Τελευταίες αναρτήσεις

23 Οκτωβρίου 2009

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούν το διαδίκτυο, Twitter, Facebook και τα blogs.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού Wired, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαβάζουν τις δημοσιεύσεις στα blogs, παρακολουθούν τους λογαριασμούς Twitter, Facebook και βλέπουν για ποιά βιβλία ενδιαφέρεται ο εκάστοτε χρήστης στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon.

Για το σκοπό αυτό, ο επενδυτικός βραχίονας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών In-Q-Tel έχει ξοδέψει σημαντικά ποσά στη Visible Technologies, μια εταιρία λογισμικού η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μια κίνηση που είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των μυστικών υπηρεσιών να συλλέξουν πληροφορίες από ανοιχτές πηγές (Open Sources), πληροφορίες που συχνά χάνονται σε τηλεοπτικά προγράμματα, άρθρα εφημερίδων, δημοσιεύσεις σε blogs, βιντεάκια στο διαδίκτυο και ραδιοφωνικές παραγωγές.


Η εταιρία Visible φιλτράρει καθημερινά πάνω από μισό εκατομμύριο εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή δημοσιεύσεις και συνομιλίες, φόρα όπως το Flickr, το You Tube, το Twitter και το Amazon. Στη συνέχεια, κατανέμει το δημοσίευμα και το κατηγοριοποιεί: θετικό, αρνητικό, μεικτό ή ουδέτερο. Εξετάζει επίσης πόσο σημαντική είναι η συζήτηση ή ο γραφών.

"Οτιδήποτε είναι δημόσιο, είναι απόλυτα δικαιολογημένο να το συλλέγουμε" θεωρεί ο Steven Aftergood, ο οποίος έχει αναλάβει τη παρακολούθηση της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Επιστημόνων (FAS). Αλλά "ακόμα και αν οι πληροφορίες συλλέγονται δημόσια από υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν προβληματικό αν χρησιμοποιούνταν για μη εγκεκριμένη εγχώρια έρευνα ή επιχείρηση. Οι μυστικές υπηρεσίες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά ώστε να συλλέξουν πληροφορίες για πολιτικά πρόσωπα, κριτικούς, δημοσιογράφους και να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες για πολιτικό όφελος. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ακόμα και αν οι εν λόγω πληροφορίες είναι διαθέσιμες δημοσίως."

Τόσο η In-Q-Tel όσο και η Visible δεν αποκαλύπτουν το μέγεθος της επένδυσης που έχει κάνει η πρώτη στη δεύτερη. Αναφορικά με τη Visible. αναμένεται ότι η εταιρία (με 90 άτομα προσωπικό) να έχει έσοδα της τάξεως των $20 εκατ. μέχρι την επόμενη χρονιά, τα οποία θα επενδυθούν για να επεκταθεί το γλωσσικό τμήμα της Visible που σήμερα εστιάζεται στα αραβικά, γαλλικά, ισπανικά και εννέα ακόμη γλώσσες.


Η κοινότητα των πληροφοριών ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γραφείο του επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) έχει ειδικό τμήμα (Open Source Center) το οποίο επεξεργάζεται τους συγκεκριμένους διαδικτυακούς τόπους. Ο διευθυντής του συγκεκριμένου γραφείου Doug Naquin σε ομιλία του σε επαγγελματίες του χώρου το 2007 ανακοίνωνε ότι "πλέον παρακολουθούμε το YouTube, το οποίο έχει κάποιες πολύ χρήσιμες και μοναδικές πληροφορίες. Έχουμε ομάδες που παρακολουθούν αυτό που ονομάζουμε «τα μέσα του πολίτη»: δηλαδή ανθρώπους που βγάζουν φωτογραφίες με τα κινητά τους και τις αναρτούν στο διαδίκτυο. Και επίσης υπάρχουν και φαινόμενα όπως το MySpace και blogs."
"Η CIA έχει ανάγκη τη βοήθεια πρωτοποριακών τεχνολογικών εταιριών ώστε να μπορούν να συμβαδίζουν με τους ρυθμούς της καινοτομίας στα συγκεκριμένα μέσα. Πιθανόν οι καταλληλότεροι γι αυτή τη δουλειά να μην είναι οι αναλυτές της κατασκοπευτικής κοινότητας αφού τα κοινωνικά δίκτυα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Χρειάζονται βοήθεια για να παρακολουθούν τους νέους ανά τον κόσμο καθώς μετακινούνται από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη" δηλώνει ο Lewis Shepherd, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της διεύθυνσης τεχνολογίας της Υπηρεσίας Πληροφορίων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (DIA).

από τα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.