14 Φεβρουαρίου 2020

Το κατασκοπευτικό πραξικόπημα του αιώνα.

Η CIA κατείχε κρυφά τον κορυφαίο κατασκευαστή συσκευών κρυπτογράφησης στον κόσμο – Για περισσότερο από μισό αιώνα, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονταν μια εταιρεία για να κρατήσουν μυστικές τις επικοινωνίες των κατασκόπων, των στρατιωτικών και των διπλωματών τους.

Αλλά αυτό που κανένας από τους πελάτες της δεν γνώριζε, ήταν ότι η Crypto AG ανήκε κρυφά στην CIA σε μια εξαιρετικά διαβαθμισμένη συνεργασία με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας. Αυτές οι Υπηρεσίες κατάσχεσαν τις συσκευές της εταιρείας, ώστε να μπορούν εύκολα να σπάσουν τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν οι χώρες για την αποστολή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ και της Δυτικής Γερμανίας είχαν μυστικά στην κατοχή τους τον κορυφαίο κατασκευαστή συσκευών κρυπτογράφησης, με βάση στην Ελβετία, την Crypto AG, που τους πρόσφερε σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου άμεση πρόσβαση σε καλά φυλαγμένα μυστικά περισσότερων από 120 χωρών, ανέφερε η Washington Post.

«Ήταν το κατασκοπευτικό πραξικόπημα του αιώνα», ανέφερε η εφημερίδα ότι έγραφε σχετική έκθεση της CIA. «Οι ξένες κυβερνήσεις πλήρωναν καλά χρήματα στις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία για το προνόμιο να έχουν τις μυστικότερες επικοινωνίες τους τουλάχιστον διαβασμένες από τουλάχιστον δύο (και ενδεχομένως από πέντε ή έξι) ξένες χώρες».

Η επιχείρηση, γνωστή πρώτα με το κωδικό όνομα «Θησαυρός» και αργότερα «Rubicon», κατατάσσεται μεταξύ των πλέον θρασύτατων στην ιστορία της CIA.

Για δεκαετίες, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τον 21ο αιώνα, η Crypto πωλούσε εξελιγμένο εξοπλισμό για κωδικοποιημένη αλληλογραφία σε κρατικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Ιράν, η Ινδία και το Πακιστάν, χώρες της Λατινικής Αμερικής και το Βατικανό.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, από το 1970 η CIA και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας μαζί με τους Γερμανούς εταίρους τους, ήλεγχαν σχεδόν κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των «αποφάσεων προσλήψεων, σχεδίασης της τεχνολογίας, σαμποτάροντας τους αλγόριθμους και κατευθύνοντας τους στόχους πωλήσεων».

«Τότε, οι Αμερικανοί και οι Δυτικογερμανικοί κατάσκοποι κάθισαν πίσω και άκουγαν», γράφει η Washington Post.

«Παρακολουθούσαν τους μουλάδες του Ιράν κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων του 1979, τροφοδοτούσαν με πληροφορίες για το στρατό της Αργεντινής τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ, παρακολουθούσαν τις εκστρατείες δολοφονίας δικτατόρων της Νότιας Αμερικής και έπιασαν τους αξιωματούχους της Λιβύης να αλληλοσυγχαίρονται για τη βομβιστική επίθεση εναντίον μιας ντίσκο στο Βερολίνο».

Η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα, κυριότεροι αντίπαλοι της Αμερικής, δεν ήταν ποτέ πελάτες της Crypto, ούσες επιφυλακτικές για τους κινδύνους αυτής της συνεργασίας.

Η γερμανική υπηρεσία κατασκοπίας, BND, εγκατέλειψε την επιχείριση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 καθώς πίστευε ότι ο κίνδυνος έκθεσης ήταν πολύ μεγάλος , πουλώντας το μερίδιό της στη CIA, η οποία αποχώρησε μόλις το 2018, σύμφωνα με τη δημοσίευση. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία διαλύθηκε, αλλά τα προϊόντα της εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, γράφει η Washington Post.


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.