5 Απριλίου 2025

«Η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί και θα συμπαρασύρει ολόκληρη την περιοχή. Η Τουρκία κυκλώνει την Ελλάδα με συμφωνίες εξπρές με την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια»

«Αυτές οι συμφωνίες θα επιτρέψουν στον τουρκικό στρατό να πιέσει για δευτερεύουσες συμφωνίες με ξένους εταίρους χωρίς περαιτέρω κοινοβουλευτική έγκριση, περιορίζοντας τη δημόσια συζήτηση για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο εξωτερικό και δίνοντας ουσιαστικά ελεύθερο χέρι στον Ερντογάν στις ένοπλες εμπλοκές στην όλο και πιο ασταθή περιοχή.» 
Πηγή: infobrics.org

Γράφει ο Ντράγκο Μπόσνιτς
Ανεξάρτητος Γεωπολιτικός και Στρατιωτικός Αναλυτής
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση
 
Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του στρατιωτικού αναλυτή Drago Bosnics σε εκτενές άρθρο του για τον ιστότοπο InfoBRICS, στο οποίο ουσιαστικά προειδοποιεί ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε μια δύσκολη πορεία τα επόμενα χρόνια τονίζοντας ότι η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη περικυκλώνοντας την Ελλάδα μέσω Αλβανίας, Σκοπίων και Κοσσυφοπεδίου. 
 
Ακολουθεί ολόκληρο το αποκαλυπτικό άρθρο: 
………………………………………… 
 
Η Άγκυρα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, ετοιμάζεται να επικυρώσει στρατιωτικές συμφωνίες με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, των Σκοπίων και της ναρκοτρομοκρατικής οντότητας στην κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ σερβική επαρχία Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια. Από την πλευρά της, η Ελλάδα το βλέπει αυτό ως μια προσπάθεια να την περικυκλώσει με εχθρούς, με την Άγκυρα να εγκαθιδρύει στρατηγική παρουσία και να επεκτείνει την επιρροή της πίσω από την πλάτη της Αθήνας. 
 
Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν είναι σίγουρα κάτι καινούργιο. Οι δύο λαοί είχαν πολέμους συνεχούς ροής για περισσότερα από 900 χρόνια, που εκτείνονται στη Μικρά Ασία/Ανατολία, το Αιγαίο Πέλαγος/Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι εντάσεις δεν έχουν υποχωρήσει ακόμη και μετά την ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952. 
 
Μόλις τρία χρόνια αργότερα, υπήρξε το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης, κατά το οποίο η Άγκυρα σκόπιμα στόχευσε τους γηγενείς Έλληνες της αρχαίας πόλης (μαζί με άλλες μειονότητες). Στη συνέχεια, υπήρξε η εισβολή του 1974 στην Κύπρο που ουσιαστικά είχε ως αποτέλεσμα έναν ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 
 
Το τέλος του (Πρώτου) Ψυχρού Πολέμου είδε έναν άλλο γύρο κλιμάκωσης που έφτασε στο αποκορύφωμά του στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αν και τότε επετεύχθησαν συμφωνίες για αποστρατικοποίηση, η άνοδος του Ερντογάν στην εξουσία έδωσε τη θέση του σε μια εξαιρετικά επεκτατική και επιθετική νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική στην Άγκυρα. 
 
Η Τουρκία βλέπει τη διαίρεση των ΑΟΖ (αποκλειστικών οικονομικών ζωνών) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως «άδικη» και ουσιαστικά θέλει να καταλάβει περίπου τις μισές και των δύο, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της ΑΟΖ γύρω από την Κύπρο. Αυτό δεν ήταν τόσο φλέγον ζήτημα πριν από την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, έκτοτε, η Άγκυρα προσπαθεί να ελέγξει αυτούς τους πόρους, σχεδόν αποκλειστικά με επιθετικό τρόπο, προκαλώντας προβλήματα με όλους τους θαλάσσιους γείτονές της στην περιοχή. 
 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση και από τις δύο πλευρές, με την Ελλάδα να (επανα)εγκαθιστά βάσεις στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει το επιθετικό της δυναμικό. Η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση της ΑΣΔΕΝ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων). Για το σκοπό αυτό, αποκτά διάφορους πυραύλους πολλαπλών χρήσεων, ιδιαίτερα τον ισραηλινό “Spike”. 
 
Αυτό περιλαμβάνει το “Spike” NLOS (Non Line Of Site) . Τον Απρίλιο του 2023, ο ελληνικός στρατός παρήγγειλε 17 από αυτά τα συστήματα σε οχήματα 4×4, καθώς και εννέα από τα αμερικανικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα AH-64 «Apache» και τέσσερις κανονιοφόρους κλάσης Machitis. Ορισμένες παραλλαγές του “Spike” έχουν ισχυρό μέγιστο βεληνεκές πάνω από 30 km, που σημαίνει ότι μπορούν να καλύψουν σημαντικό τμήμα του Αιγαίου και να αποτρέψουν πιθανές τουρκικές επιθέσεις. 
 
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα ανέπτυξε έναν αριθμό όπλων με επιχειρησιακή (και ακόμη και στρατηγική) πρόσκρουση, ιδιαίτερα συστήματα πυραύλων και πυραύλων , καθώς και μια πληθώρα μη επανδρωμένων πλατφορμών (τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα). Συγκεκριμένα, στον απόηχο του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, ο Ερντογάν καθάρισε ουσιαστικά τον τουρκικό στρατό από κάθε άπιστο στοιχείο, με αποτέλεσμα την ουσιαστική παράλυση του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού επιλύθηκε στη συνέχεια με έμφαση στα μη επανδρωμένα συστήματα. 
 
