8 Μαΐου 2020

Χεράκι - χεράκι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα (και στην προδοσία)

Μα τι πολιτικούς διαθέτει αυτή η χώρα! Ευρωπαϊκού επιπέδου. Τύφλα να' χει η Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Τύφλα να' χει και η Τουρκία ως προς την εθνική σύμπνοια και συνεννόηση που διακατέχει κυβέρνηση και κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φαίνεται ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεπεράσει πλέον τις διαχωριστικές γραμμές και διάγουν μήνα μέλιτος και εθνικής ομοψυχίας. Ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτό το μέλι - γάλα, όταν μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στον Γιώργο Κατρούγκαλο, και αντιστρόφως.

Βέβαια, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και νυν υπεύθυνος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλο αυτό το διάστημα, και παρά τα σημαντικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν ακούστηκε ούτε με μια ανακοίνωσή του, όχι να επικρίνει, αλλά ούτε καν να εκφράζει μια διαφορετική θέση ως προς την ασκούμενη πολιτική.

Προφανώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι ανθηρά και βαίνουν καλώς στα εθνικά μας θέματα. Ως εκ τούτου, μάλλον δεν χρειάζεται καν να ασχοληθεί με αυτά. Όχι, βέβαια, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβηκε στα κάγκελα για τον κορονοϊό, αλλά, να, όπως και να το κάνουμε, στα εθνικά θέματα και σε αυτά της εξωτερικής πολιτικής, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η ... αφωνία του.

Αν είναι έτσι, πάντως, ας στείλει ο Α.Τσίπρας κάποια από τα στελέχη του να επανδρώσουν θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Εξάλλου, με τα χρόνια της διακυβέρνησης απέκτησαν εμπειρίες. Θα' ναι κιόλας μια καλή αρχή, ένα πρώτο πείραμα, για συγκυβέρνηση, κορονοϊού θέλοντος.

12 μίλια

Προχτές, λοιπόν, ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό, "Real", με αφορμή ερώτηση για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της στα 12 μίλια, είπε:

"Κατ’ αρχήν είναι ένα δικαίωμα κυριαρχίας, το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να το ασκήσει και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο και γενικά όπου υπάρχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και σε όλα τα θαλάσσια σύνορά της. Τώρα, πότε θα το κάνει και υπό ποιους όρους θα το κάνει, αυτό εξαρτάται από τη συγκυρία και την επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης (...)".

Στη συνέχεια του επισημάνθηκε ότι, όπως είπε ο Γ.Κατρούγκαλος στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο γι' αυτό, αλλά, όπως ισχυρίστηκε ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, "δεν πρόλαβαν, λόγω πρόωρων εκλογών, να ψηφίσουν επέκταση στα 12 μίλια προς Δυσμάς και προς Ανατολάς".

Από τη μεριά του, λοιπόν, ο Ν.Δένδιας, αφού επανέλαβε δις ότι "αυτό που σας είπε ο κ.Κατρούγκαλος είναι ακριβές", εξήγησε: "Υπήρχε σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Και, όσον αφορά το Αιγαίο, υπήρχε η αντίληψη της ιδιαιτερότητας της διεθνούς ναυσιπλοΐας". Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση "επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος".

Ενδιαφέρον. Αν ενθυμούμεθα καλά, την ημέρα που παραιτήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, περί το μέσον προς τέλος Οκτωβρίου 2018, και έγινε η παράδοση - παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών στον τότε πρωθυπουργό, Α.Τσίπρα, ο οποίος ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, ο πρώτος έδωσε έτοιμο το συγκεκριμένο σχέδιο στα χέρια του Α.Τσίπρα. Είχε πει, μάλιστα, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, μαζί με διεθνούς εμβέλειας γραφείο χαρτογράφησης, ετοίμασαν τα πάντα, και ότι έμενε μόνο το Προεδρικό Διάταγμα για να υλοποιηθεί.

