31 Μαΐου 2020

Η πρόεδρος και η «αντιπροεδρία»

Το νέο σύστημα που διαμορφώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Του Γιάννη Ξένου* 

Η στελέχωση του Προεδρικού Μεγάρου με πρόσωπα του σκληρού πυρήνα του σημιτισμού και η δημιουργία «παράλληλων δομών», αποκαλύπτουν το πολιτικό άγχος της νέας Προέδρου.

Η πρόσφατη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην επέτειο μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για την ιδεολογία και τα ήθη που φέρνει η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. Στις 159 λέξεις του μηνύματος απέφυγε με μαεστρία να αναφέρει ποιοι ήταν αυτοί που διέπραξαν τη γενοκτονία εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων της Ανατολής. Στο κατευναστικό της μήνυμα απάντησε ο ίδιος ο Ερντογάν σε δικό του μήνυμα ότι η 19η Μαΐου είναι μέρα υπερηφάνειας για τον τουρκικό λαό.

Δεν περιμέναμε αυτό το μήνυμα για να αντιληφθούμε σε ποια τροχιά θα κινηθεί η Σακελλαροπούλου και πριν την εκλογή της αναφέραμε ότι προέρχεται από εκείνο το ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς που συμπορεύτηκε με τον σημιτισμό. Γι’ αυτό είναι και τόσο αγαπητή στα μεγάλα ΜΜΕ.

Η στελέχωση όμως του Προεδρικού Μεγάρου με πρόσωπα του σκληρού πυρήνα του σημιτισμού και κυρίως η δημιουργία «παράλληλων δομών», που θα την έχουν υπό την προστασία τους, αποκαλύπτοντας το πολιτικό άγχος που της δημιουργούν τα νέα της καθήκοντα, είναι πολύ σοβαρές και αρνητικές εξελίξεις. Η πρώτη της κίνηση ήταν να φέρει ως επικεφαλής στο γραφείο Τύπου τον δημοσιογράφο Σήφη Πολυμίλη. Ο Πολυμίλης, με θητεία διευθυντή σύνταξης της Ελευθεροτυπίας μέχρι το 2010 και εν συνεχεία στο Βήμα, έχει το ίδιο πολιτικό προφίλ με την πρόεδρο: προερχόμενος από την ανανεωτική αριστερά, στα τέλη του ’90 σαγηνεύτηκε από τον σημιτισμό. [Στην Ελευθεροτυπία, ο Πολυμίλης αποτελούσε μέρους του εθνομηδενιστικού πυρήνα της εφημερίδας στην ίδια ομάδα με τον περιβόητο «Ιό», που επί πολλά χρόνια προσπαθούσε να εμποδίζει ή να υποβαθμίζει κάθε πατριωτικό κείμενο. Παροιμιώδεις υπήρξαν οι μόνιμες αντιπαραθέσεις του με τον Γιώργο Καραμπελιά, τα άρθρα του οποίου, αφού εγκρίνονταν από μεν τον διευθυντή Φυντανίδη, κόβονταν ή κουτσουρεύονταν από τον διευθυντή σύνταξης Πολυμίλη]. Από το γραφείο Τύπου ξηλώθηκε ή μπήκε στον πάγο σχεδόν όλο το προγενέστερο επιτελείο, δημοσιογράφοι κάθε ιδεολογικής προέλευσης που εργάζονταν ακόμα από την περίοδο Στεφανόπουλου και παρέμειναν και επί Παπούλια ή Παυλόπουλου για να στελεχωθεί από νέα πρόσωπα της αρεσκείας του.

Η δεύτερη κίνησή της ήταν η δημιουργία του θεσμού των άμισθων ειδικών συμβούλων. Τα πρόσωπα που ανέλαβαν δεν μας προϊδεάζουν για τίποτα το θετικό. Ο Γιώργος Παγουλάτος, πρόεδρος του γνωστού για τις κατευναστικές θεωρίες έναντι της Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ, ανέλαβε σύμβουλος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας. Ο σύντροφος της προέδρου, Παύλος Κοτσώνης, ανέλαβε σύμβουλος για θέματα θεσμών και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώην Σύμβουλος Επικρατείας είχε αποχωρήσει πριν χρόνια από το ΣτΕ για να ιδιωτεύσει στη δικηγορία. Εργάστηκε στο μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Σπύρου Παππά, που είχε ως πελάτες μεταξύ άλλων την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Όταν δημοσιεύτηκε ότι ο δικηγόρος των καναλαρχών ήταν σύντροφος του μέλους του ΣτΕ που θα εκδίκαζε την υπόθεση, η Αικ. Σακαελαλροπούλου αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τα φιλικά σε αυτή Μέσα έγραφαν περί λάσπης στο πρόσωπό της, αλλά σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία ο δικαστής που εμπλέκεται προσωπικά με δικηγόρο διαδίκων καταθέτει προκαταβολικά αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση και δεν το πράττει αφότου αυτή η σχέση έχει αποκαλυφθεί στα Μέσα. Αν μάλιστα τα Μέσα γράφουν για «λάσπη», τότε έχουμε πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Η σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, Μαρίλη Μέξη, ανέλαβε σύμβουλος για θέματα εργασίας, ψηφιακής οικονομίας και κοινωνικού κράτους. Η Μαρίλη Μέξη είναι διευθύντρια του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», δηλαδή της οργάνωσης της Άννας Διαμαντοπούλου. Παλαιότερα πολιτευόταν με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη στην Αργολίδα. Τέλος, η σύμβουλος επικοινωνίας Ρόζα Μόνου αναλαμβάνει σύμβουλος για θέματα επικοινωνίας με τα νέα μέσα. Η Ρόζα Μόνου είναι Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων του ΣΕΒ.

