23 Ιανουαρίου 2018

18 εσταυρωμένοι κοντά στους «δεσμώτες»

Σπουδή πάνω στα βασανιστήρια του αρχαίου ελληνικού κόσμου, τις ατιμωτικές τιμωρίες επί εσχάτη προδοσία αλλά και επιτάφιο ύμνο στη μαχητική ελληνική αρχαιολογία αποτέλεσε η χθεσινοβραδινή διάλεξη της προϊσταμένης της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Στέλλας Χρυσουλάκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Θανατηφόρες τιμωρίες που προσιδιάζουν στη σταύρωση, έκθεση νεκρών προς παραδειγματισμό και ταφές εκτελεσμένων απουσία οποιασδήποτε θρησκευτικής τελετής, τραγικές «λεπτομέρειες» της αρχαίας ελληνικής ιστορίας… παρουσιάστηκαν ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά, με αφορμή τις ανασκαφές στο Φαληρικό Δέλτα και το εύρημα των «δεσμωτών» του Κυλώνειου Άγους. Διότι το εύρημα αυτό δεν ήταν το πρώτο, όπως αποκάλυψε η κ. Χρυσουλάκη. Είχε προηγηθεί 100 ακριβώς χρόνια πριν ο αρχαιολόγος Στρατής Πελεκίδης, ο οποίος είχε δεχθεί ανηλεή πόλεμο από τον Τύπο και την κυβέρνηση, καθώς «αμαύρωνε» την τρέχουσα τότε εξιστόρηση του αλέκιαστου αρχαιοελληνικού κόσμου. 

Σε ό,τι αφορά τους «δεσμώτες», η κ. Χρυσουλάκη πρόσθεσε, χθες, μία ακόμη λεπτομέρεια στα όσα έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί. Πολλοί από τους νεκρούς είχαν θανατωθεί σε βάρκα, δέθηκαν πάνω στα σανίδια της, ήταν δεμένοι όρθιοι με πέντε κλοιούς σε αστραγάλους, γόνατα, κορμό, λαιμό, χέρια και πρέπει να έμειναν σε κοινή θέα προς παραδειγματισμό. Οπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Χρυσουλάκη, «μου θυμίζουν τις εκτελέσεις προς παραδειγματισμό και την έκθεση σε κοινή θέα που είχαν κάνει οι Βρετανοί στα Κύθηρα». 

Αλλά ενώ η μελέτη στα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών συνεχίζεται, η κ. Χρυσουλάκη χωρίς καμιά ιδιαίτερη χρηματοδότηση συνεχίζει τις ανασκαφές για να βρει μια… άλλη ανασκαφή. Πρόκειται για ένα άγνωστο κομμάτι ιστορίας τόσο του αρχαίου κόσμου όσο και ένα οργανωμένο σιωπητήριο στα ευρήματα και τον αγώνα του αρχαιολόγου Στρατή Πελεκίδη, ο οποίος είχε σκάψει το 1915 σε μια απόσταση λιγότερη ίσως από 100 μέτρα από το σημείο που ανακαλύφθηκαν οι «δεσμώτες». 

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η κ. Χρυσουλάκη τονίζει με ξεχωριστή συγκίνηση πως «μου φαίνεται απίστευτο αυτό που έγινε ακριβώς πριν από έναν αιώνα και η σύμπτωση των ευρημάτων μας. Διότι αν η εκτέλεση των “δεσμωτών” είναι φριχτή, η αντίστοιχη ομαδική που είχε αποκαλύψει ο Πελεκίδης είναι αποτρόπαια και ταυτόχρονα θέλει να είναι αιώνια, “ένα άσβεστο πουργκατόριο”». Μια τιμωρία που… πράγματι συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας, τουλάχιστον από το νέο ελληνικό κράτος. 

Οι δεκαοχτώ νεκροί που είχε βρει ο Πελεκίδης ίσως είναι και οι παλαιότεροι εσταυρωμένοι, οι πρώτοι γνωστοί τουλάχιστον που υπέστησαν το μαρτύριο του Προμηθέα, ξεψύχησαν δηλαδή έχοντας υποστεί αποτυμπανισμό, τιμωρία που επιβαλλόταν επί εσχάτη προδοσία. «Οταν ο Πελεκίδης αποκάλυψε αυτούς τους νεκρούς», μας λέει η κ. Χρυσουλάκη, «επέφερε ένα τρομερό πλήγμα στην πατριδολατρία όπως προωθούνταν εκείνα τα χρόνια, καθώς φαινόταν απίστευτο σε όλους ότι θα ήταν δυνατό να κάνουν τέτοια πράγματα οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Θέλω να σημειώσω ότι ο συνάδελφος αυτός δέχθηκε έναν τρομαχτικό πόλεμο, υπάρχουν πια όλα τα ντοκουμέντα. 

Ματαίως επικαλούνταν τον Αριστοφάνη που είναι η μόνη γραπτή πηγή γι’ αυτόν τον τρόπο θανάτωσης, ματαίως είχε καλέσει επιστήμονες από το Πολυτεχνείο και την ιατρική για να κάνει τις ανακοινώσεις του. Έχει τηρήσει ένα αναλυτικό αρχείο, θέλω κάποια στιγμή να κάνω κάτι περισσότερο από την προσπάθεια να βρούμε τώρα το ακριβές σημείο που είχε ανασκάψει όσο πρόλαβε». 

Για την ώρα, πάντως, και κατά μία έννοια οι νεκροί του Πελεκίδη «συνεχίζουν το αιώνιο μαρτύριό τους», αφού παραμένουν αταύτιστοι ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολη η ακριβής χρονολόγηση του θανάτου τους αφού στάλθηκαν στον άλλο κόσμο χωρίς ένα έστω αγγείο, ένα άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χρονολογική προσέγγιση. 

Και είναι σίγουρα μία ακόμη -η τελευταία μάλλον- στάση αυτού του ταξιδιού, ανατριχιαστική κι αυτή, πώς αλλιώς, το γεγονός ότι κάποιοι από τους σκελετούς των νεκρών του Πελεκίδη «ανακαλύφθηκαν» ξανά, κατά τη διάρκεια εργασιών ανακατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, θαμμένοι κάτω από το ξυλουργείο…

Πηγή: efsyn.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.