Τι συνέβη στη συνέχεια; Από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή σχεδόν δέκα μήνες, δεν βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον απαραίτητο χρόνο να το κάνει πράξη; Ξεχνούν, άραγε, όλοι όσοι λένε ότι δεν πρόκαμαν ότι ξεκίνησαν το γαϊτανάκι "όχι με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με νόμο"; Που και αυτό δεν έγινε.

Και τώρα έρχεται ο Ν.Δένδιας να πει ότι, ναι μεν όλα αυτά τα σχέδια υπάρχουν έτοιμα, και συμφωνεί μάλιστα με τον Γ.Κατρούγκαλο, αλλά θα υλοποιηθούν εάν και όποτε το αποφασίσει η κυβέρνηση.

Κοντολογίς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να προσθέσει τότε επιπλέον προβλήματα στις σχέσεις του με την Τουρκία,πόσο μάλλον που τον Φεβρουάριο του 2019 ο Α.Τσίπρας επισκεπτόταν την Τουρκία,έτσι κάνει σήμερα και η ΝΔ.

ΑΟΖ με Κύπρο

Προέκυψαν, όμως, και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις από την συνέντευξη Δένδια. Όπως, όταν ερωτήθη γιατί δεν προχωράει η Ελλάδα σε ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Κύπρο.

"Η χώρα μας -είπε- έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με την Κύπρο. Όμως, η χώρα μας έχει μια λογική σειρά ενεργειών, η οποία υπερβαίνει τη ζωή μιας κυβέρνησης. (...) Είναι κάτι, όμως, το οποίο η Ελλάδα έχει την προνομία να το κάνει και κάποια στιγμή θα το κάνει. Θα αρχίσει να συζητά και με την Κύπρο".

Δηλαδή, τη στιγμή που η Τουρκία με τον παντελώς αυθαίρετο τρόπο που το κάνει, συμφωνεί ΑΟΖ με την "κυβέρνηση" - μαριονέτα της Τρίπολης, στη Λιβύη, η Αθήνα, ούτε καν έχει σχεδιάσει ή συζητά το πλέον στοιχειώδες: Να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο.

Και ας την αμφισβητήσει η Άγκυρα. Εξάλλου, η αμφισβήτηση της δικής της χάραξης ΑΟΖ με την Τρίπολη, δεν την εμπόδισε να υπογράψει την σχετική συμφωνία. Κι' ας καταπέσει κάποια στιγμή στα διεθνή δικαστήρια. Ας πάει και η Τουρκία, λοιπόν, να προσβάλει μια συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στα διεθνή δικαστήρια.

ΑΟΖ με την Αλβανία;

Συνεχίζοντας στο θέμα της ΑΟΖ, ο Ν.Δένδιας ανέφερε επίσης: "Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη στο παρελθόν, στην προηγούμενη 10ετία, οι οποίες δυστυχώς όχι μόνο δεν κατέληξαν, αλλά η Λιβύη μετά ξεγέλασε την Ελλάδα. Και υφίσταται το θέμα με την Αλβανία, στο οποίο ακυρώθηκε μια συμφωνία επί της οποίας πρέπει να επανέλθουμε στη συζήτηση. Το ζήτημα με την Κύπρο έπεται".

Στην προκειμένη, ο υπουργός Εξωτερικών "βγάζει είδηση", κατά τα δημοσιογραφικώς λεγόμενα. Δηλαδή, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα και τον Έντι Ράμα για την χάραξη της ΑΟΖ;Και είναι βέβαιη ότι, αν τα Τίρανα πάρουν το πολυπόθητο διαβατήριο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, θα κάτσουν στο τραπέζι με την Αθήνα;

Εκτός αυτού, η ΝΔ δεν ήταν που σαν αντιπολίτευση ήθελε να "σκίσει" τη συμφωνία που είχαν σχεδόν ολοκληρώσει οι τότε υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Κοτζιάς και Μπουσάτι, για την οριοθέτηση των θαλασσίων υδάτων Ελλάδας - Αλβανίας;

Αν τα αγνοεί όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών, μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, Ελένη Σουρανή, η οποία τότε ήταν η πρέσβης μας στα Τίρανα.

