3 Απριλίου 2025

Σκάβοντας οι Ουκρανοί για οχυρώσεις βρήκαν αρχαία ελληνική νεκρόπολη

Γράφει η ΜΑΥΡΟΥ ΟΛΓΑ
 
 
Ουκρανοί στρατιώτες που έσκαβαν αμυντικές οχυρώσεις, βρήκαν αρχαίο ελληνικό χώρο ταφής. Πιθανότατα πρόκειται για νεκρόπολη κοντά στην αρχαία αποικία των Μιλησίων, την Ολβία.  
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ukrainska Pravda, ο τάφος (που παραπέμπει σε νεκρόπολη, όπως προαναφέραμε) εντοπίσθηκε σε σημείο που δεν αποκαλύπτεται λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, όμως είναι κοντά στο Νικολάεφ. Βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών δημιουργίας τάφρων από έναν χειριστή εκσκαφέα της 123ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών. Ο στρατιώτης παρατήρησε έναν μικρό αμφορέα να προεξέχει από μια φρεσκοσκαμμένη τάφρο, τον οποίο μετέφερε στο Περιφερειακό Μουσείο Τοπικής Ιστορίας του Νικολάεφ.
 
Οι ειδικοί του μουσείου διαπίστωσαν ότι το αγγείο ήταν ιωνικής προέλευσης και ήταν ειδικά κατασκευασμένο για τελετουργικούς σκοπούς για ταφικές τελετές. Περαιτέρω έρευνα στην τοποθεσία αποκάλυψε μια οινοχόη με μια μόνο λαβή και τρία στόμια, καθώς και ανθρώπινα λείψανα που οι ειδικοί πιστεύουν ότι τάφηκαν εκεί κατά τον έκτο ή τον πέμπτο αιώνα π.Χ. 
 
«Πρόκειται για τελετουργικά αντικείμενα φτιαγμένα ειδικά για ταφές ελληνικού χαρακτήρα», είπε στην ουκρανική εφημερίδα ένας αρχαιολόγος του Εθνικού Πανεπιστήμιο Vasyl Sukhomlynskyi Mykolaiv ο οποίος τώρα υπηρετεί στον στρατό. «Το γεγονός ότι τα αγγεία είναι άθικτα υποδηλώνει ότι οι ταφέντες είχαν υψηλή κοινωνική θέση», πρόσθεσε ο ίδιος. Κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν πολλές αποικίες στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η πλησιέστερη στο σημείο που βρέθηκε ο τάφος αρχαία ελληνική πόλη, είναι η Ολβία η Ποντική (όλβιος σήμαινε ο “ευτυχής” και ο “ευλογημένος”) που ιδρύθηκε στις βορειοδυτικές ακτές του Εύξεινου Πόντου (Μαύρης Θάλασσας) κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. από Μιλησίους.
 
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και άλλους αρχαίους συγγραφείς βρισκόταν στις εκβολές του ποταμού Υπανίου ενώ σύμφωνα με άλλους αρχαίους συγγραφείς βρισκόταν πιο ανατολικά, στις εκβολές του Δνείπερου που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Βορυσθένη. Στη διάρκεια του πολέμου έχουν βρεθεί και άλλες αρχαιότητες κατά την εκσκαφή τάφρων. Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου το 2022 βρέθηκε στην Οδησσό αρχαιοελληνικό πλοίο και αμφορέας του 6ου αιώνα π.Χ. 
 
Ολβία και Νικολάεφ 
 
Η πόλη Νικολάεφ, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το ανατολικό μέτωπο και την Χερσώνα και είναι υπό ουκρανικό έλεγχο, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα βορείως της αρχαίας Ολβίας. Είναι γνωστή με δύο ονόματα, τα οποία διαφέρουν στην προφορά. Το ουκρανικό όνομα της πόλης είναι Миколаїв ή Μικολάιβ. Το ρωσικό όνομα, είναι Никола́ев, ή Νικολάεφ.
 
Η πόλη ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1787–1792 από τον πρίγκιπα Γκριγκόρι Ποτέμκιν ως Nikolaev και ήταν η τελευταία από τις πολλές πόλεις που ίδρυσε. Ο Ποτέμκιν ονόμασε την πόλη από τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, την ημέρα της εορτής το οποίου (6 Δεκεμβρίου) είχε νικήσει τους Οθωμανούς στην πολιορκία του Οτσάκοφ όπου οι Ρώσοι έχασαν 20.000 άνδρες και οι Οθωμανοί 60.000. Το Οτσάκοφ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της αρχαίας Ολβίας.
 
Όσον αφορά στην Ολβία, οι αρχαιολόγοι πριν τον πόλεμο είχαν βρει αρχαίους οικισμούς. Το 2018 βρήκαν ένα βυθισμένο αρχαίο ελληνικό πλοίο κοντά στο Νικολάεφ. Οι Ουκρανοί ειδικοί εκτιμούν ότι «αυτό το αρχαίο ελληνικό πλοίο είναι ένα από τα παλαιότερα ευρήματα στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα». Εκτιμάται ότι το καράβι μετέφερε εμπορεύματα ή στην Ολβία ή στην αρχαία Χερσόνησο την Ταυρική (κοντά στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας). Το 2015 είχε βρεθεί εκεί και βυζαντινό εμπορικό πλοίο.
  
Η ιστορία της πόλης 
 
Η Ολβία πολιορκήθηκε το 331 π.Χ. από τον στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ζωπυρίωνα, χωρίς τελικά αυτός να καταφέρει να την κυριεύσει, αν και της προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Τον 3ο αιώνα π.Χ. η πόλη αρχίζει να παρακμάζει. Συμπεριλήφθηκε στο βασίλειο του Πόντου, του Βασιλιά Μιθριδάτη (γύρω στο 150 π.Χ.) που προσπάθησε να έχει καλές σχέσεις με τους Σκύθες Σαρμάτες και μετά η περιοχή του Κιμμέριου Βοσπόρου περιήλθε στους Ρωμαίους, με την Ολβία να έχει κάποια αυτονομία.
 
Η πόλη, η οποία ανήκε στη ρωμαϊκή επαρχία της Μοισίας, πιθανότατα εγκαταλείφθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. αφού κάηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια των Γοτθικών Πολέμων. Η Όλβία καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την εισβολή των Ούννων τον 4ο αιώνα μ.Χ. 
 
Απόδειξη του σημαντικού εμπορικού ρόλου της πόλης στην περιοχή είναι τα πολυάριθμα νομίσματα που εμφανίστηκαν κατά την πρώιμη περίοδο της. Αρχικά χυτεύονταν σε σχήμα ψαριού (τα λεγόμενα δελφίνια), τα οποία αντικαταστάθηκαν από χάλκινα νομίσματα που χυτεύτηκαν με την εικόνα του κεφαλιού της Αθηνάς και της Δήμητρας. Η πίσω όψη συνήθως δείχνει ένα δελφίνι ή έναν αετό με ένα δελφίνι στα νύχια του. Ορισμένα νομίσματα φέρουν το όνομα της πόλης ή κυβερνητών της. 
 
Η Ολβία έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος. Πριν από το 1901, η τοποθεσία ανήκε στους κόμητες Musin-Pushkin, οι οποίοι δεν επέτρεψαν καμία ανασκαφή ως γαιοκτήμονες στις τεράστιες εκτάσεις που κατείχαν. Οι πρώτες επαγγελματικές ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν το 1901-15 και το 1924-26.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.