1 Μαΐου 2020

Άρση περιορισμών: Τα 5 σημεία που προκαλούν «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες

Η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επαναφορά διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων προβληματίζουν εκτός από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες που εισηγούνται καθημερινά την άρση ή όχι των περιοριστικών μέτρων.

1) Μία από τις κυρίαρχες ανησυχίες των ειδικών της αρμόδιας επιτροπής που παρακολουθεί την επιδημία είναι το πώς θα ελέγχεται ο πληθυσμός κατά τις καθημερινές του επαφές όταν ανοίξουν σύντομα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ακόμη και εν μέσω καραντίνας ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν τηρούν καν τις αποστάσεις ασφαλείας. Ο φόβος των επιστημόνων είναι μήπως χαλαρώσουν οι πολίτες και κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές δεν τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί η σημερινή θετική εικόνα να διαφοροποιηθεί πλήρως τις επόμενες εβδομάδες.

2) Η λύση της μάσκας που προκρίνεται για όλους τους πολίτες όταν θα βρίσκονται σε κλειστούς χώρους στους οποίους μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ κ.λπ., επίσης δεν καθησυχάζουν απόλυτα τους ειδικούς της επιτροπής, μεταφέρουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής». Και αυτό διότι μπορεί η χρήση της μάσκας να οδηγεί σε εφησυχασμό και έτσι οι κίνδυνοι να αυξηθούν. Εκτός αυτού ο φόβος των ειδικών εστιάζεται και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες πιθανώς να μην τηρούν τον ορθό τρόπο χρήσης της μάσκας, κάτι που θα τους βάλει σε άλλους κινδύνους. Η όποια επικοινωνιακή καμπάνια είναι άγνωστο εάν θα ωφελήσει, ειδικά εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

3) Ο μεγαλύτερος όμως φόβος των ειδικών είναι η νοσηρότητα που μπορεί να παρουσιαστεί στον πληθυσμό την επόμενη μέρα. Λόγω της καραντίνας, εξάλλου, πολλοί πολίτες έχουν μεταχρονολογήσει τις ιατρικές τους ανάγκες και θεωρείται σφόδρα πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες περιστατικά ασθενειών που δεν αντιμετωπίστηκαν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Αλλωστε ακόμη και οι υπηρεσίες προς τους ογκολογικούς ασθενείς είχαν παγώσει όλες τις προηγούμενες εβδομάδες και πολλοί πάσχοντες μετέθεσαν για αργότερα εξετάσεις και ειδικές θεραπείες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των πολιτών που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο και εκτιμάται ότι μπορεί να παραμέλησαν την αγωγή τους ή την ιατρική τους παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 25% του πληθυσμού στον κόσμο (1 στους 4 ανθρώπους) αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Στη χώρα μας οι μισοί από τους πάσχοντες από κατάθλιψη αναζητούν ιατρική βοήθεια. Κάτι που πιθανώς να μην έχει τηρηθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ η καραντίνα μπορεί να ενισχύσει τις ψυχικές παθήσεις.

4) Πολλά μέλη της επιτροπής προβληματίζονται για πιθανές νέες εστίες που μπορεί να προκύψουν λόγω της χαλάρωσης των μέτρων. Χώροι όπως δομές προσφύγων και μεταναστών, περιοχές με Ρομά, γηροκομεία κ.ά. μπορεί να αποτελέσουν τους επόμενους μήνες νέες εστίες μετάδοσης που θα φουντώσουν ξαφνικά εξαιτίας της ελευθερίας των κινήσεων των πολιτών και μπορεί να γυρίσουν τη χώρα πίσω. Εξάλλου ακόμη και τώρα που η καραντίνα είναι σε εξέλιξη διαπιστώθηκε ότι ιδιωτικές κλινικές δεν τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και για τους εργαζόμενους.

5) Επίσης ένας από τους βασικούς προβληματισμούς αφορά τα παιδιά των μικρών σχολικών τάξεων. Οι επιστήμονες της επιτροπής όλες τις προηγούμενες μέρες, όταν συζητούσαν αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, εξέφραζαν κυρίως την ανησυχία τους σχετικά με το πώς θα ελεγχθούν τα μικρά παιδιά εάν ανοίξουν τα δημοτικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι περισσότερες εισηγήσεις των ειδικών επέμεναν να επαναλειτουργήσει μόνο το λύκειο και ειδικά η Γ’ τάξη υπό ειδικές συνθήκες. Σε όσους μάλιστα επιχειρηματολογούσαν ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, το αντεπιχείρημα πολλών επιστημόνων ήταν πως στην Ελλάδα τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους. Γι’ αυτό, άλλωστε, και πολλοί επιστήμονες επέμεναν τα σχολεία, με εξαίρεση το λύκειο, να ανοίξουν και πάλι τον Σεπτέμβριο, τις πρώτες ημέρες και όχι στις 11 του μηνός που ανοίγουν συνήθως. Μέχρι τότε μπορεί, εξάλλου, να έχει βρεθεί και αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του κορωνοϊού. Αντίστοιχες ανησυχίες, βέβαια, υπάρχουν και για τους φοιτητές λόγω και του συνωστισμού που επικρατεί στις σχολές και στα αμφιθέατρα. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.