Από τη συνέντευξη Δένδια, επίσης, φαίνεται ότι ο κύβος έχει ριφθεί, και ότι η Αθήνα τελικά θα δώσει σύντομα το "Οκ" για να ενταχθούν η Αλβανία και τα Σκόπια στην ΕΕ. Εκφράζει, βέβαια, κάποιες επιφυλάξεις για την Αλβανία, αλλά αποφεύγει να δώσει μια σαφή απάντηση: Θα μπλοκάρει η Ελλάδα την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ, από τη στιγμή που δεν έχει επιλύσει τις ελληνοαλβανικές διαφορές και υπολείπεται δραματικά στα θέματα μειονοτήτων (ελληνικής) ή τελικώς θα υποκύψει στις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών, και δη του Βερολίνου;

Ιδού τι αναφέρει για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας και των Σκοπίων που σύντομα αποφασίζεται από την ΕΕ. Ειδικότερα, για τα Σκόπια, λέγει:

"Η Ελλάδα -λέγει- έχει μια διαχρονική πολιτική. Η πολιτική της επέκτασης, όχι απλώς της επιρροής της, αλλά της παρουσίας της στα Βαλκάνια. Και τελικά της εισόδου όλων των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. (...) Είναι ευκολότερα τα πράγματα στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας; Υπό την παρούσα της κυβέρνηση, για να είμαστε σαφείς. Δεν ξέρω. Γιατί, πολλές φορές η αντιπολίτευση και υπουργοί που ανήκαν στην αντιπολίτευση έχουν διατυπώσει κορώνες οι οποίες δεν βοηθούν τη σχέση με την Ελλάδα".

Ουσιαστικά, ο Ν.Δένδιας αφήνει να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση που αναδειχθεί το VMRO κυβέρνηση (ανήκει στο ίδιο "Ευρωπαϊκό κόμμα" με τη ΝΔ), πιθανότατα θα υπάρξει πρόβλημα, και πως καλύτερα θα είναι εάν μείνει στην κυβέρνηση ο Ζόραν Ζάεφ. Ενδιαφέρον. Λες και ακούμε τους Συριζαίους να μιλάνε για το θέμα. Όπως και να' χει, ο Ν.Δένδιας αποφεύγει να μπει στην ουσία και να πει τι θα κάνει η Αθήνα εάν στα Σκόπια ανατραπεί το πολιτικό - κυβερνητικό τοπίο.

Όσον αφορά την Αλβανία, τέλος, εξηγεί: "Είναι δυσκολότερο με την Αλβανία, διότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί. Η προστασία των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας π.χ. Από εκεί και πέρα όμως, η Ελλάδα, ως ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων, θα συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. της ένταξης "όλων των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή οικογένεια")".

Ούτε κι' εδώ, όμως, διευκρινίζει τι θα πράξει η Αθήνα. Θα δώσει το πράσινο φως για ένταξη της Αλβανίας, σύντομα, στην ΕΕ ή όχι; Ο ίδιος αφήνει να εννοηθεί πως "ναι".

πηγή



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

..........Φαίνεται ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεπεράσει πλέον τις διαχωριστικές γραμμές και διάγουν μήνα μέλιτος και εθνικής ομοψυχίας.................
Ναι ειναι γεγονος οτι εχει γινει πολιτικο συμφωνο συμβιωσης ...αοριστου χρονου !!
Θα διαρκεσει ,οσο οι πιεσεις απο τα ιδια αφεντικα υπαρχουν ,οσο τα ιδια φιλετακια πεφτουν κατα λαθος ! κατω απο το τραπεζι ,κ γενικα θα εχουμε μεσα στην τρελλη χαρα κ με μερικα σπρωξιματα κ μικροκαυγαδακια μια ατυπη συγκυβερνηση σωτηριας !

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.