7 Φεβρουαρίου 2020

Τι γίνεται στην Αυστραλία με τις άγριες καμήλες;

Κουφάρι καμήλας σαπίζει στην άκρη ενός δρόμου. Τον τελευταίο καιρό θανατώθηκαν πολλές χιλιάδες. Φώτο: AAP Image/Paul Miller
Ελεύθεροι σκοπευτές εξόντωσαν χιλιάδες καμήλες λόγω ξηρασίας και τώρα τα κουφάρια τους σαπίζουν στην αυστραλιανή έρημο 

Σχέδιο για να αποφευχθεί η περσινή τραγωδία όταν πνίγηκαν 500.000 γελάδια στο Κουϊνσλαντ

Ελεύθεροι σκοπευτές από ελικόπτερα σκότωσαν πολλές χιλιάδες άγριες δρομάδες καμήλες στην Αυστραλία σε μια εκστρατεία με στόχο την εξάλειψη της απειλής που αποτελούν τα ζώα αυτά για τον τοπικό πληθυσμό εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας. 

Τώρα τα κουφάρια τους σαπίζουν στην αυστραλιανή έρημο. Πολλοί χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την θανάτωσή τους ενώ άλλοι κάνουν λόγο για απαράδεκτη σπατάλη. 

«Το κρέας τους», λένε, «θα μπορούσε διοχετευθεί το κρέας τους στις αγορές για κατανάλωση». 

Αξιωματούχοι της Δυτικής Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι «πολύ μεγάλες» ομάδες καμηλών, που αναζητούσαν νερό και τροφή, πλησίαζαν ολοένα και περισσότερο κατοικημένες περιοχές, απειλώντας τα αποθέματα νερού των χωριών και απειλώντας να προκαλέσουν ζημιές και αποτελώντας παράλληλα κίνδυνο για τους οδηγούς. 

Το 2019 ήταν για την Αυστραλία η πιο ζεστή και ξηρή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, κάτι που προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές, οι οποίες εξακολουθούν να μαίνονται επί μήνες, αλλά και λειψυδρία σε πολλές περιοχές.

Η εκστρατεία εξόντωσης των καμηλών διήρκησε πέντε ημέρες και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, διευκρίνισε ο Ρίτσαρντ Κινγκ, επικεφαλής μιας περιοχής που διαχειρίζονται οι αυτόχθονες στο βορειοδυτικό άκρο της Δυτικής Αυστραλίας, όπου ζουν περίπου 2.300 άνθρωποι. 

«Κατανοούμε τις ανησυχίες των υπερμάχων των δικαιωμάτων των ζώων, όμως υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής των μη ενδημικών άγριων ζώων σε μια από τις πιο άνυδρες και απομακρυσμένες περιοχές της Γης», εξήγησε. 

«Ως διαχειριστές της περιοχής αυτής πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βλαπτικό είδος προκειμένου να προστατεύσουμε τα πολύτιμα αποθέματα νερού προς όφελος του τοπικού πληθυσμού, όπως και τη ζωή όλων, περιλαμβανομένων των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και την τοπική χλωρίδα και πανίδα», τόνισε ο Κινγκ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αποδυναμωμένες καμήλες συχνά εντοπίζονταν παγιδευμένες σε πηγάδια, όπου πολλές φορές και πέθαιναν, μολύνοντας τα αποθέματα νερού που είναι πολύτιμα για τον τοπικό πληθυσμό, όπως και την άγρια πανίδα. 

«Η ξηρασία που διαρκεί, την οποία δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστεί η τοπική πανίδα, προκαλεί καταστάσεις μεγάλου στρες για τις άγριες δρομάδες», σημείωσε. 

Οι δρομάδες μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1840 στην Αυστραλία από τους αποίκους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν για τις εξερευνήσεις τους ή για να μεταφέρουν προϊόντα και αγαθά, πριν την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου. 

Περίπου 20.000 καμήλες είχαν εισαχθεί από την Ινδία σε διάστημα 60 ετών. 

Εκμεταλλευόμενες την ελευθερία και χωρίς να απειλούνται από άλλα ζώα, οι καμήλες αναπαράχθηκαν, όμως κατηγορούνται ότι μολύνουν τις πηγές νερού και ότι θέτουν σε κίνδυνο ευάλωτες περιοχές καθώς και τη γηγενή χλωρίδα και πανίδα.

Η Αυστραλία είναι πλέον η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως άγριων δρομάδων, με κάποιες επίσημες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έως και ένα εκατομμύριο καμήλες στις ερημικές περιοχές στο κέντρο της χώρας.

ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ 

Πέρσι τέτοια εποχή από τις πλημμύρες που έπληξαν το Κουϊνσλαντ πνίγηκαν 500.000 βοοειδή.

