4 Φεβρουαρίου 2020

Πολλαπλασιάζονται τα σύννεφα πάνω από τη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας

Ο Ερντογάν παίζει βρώμικα με την Ουκρανία 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί το Κίεβο σήμερα Δευτέρα για μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοδίμιρ Ζελένσκι που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας καθώς οι σχέσεις της με τη Ρωσία φθάνουν σε απόσταση κοντινή προς τον… βράχο.

Η τουρκική ιστοσελίδα Ahval, που αντιτίθεται στον Ταγίπ Ερντογάν, οσμίζεται ότι ξαφνικά δημιουργούνται πολλά σύννεφα πάνω από τη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Σημειώνει:

Οι δύο πρόεδροι θα διοργανώσουν την όγδοη συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Ουκρανίας-Τουρκίας και θα συζητήσουν τρόπους για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα, καθώς ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική περιοχή του Donbass.

Όταν το στρατηγικό συμβούλιο συγκροτήθηκε το 2011, δόθηκε έμφαση στη μετάβαση προς μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών και τη θέσπιση καθεστώτων απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης μεταξύ δύο χωρών που τότε ήταν ισχυροί υποψήφιοι για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την περσινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, οι χώρες είχαν κάνει μεγάλες προσπάθειες για την αναζωογόνηση του όγκου των συναλλαγών, οι οποίες μειώθηκαν δραματικά μετά την έναρξη της σύγκρουσης στο Donbass και η Ρωσία συνέδεσε την Κριμαία μετά την ουκρανική επανάσταση το 2014.

Ένας τομέας που οι δύο χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο είναι στην άμυνα. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας αφορά πλέον την κοινή παραγωγή, όταν αξιωματούχοι άμυνας από τις χώρες συναντήθηκαν στο Κίεβο στις 26 Ιανουαρίου.

Αυτό σημάδεψε ένα βήμα προς τα εμπρός σε συνεργασία για τα drones, στα οποία η τουρκική εταιρεία Baykar έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη. Ο κρατικός παραγωγός όπλων Ukrspecexport της Ουκρανίας υπέγραψε συμφωνία για την από κοινού παραγωγή εξαρτημάτων με τη Baykar το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την έγκυρη τουρκική ιστοσελίδα: 

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, την οποία ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, Αντρέι Σίμπιγκα, δήλωσε ότι θα περιλαμβάνει 33,4 εκατομμύρια δολάρια τουρκικής οικονομικής στήριξης για τον ουκρανικό στρατό.

Αυτός είναι ένας άλλος τομέας όπου η Άγκυρα βρίσκεται σε αντίθεση με τη Μόσχα, την οποία η Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ είχε παραδόξως πλησιάσει τα τελευταία χρόνια, καθώς το Κίεβο επιδίωξε στενότερους δεσμούς με τη δυτική συμμαχία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συνεργάστηκε στενά με τον Ερντογάν σε πολλά θέματα ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, παρόλο που οι χώρες βρίσκονται συχνά σε αντιτιθέμενες πλευρές, μεταξύ των οποίων και στη συριακή διαμάχη. Και οι δύο χώρες έχουν σημαντική στρατιωτική παρουσία στη χώρα και έχουν συνεργαστεί σε προσπάθειες για τη διαχείριση της επίλυσης της σύγκρουσης.

Αλλά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Κούρδους εταίρους τους στη Συρία περιθωριοποιημένους, τα κοινά συμφέροντα που συγκρατούν την Τουρκία και τη Ρωσία μαζί σε αυτή τη χώρα εξαφανίστηκαν. Στη θέση τους υπάρχει μια αυξανόμενη επίθεση της κυβέρνησης της Συρίας για την κατάληψη της Idlib, της τελευταίας επαρχίας που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, που σίγουρα θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στα σύνορα της Τουρκίας.

Παρομοίως, οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις αντιτιθέμενες πλευρές στη Λιβύη, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ανησυχιών της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας φέτος. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων βοηθώντας τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης να βοηθήσει την επίθεσή του Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη για να δικαιολογήσει την απόφασή του να στείλει δυνάμεις τουρκικής και συριακής αντιπολίτευσης στη χώρα.

Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας με την Ουκρανία θα μπορούσαν να δώσουν το προβάδισμα σε ένα άλλο πεδίο διαφωνιών με τη Ρωσία. Παράλληλα με την αντίθεσή της στη προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας και την ανάληψη της πλευράς της Ουκρανίας στη στάση της Αζορικής Θάλασσας, η Τουρκία έχει υποστηρίξει την υιοθέτηση του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προσπάθεια της Ουκρανικής Εκκλησίας για ανεξαρτησία από τη Ρωσία.

Η Ahval καταλήγει ως εξής:

Η ισχυρότερη συνεργασία με την Ουκρανία θα μπορούσε να έχει τη μορφή επανάληψης φέτος κοινών ναυτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα ή ενεργειακής συνεργασίας, άλλου τομέα που καταδεικνύει τις πολύπλοκες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία αναμένεται να χάσει καθώς η Ρωσία διαφοροποιεί το δίκτυο μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στους αγωγούς TurkStream που εγκαινίασαν τον Ιανουάριο ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Η ενισχυμένη συνεργασία θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να διαφυλάξει τον ρόλο της στην περιφερειακή αγορά ενέργειας και να παράσχει στην Τουρκία σημαντική υποστήριξη στις διάφορες διαμάχες που αντιμετωπίζει στη γειτονιά της. 

HellasJournal
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.