29 Ιανουαρίου 2018

Κούρεμα καταθέσεων;

Υπογράφηκε η τρίτη δανειακή σύμβαση, μετά από μία πλήρως αποτυχημένη διαπραγμάτευση που ζημίωσε την Ελλάδα, αφελληνίσθηκαν οι τράπεζες και πρόκειται να καταργηθεί το μαξιλάρι κεφαλαιακής ασφάλειας των τραπεζών που είχε προβλεφθεί – το άκρον άωτο της ανοησίας. 

Επενδύσεις και Αγορές

Η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο του 2018, θα προσπαθήσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές – με την οικονομική της κατάσταση απείρως χειρότερη, σε σχέση με το 2010 όπου έπαψαν να τη δανείζουν οι πάντες.

Σύμφωνα τώρα με ανεπίσημες πληροφορίες, θα αναιρεθεί το ποσόν των 10 δις € που συμπεριλαμβανόταν στα 86 δις € και αφορούσε τις τράπεζες – ακόμη και αν αποφασισθεί ένα μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης της χώρας!

Το ΔΝΤ τώρα ανέφερε πολλές φορές στο παρελθόν ότι, οι τράπεζες θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αυτό το ποσόν προληπτικά, πριν ολοκληρωθεί το 3ο πακέτο, έτσι ώστε να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες – κάτι απολύτως σωστό, αφού κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018. 

Εν τούτοις, σε μία χώρα που μεσουρανεί η ανοησία, δεν αποφασίσθηκε κάτι ανάλογο – πιθανότατα επειδή προϋποθέτει το έγκαιρο κλείσιμο της επόμενης αξιολόγησης, όπου η κυβέρνηση αντιδράει για να έχει τη ρεζέρβα της ηρωικής αντίστασης, στην περίπτωση που θα καταφύγει ξανά σε εκλογές.

Ως εκ τούτου οι αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών, όταν και εάν πραγματοποιηθούν, θα προέρχονται αποκλειστικά από τους ιδιώτες-μετόχους τους, χωρίς να υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο – υπενθυμίζοντας πως το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της ΕΤΕ (τρέχουσα αξία 1,27 δις €), το 25% της Πειραιώς (400 εκ. €), το 11% της ALPHA BANK (343 εκ. €) και το 2,3% της EUROBANK (44 εκ. €). Συνολικά λοιπόν κατέχει περίπου 2 δις € στις ελληνικές τράπεζες με τις σημερινές τιμές των μετοχών του – ένα ποσόν που αντιστοιχεί στο 13% των χρημάτων που έχει επενδύσει (άρα η ζημία του υπερβαίνει το 80%).

Ολοκληρώνοντας, η κατάργηση του κεφαλαιακού μαξιλαριού αυξάνει σε μεγάλο βαθμό το ρίσκο – αφού στην περίπτωση που θα λείψουν κεφάλαια από τις τράπεζες και τους ιδιώτες μετόχους, θα πρέπει να διασωθούν από τους καταθέτες τους (Bail-in). Αυτό θα σήμαινε προφανώς κούρεμα των αποταμιεύσεων των Ελλήνων – οι οποίοι θα καλούνταν ακόμη μία φορά να πληρώσουν την ανικανότητα των κυβερνήσεων τους.

Πρόκειται βέβαια για έναν μελλοντικό κίνδυνο, ο οποίος όμως δεν είχε κανένα λόγο να υπάρχει – αφού υπεγράφη η τρίτη δανειακή σύμβαση με τα τεράστια μειονεκτήματα της για τη χώρα, στην οποία υπήρχε πρόβλεψη για τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, πώς είναι δυνατόν να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία; Δεν αυξάνονται έτσι οι κίνδυνοι εκροών χρημάτων, εάν όχι μαζικών αναλήψεων; Κανένας δεν σκέφτεται το μέλλον της χώρας, αλλά μόνο την καρέκλα του;  

analyst.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.