Οι τεράστιες αγροτικές εκτάσεις μετατράπηκαν σε βάλτους και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, λόγω της βροχόπτωσης υπερχείλισε το φράγμα του ποταμού Ρος και τα νερά μπήκαν μέσα στο Ταουνσβιλ.

Στα αγροτόπια που πλημμύρισαν οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να σώσουν τα ζωντανά τους που πνίγηκαν. Και όταν το νερό τραβήχτηκε αποκάλυψε ένα τεράστιο σε έκταση, νεκροταφείο αγελάδων.

Επίσης πολλές αγελάδες πέθαναν από την ασιτία αφού τα κτήματα δεν μπορούσαν λόγω του νερού, να εφοδιαστούν με ζωοτροφές.

Φέτος ελπίζεται πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί χάρη στη Μετεωρολογική Υπηρεσία που θα κάνει πιο έγκαιρα τις προβλέψεις και έτσι οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να μετακινούν σε ασφαλές σημεία τα κοπάδια τους. 

πηγή  

Οι Σαουδάραβες προσφέρουν καταφύγιο στις άγριες καμήλες 

Καταφύγιο στις άγριες καμήλες, οι οποίες περιφέρονται σε απομονωμένες περιοχές της Αυστραλίας και τις οποίες, η κυβέρνηση της χώρας θέλει να εξολοθρευθούν επειδή προκαλούν προβλήματα, προσέφερε η Σαουδική Αραβία. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Arab News», το θέμα ανέδειξε μία μεγάλη εκστρατεία στις χώρες της Μέσης Ανατολής, η οποία έγινε κυρίως μέσω του Ιντερνέτ και προκάλεσε οργή καθώς εκτιμάται ότι η διαταγή της αυστραλιανής κυβέρνησης αφορά το σφαγιασμό περίπου ενός εκατομμυρίου ζώων.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν καμήλες στη Σαουδική Αραβία εκλήθησαν να προσφέρουν καταφύγια στα άγρια κοπάδια που δολοφονούνται από σκοπευτές που τα πυροβολούν από ελικόπτερα. 

Οι καμήλες οι οποίες είχαν εισαχθεί στην Αυστραλία από την Ινδία, αφέθηκαν ελεύθερες στις απομονωμένες περιοχές της χώρας, στις αρχές του 20ού αιώνα όταν σταδιακά τις μεταφορές ανέλαβαν τα μηχανοκίνητα οχήματα. Τώρα αγωνίζονται για τροφή και νερό όχι μόνο με ζώα που ζουν σε φάρμες, όπως τα βοοειδή και τα πρόβατα αλλά ακόμη και με ανθρώπους. 

Τον προηγούμενο μήνα ένα κοπάδι από περίπου 6.000 καμήλες το οποίο είχε τρελαθεί από την έλλειψη νερού, πολιόρκησε την πόλη Ντόκερ Ρίβερ στο βόρειο μέρος της χώρας, ξηλώνοντας τους αγωγούς του νερού και βγάζοντας τα κλιματιστικά από τους τοίχους σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρουν νερό.

Πολλές από τις καμήλες του Ντόκερ Ρίβερ έχουν σκοτωθεί από πυρά και τα σώματα τους έχουν αφεθεί να σαπίσουν.

«Έχω περισσότερες από 80 καμήλες και είμαι πρόθυμος να πάρω άλλες τόσες από την Αυστραλία», δήλωσε ο Σάλιμ αλ-Χατζάτζι στην εφημερίδα, ενώ ένας άλλος ο Χαλίφα αλ-Μπιγκάϊλι πρόσθεσε ότι οι Άραβες σέβονται τις καμήλες για το γάλα τους, το κρέας τους και τη συμμετοχή τους σε αγώνες ταχύτητας.

«Μπορούμε να τις αγοράσουμε φτηνά ή ακόμη και χωρίς λεφτά από τη στιγμή που οι Αυστραλοί δεν τις θέλουν», είπε προτείνοντας να γίνουν δωρεές σε ένα λογαριασμό για να διευθετηθεί η μεταφορά. 

Στους Αυστραλούς δεν αρέσει το κρέας της καμήλας και η συντήρηση του είδους για εξαγωγές μόνο, είναι δύσκολη επειδή είναι μεγάλα πεισματάρικα ζώα που σπάζουν τους φράκτες που έχουν τοποθετηθεί για να τα κρατούν μέσα. 

Περίπου 25.000 καμήλες τον χρόνο εξάγονται, κυρίως στη Μέση Ανατολή, όπου δεν υπάρχουν πλέον κοπάδια από άγριες καμήλες. Αλλά οι αποστολές δεν συμβαδίζουν με την αύξηση του πληθυσμού καθώς ο συνολικός πληθυσμός από άγριες καμήλες της χώρας διπλασιάζεται κάθε επτά χρόνια.

