σκόπια την 1η Αυγούστου 2017, απαιτήθηκαν συνομιλίες που διήρκεσαν πέντε χρόνια.

Με βάση τη διαπίστωση, ότι ο λαός δεν θα αποκοιμηθεί και δείχνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, να ακούσω ένα "ηρωικό όχι, δεν υπογράφω", από τον Α. Τσίπρα, που θα οδηγήσει τη Ν.Δ. σε αδιέξοδο. Περί αυτού, ες αύριον. 

Μακεδών
Voria

το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.