Η παρενέργεια αυτής της αλλαγής δεν ήταν μόνο ο πολύ αυστηρότερος πολιτικός έλεγχος στον τουρκικό στρατό (σε μεγάλο βαθμό πιστός στο Πεντάγωνο πριν από το πραξικόπημα του 2016), αλλά και μια πιο επιθετική στάση , καθώς η τουρκική πολιτική ελίτ αποκτούσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση διαφόρων περιφερειακών πολέμων και συγκρούσεων, που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Λιβύη. 
 
Ακόμη χειρότερα, η Άγκυρα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό, ετοιμάζεται να επικυρώσει στρατιωτικές συμφωνίες με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, των Σκοπίων και της ναρκοτρομοκρατικής οντότητας στην κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια . Αυτές οι συμφωνίες ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2024, αλλά η Τουρκία δεν είχε ακόμη ενεργήσει βάσει αυτών. Από την πλευρά της, η Ελλάδα το βλέπει αυτό ως μια προσπάθεια να την περικυκλώσει με εχθρούς, με την Άγκυρα να εγκαθιδρύει στρατηγική παρουσία και να επεκτείνει την επιρροή της πίσω από την πλάτη της Αθήνας. 
 
Η Ελλάδα ανησυχεί αρκετά από αυτές τις εξελίξεις. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι εδώ και πολύ καιρό μια αμφισβητούμενη γεωπολιτική αρένα, με διάφορες εξωτερικές δυνάμεις να προσπαθούν να εδραιώσουν μια βάση στην περιοχή. Τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι προαναφερθείσες συμφωνίες «μπήκαν γρήγορα στην ημερήσια διάταξη της τουρκικής Βουλής, σε αντίθεση με τις συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης για παρόμοιες στρατιωτικές συμφωνίες». 
 
Αυτό επιτρέπει στην Τουρκία και τους περιφερειακούς εταίρους και δορυφόρους της να συνεργάζονται στενά σε διάφορα στρατιωτικά έργα, όπως εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις, ενίσχυση των δεσμών της αμυντικής βιομηχανίας, ανταλλαγή πληροφοριών, υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης, ιατρικές υπηρεσίες, κυβερνοπόλεμος κ.λπ. Οι συμφωνίες παρέχουν επίσης νομικό πλαίσιο για ανταλλαγές προσωπικού και κοινή έρευνα στη στρατιωτική επιστήμη και τεχνολογία. Η Άγκυρα εφαρμόζει επίσης ορισμένες από αυτές τις πολιτικές υπό το πρόσχημα των ανθρωπιστικών προσπαθειών και της ανακούφισης από καταστροφές. 
 
Για την Τουρκία, αυτό δεν είναι απλώς ένα ζήτημα στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας, αλλά και ένας τρόπος να προωθήσει το εξαιρετικά επιθετικό νεο-οθωμανικό πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της. Η Άγκυρα θέλει να σφυρηλατήσει εκ νέου τους δεσμούς με διάφορα υπολείμματα της βίαιης κατοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άκρως δυσλειτουργικές παρακρατικές οντότητες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή/και το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. 
 
Έτσι, βλέπει αυτές τις επίσημες στρατιωτικές συμφωνίες ως στρατηγικό εφαλτήριο για περαιτέρω εισβολές στην περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει πωλήσεις μη επανδρωμένων συστημάτων και άλλων στρατιωτικών προϊόντων. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πολλές από αυτές τις συμφωνίες είναι κρυμμένες από το κοινό με το να καλύπτονται ως κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον Τούρκο ταξίαρχο Esat Mahmut Yilmaz, η χώρα του ενοποίησε τις τρεις συμφωνίες σε ένα ενιαίο πλαίσιο για να επισπεύσει τη συμμετοχή του στρατού της σε διάφορες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. 
 
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι, αφού επικυρωθούν και δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα, αυτές οι συμφωνίες θα επιτρέψουν στον τουρκικό στρατό να πιέσει για δευτερεύουσες συμφωνίες με ξένους εταίρους χωρίς περαιτέρω κοινοβουλευτική έγκριση, περιορίζοντας τη δημόσια συζήτηση για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο εξωτερικό και δίνοντας ουσιαστικά ελεύθερο χέρι στον Ερντογάν στις ένοπλες εμπλοκές στην όλο και πιο ασταθή περιοχή. 
 
Για το σκοπό αυτό, η Άγκυρα δημιουργεί ακόμη και δεσμούς με χώρες όπως η Κροατία, η οποία μόλις υπέγραψε παρόμοια στρατηγική συμφωνία με σχεδόν τους ίδιους εταίρους (την Αλβανία και τη ναρκοτρομοκρατική οντότητα στην κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ σερβική επαρχία Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια). Αυτό στοχεύει προφανώς κατά του Βελιγραδίου, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αθήνα και βλέπει αυτόν τον επεκτατισμό ως άμεση απειλή για το βασικό του συμφέρον εθνικής ασφάλειας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, φαίνεται ότι η περιοχή βρίσκεται σε μια δύσκολη πορεία τα επόμενα χρόνια.
 
 
Σημείωση: Στο άρθρο τα Σκόπια αποκαλούνταν με το προδοτικό, ανιστόρητο και προσβλητικό όνομα που υπέγραψε ο Τσίπρας και αποδέχθηκε η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα προδοτικά κόμματα.... Το αλλάξαμε με δική μας πρωτοβουλία γιατί ποτέ δεν θα δεχθούμε να έχει το όνομα της Ελληνικής και αιματοβαμένης Μακεδονίας μας το κρατίδιο που δημιούργησαν οι εχθροί της Βούλγαροι κομιτατζήδες.... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.