21 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο Γεώργιος Μήτσαινας γεννήθηκε στις Θεσπιές Θηβών το 1938. Το 1961 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων.  Σταδιοδρόμησε ως Ιπτάμενος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία και αποστρατεύθηκε το 1987 με το βαθμό του Υποπτεράρχου, συμπληρώνοντας 6.200 ώρες πτήσεως.

Υπηρέτησε στην 337 Μοίρα Παντός Καιρού (F-86D), στην 336 Μοίρα Κρούσεως (F-104G) και στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (NORATLAS), όπου πέταξε και CL-215 (Πυροσβεστικά). Διετέλεσε Διοικητής της 354 ΜΤΜ και Διοικητής της 134 Σμηναρχίας Μάχης.

Στην καριέρα του, υπηρέτησε ως Διευθυντής στο νεοσύστατο Κλάδο Επιχειρήσεων της ΔΑΥ, καθώς και σε διάφορες άλλες επιτελικές της θέσεις. Βοηθός Γραμματέα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας στο ΓΕΕΘΑ καθώς και σε άλλες επιτελικές θέσεις του ΓΕΕΘΑ.

Έλαβε μέρος στην ειδική αεροπορική επιχείρηση ΝΙΚΗ το 1974. Επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε παγκοσμίως ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ και προτάθηκε για το χρυσούν αριστείον ανδρείας. Το 1994 τιμήθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) με το ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΕΑΑΑ για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση ΝΙΚΗ.

Φοίτησε σε πολλά Σχολεία επιμόρφωσης εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας. Εκπαιδεύτηκε στις ειδικές διαδικασίες των απ' αέρος ελέγχων των ραδιοβοηθημάτων στη FEDERAL ΑVIAΤΙΟΝ ΑDΜΙΝΙSΤRΑΤΙΟΝ (FΑΑ ΑCΑDΕΜΥ) στις ΗΠΑ. Έκτοτε, και επί σειρά ετών, ήταν ο μόνος που εκτελούσε τους απ' αέρος ελέγχους όλων των ραδιοβοηθημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ενίοτε και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Δίδαξε στη Σχολή Πολέμου Αεροπορίας το μάθημα "Επιχειρήσεις Αερομεταφορών". Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο". Το 1991 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Τα «Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο» στην 3η έκδοση. Στην τρίτη του έκδοση έχει φτάσει ήδη το βιβλίο του Υποπτέραρχου (Ι) ε.α. Γεωργ. Μήτσαινα «Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο. Επιχειρήσεις 1964-1974 Όπως τις Έζησαν Και τις αφηγούνται Οι Πρωταγωνιστές. Αποστολή Αυτοκτονίας. Μεταφορά Καταδρομέων στην Κύπρο».

Πρόκειται για το καλύτερο και πληρέστερο έργο για τις αεροπορικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, το οποίο (από)καλύπτει όχι μόνο κάθε λεπτομέρεια της περίφημης αποστολής «ΝΙΚΗ», αλλά και όλες τις επιχειρήσεις τις Πολεμικής Αεροπορίας στην Κύπρο από το 1964 και μετά. Ο ίδιος, βέβαια, ο συγγραφέας συμμετείχε στην αποστολή «ΝΙΚΗ» και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα σχετικά γεγονότα. Είναι όμως τα υπόλοιπα κομμάτια του βιβλίου που συνιστούν πραγματικά αποκάλυψη και έρχονται να φωτίσουν άγνωστες έως τώρα πτυχές της δράσης της ΠΑ στη μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Επιπλέον, με αίσθημα ευθύνης και ιστορικής ακρίβειας, ο βετεράνος αεροπόρος δεν αρκέστηκε στις δάφνες τις πρώτης έκδοσης, αλλά φρόντισε να εμπλουτίσει και να βελτιώσει τα δώδεκα κεφάλαια του σημαντικού αυτού έργου, με αποτέλεσμα η τελευταία (μέχρι τώρα!) 3η έκδοση να περιέχει πια 525 σελίδες, πλουσιότατες σε μαρτυρίες, πληροφορίες, ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό.

Συνοπτικά, η δομή του βιβλίου έχει ως εξής:

Πρόλογος
Εισαγωγή
Κεφάλαιο Α΄: Από την Αγγλοκρατία μέχρι την Κρίση του 1964
Κεφάλαιο Β΄: Οι Επιχειρήσεις Μανσουρας και Κόκκινων
Κεφάλαιο Γ΄: Τα Γεγονότα που Οδήγησαν στην Κρίση του 1967
Κεφάλαιο Δ΄: Κύρια Γεγονότα μέχρι το Πραξικόπημα κατά του Μακαρίου
Κεφάλαιο Ε΄: Προετοιμασίες για την Εισβολή
Κεφάλαιο Στ΄: Η Εισβολή
Κεφάλαιο Ζ΄: Αεροπορικές Επιχειρήσεις μετά την Επιστράτευση
Κεφάλαιο Η΄: Η Αποστολή των Noratlas
Κεφάλαιο Θ΄: Από την Κατάπαυση του Πυρός μέχρι τον Αττίλα ΙΙ
Κεφάλαιο Ι΄: Κινητοποίηση και Δράση της Α’ Μοίρας Καταδρομών
Κεφάλαιο ΙΑ΄: Πολιτική Μεταβολή
Κεφάλαιο ΙΒ’: Γεγονότα μετά την Μεταπολίτευση

Αντί Επιλόγου

Το βιβλίο μπορείτε να το αναζητήσετε από τον ίδιο το συγγραφέα στα τηλέφωνα 210 8049260 και 6976 705258.

(επιμέλεια κειμένου Μαίρη Καρά)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.