Η Σακελλαροπούλου παρουσίασε τη σύσταση της «αντιπροεδρίας» ως μέτρο εξορθολογισμού της λειτουργίας της Προεδρίας. Μάλιστα σκοπεύει, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ευρύτερο εξορθολογισμό της λειτουργίας της με στόχο τη σύγχρονη, λιτή και αποτελεσματική διαχείριση των υπηρεσιών της, ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής».

Μέσα σε λίγες λέξεις η πρόεδρος υπέπεσε σε δύο φάουλ, πρώτον η Προεδρία έχει υπηρεσίες στελεχωμένες με δημόσιους λειτουργούς για να της παρέχουν συμβουλευτικό ρόλο σε διπλωματικά, στρατιωτικά κ.λπ. θέματα, άρα η προσθήκη μιας δεύτερης παράλληλης δομής μόνο αποτελεσματικότερη δεν κάνει τη διαχείριση των θεμάτων. Δεύτερον, η λιτότητα που αναφέρει δεν συμβαδίζει με την επιλογή της να διαμείνει στο προεδρικό μαζί με τον σύντροφό της, αυξάνοντας κατά πολύ τα έξοδα συντήρησής του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, ο τελευταίος πρόεδρος που μετακόμισε οικογενειακώς ήταν ο Χρ. Σαρτζετάκης, προκαλώντας ένα μικρό σκάνδαλο στα μέσα της δεκαετίας του ’80. 

Έκτοτε οι πρόεδροι, με εξαίρεση τη δεύτερη θητεία Καραμανλή, που για λόγους υγείας κάποιες μέρες διέμενε στο προεδρικό, προτιμούσαν να διαμένουν στις οικίες τους για να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Προεδρίας. Η Σακελλαροπούλου όχι μόνο δεν ακολούθησε αυτόν τον άτυπο κανόνα, αλλά άνοιξε και γραφείο για να το χρησιμοποιεί ο σύντροφός της!

Τα πρώτα δείγματα γραφής της προέδρου είναι αρνητικά και με το σύστημα που δημιουργεί εντός της Προεδρίας μάς προετοιμάζει για τα χειρότερα. Μέσα στις πρώτες μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της ξήλωσε σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που υπηρετούν στην Προεδρία ακόμα και από τα χρόνια του Σαρτζετάκη. Τα αντικατέστησε με πρόσωπα της νέας νομενκλατούρας, όπως π.χ. η 22χρονη κόρη του γνωστού πρώην δημοσιογράφου και νυν λογογράφου του πρωθυπουργού, Γιάννη Βλαστάρη, επίσης διακεκριμμένου εθνομηδενιστικού στελέχους και διευθυντή της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Το μόνο πρόσωπο που διατηρήθηκε είναι η Λώρα Μολυβιάτη, προϊσταμένη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων. Η Μολυβιάτη, κόρη του πρώην ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη, εισήλθε επί Παυλόπουλου στην Προεδρία, αλλά γρήγορα μεταπήδησε στην αυλή της Μαρέβας Μητσοτάκη και διασώθηκε.

Την τελική ευθύνη για τη συμπεριφορά της και την πρωτοφανή εικόνα στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν την έχει η Σακελλαροπούλου, που μέχρι πριν τέσσερις μήνες ήταν γνωστή μόνο στα στελέχη του εκσυγχρονιστικού Πασόκ ή στον Γ. Γεραπετρίτη που φέρεται ότι την πρότεινε στον Μητσοτάκη, αλλά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Αυτός επέλεξε ένα δήθεν μη πολιτικό πρόσωπο για ένα θεσμό που δεν έχει μεν ουσιαστική εξουσία, αλλά μέγιστο συμβολικό κύρος, μια επί δεκαετίες συνδικαλίστρια στο ΣτΕ με έντονο εθνομηδενιστικό στίγμα και ανάλογες συνάφειες και επαφές. Και προφανώς οι επιλογές και οι πρωτοβουλίες τον πρωθυπουργό πλήττουν, αλλά κυρίως σκανδαλίζουν το κοινό αίσθημα.

*Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και σπούδασε Ψυχολογία στην Θεσσαλονίκη.Πολιτικοποιήθηκε μέσα από το αντιπολεμικό και αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Συμμετέχει μέσω του κινήματος Άρδην στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες των τελευταίων δύο δεκαετιών (Όχι στο Σχέδιο Ανάν, κινητοποίηση κατά της επίσκεψης Ερντογάν το 2010, αντιμνημονιακό κίνημα, διαδηλώσεις ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών κ.ά.).Αρθρογραφεί και συμμετέχω στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού Άρδην και της εφημερίδας Ρήξη. Από το 2008 ζει και εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.