Στην εκστρατεία που έγινε στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιήθηκαν πολλές αναφορές στο Κοράνι ως ζωντανή απόδειξη της θεϊκής δημιουργίας αυτού του ζώου.
«Δεν βλέπουν τις καμήλες και πώς έγιναν;» αναρωτιούνται οι στίχοι του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων.


Οι καμήλες όμως λατρεύονται και στο Ντόκερ Ρίβερ και σε άλλες κοινότητες των Αβορίγινων ιθαγενών της Αυστραλίας, τους οποίους χριστιανοί ιεραπόστολοι προσηλύτισαν στο χριστιανισμό. 

Οι Αβορίγινες λένε ότι οι καμήλες είναι ιερές για αυτούς και δεν πρέπει να σκοτώνονται επειδή εμφανίζονται στη Βίβλο καθώς οι τρείς Μάγοι επισκέφθηκαν τον Ιησού μετά τη γέννηση του, κουβαλώντας δώρα με τις καμήλες τους. 

πηγή  

Η “χώρα της καμήλας”, η Αυστραλία 

Οι καμήλες, γνωστές για την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε αντίξοες συνθήκες και για την ευκολία με την οποία μεταφέρουν αγόγγυστα και με ασφάλεια βαριά φορτία σε μεγάλες αποστάσεις, εισήχθησαν μαζικά στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα από την Αραβία, την Ινδία και το Αφγανιστάν, για να χρησιμοποιηθούν στις εμπορικές μεταφορές. 

Η εμφάνιση των αυτοκινήτων περιόρισε σταδιακά τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων ζώων με αποτέλεσμα πολλές καμήλες να εγκαταλειφθούν ελεύθερες στην αυστραλιανή φύση. Η ανυπαρξία ενός σχεδίου αξιοποίησης τους, υποχρέωσε τα ζώα να στηριχτούν στο ένστικτο επιβίωσης, κάτι που πλέον προκαλεί σοβαρά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον όσο και στους αγρότες. Διότι αυτή τη στιγμή, εκτρεφόμενες ή άγριες, στην Αυστραλία ζουν περίπου 750.000 καμήλες. Είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός από καμήλες στον κόσμο.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Οι ποσότητες νερού που καταναλώνουν δημιουργούν έλλειψη στα αποθέματα που χρησιμοποιούν οι αγρότες ενώ παράλληλα επιβαρύνουν και το φυσικό περιβάλλον. Η υπερβόσκηση και η καταστροφή δέντρων έχει ως αποτέλεσμα να εξαλείφεται και η χλωρίδα σε πολλές περιοχές. 

Η καταστροφή συχνά επεκτείνεται στις υλικές υποδομές των αγροκτημάτων γεγονός που κοστίζει ακριβά στους αγρότες. Γι’ αυτό κάποιοι επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με μεθόδους που καταγγέλλονται ως βάρβαρες. Η Λίντι Σέβεριν, ιδιοκτήτρια ράντζου στην περιοχή Άλις Σπρινγκς, χρησιμοποιεί ελικόπτερα και πυροβολεί από αέρος τις καμήλες που έχουν κατακλύσει το ράντσο. Τα άτυχα ζώα αφήνονται άταφα στο σημείο που σκοτώθηκαν.

Ένα σχέδιο που είχε προταθεί το 2010 από την αυστραλιανή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος, το λεγόμενο «Aυστραλιανό Πρόγραμμα Διαχείρισης των Άγριων Καμηλών» πρότεινε τη μείωση του αριθμού των κοπαδιών μέσω της σφαγής τους και τη συγκέντρωση ορισμένων με σκοπό την πώληση.

Χιλιάδες καμήλες είχαν σφαγιαστεί τότε, όμως μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως «λουτρό αίματος». Η αυστραλιανή «Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων» (RSPCA) δήλωσε μάλιστα ότι ο μόνος τρόπος να υποστηρίξει οποιαδήποτε εθνική προσέγγιση για τη διαχείριση των άγριων καμήλων είναι τα προτεινόμενα προγράμματα να είναι ξεκάθαρα, δικαιολογημένα και να εφαρμόζουν φιλοζωικές μεθόδους.

Ένας άλλος ιδιοκτήτης φάρμας, ο Ίαν Κόρνγουει προτείνει να αξιοποιούνται οι καμήλες για το κρέας τους. Με τη σιγουριά που του προσφέρουν τα σαράντα χρόνια εφαρμογής αυτής της πρακτικής δηλώνει ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που όχι μόνο καταναλώνει κρέας καμήλας αλλά το προτιμά κιόλας από το βοδινό. 

πηγή 

(ευχαριστούμε τον καλό φίλο Γιάννη Δημήτρουλα για την ενημέρωση)



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.