7 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ν. Λυγερός για την σχέση Ρωσίας και Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Γαλλική ναυτική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ανωμαλίες, Ρωσία και Τουρκία

Όσοι πιστεύουν ότι η Ρωσία και η Τουρκία λόγω Πούτιν και Ερντογάν έχουν γίνει κολλητήρια, πρέπει τώρα να βρουν νέες εξηγήσεις για τις ανωμαλίες που έχει η σχέση τους. Ό,τι και να λένε οι ραγιάδες υπάρχουν θεμελιακές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και αυτό ισχύει διαχρονικά. Μόνο στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης επειδή υπήρχε κοινή ιδεολογία που είχε σβήσει όλα τα άλλα, έφτασαν στο επίπεδο να υπογράψουν περίεργες Συνθήκες, όπως αυτή της Μόσχας ή του Καρς το 1921. Η Ρωσία και η Τουρκία που έχουν κάνει τόσους πολέμους μεταξύ τους σε επίπεδο Αυτοκρατοριών, δεν έχουν μόνο τοπικές διαφορές. Έχουν μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση του κόσμου. 

Έτσι δεν είναι οι λεγόμενες εκφράσεις του Ερντογάν που είναι προκλητικές, αλλά το όλο ύφος μεταξύ των χωρών. Οι Ρώσοι βλέπουν την Τουρκία ως Τουρκάλα και οι Τούρκοι τη Ρωσία ως Ρωσίδα. Και γι’ αυτό έχουν μια τόσο σεξιστική προσέγγιση μεταξύ τους και βέβαια το λάθος προέρχεται αποκλειστικά από άντρες που βρέθηκαν σε αγώνα όπου απουσιάζουν οι γυναίκες. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το όλο θέμα με χιούμορ αλλά δεν υπάρχει δυστυχώς αυτό το επίπεδο. Έχουμε να διαχειριστούμε μια γνήσια ανωμαλία η οποία επηρεάζει και τις δύο πλευρές. Είναι μια περίεργη πελατειακή σχέση και αυτή εμφανίζεται σε πολλά σημεία. Έτσι η διαμάχη δεν αφορά μόνο τη Συρία ή την Ουκρανία. 

Οι Τούρκοι βλέπουν Τούρκους παντού ακόμα κι αν είναι Τατάροι. Και το ίδιο ισχύει για τους Ρώσους. Και οι δύο χώρες έχουν προβλήματα ζωτικού χώρου αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Για την Ρωσία παραμένει μια γεωπολιτική πολυτέλεια. Ενώ για την Τουρκία αποτελεί μια γεωπολιτική ανάγκη. Η Ρωσία δεν κινδυνεύει εσωτερικά και θέλει να εδραιωθεί στο εξωτερικό, γιατί έχει τη νοσταλγία της Σοβιετικής Ένωσης και της Αυτοκρατορίας. Ενώ η Τουρκία κινδυνεύει εσωτερικά και η εξωτερική πολιτική είναι ένας ελεύθερος χώρος για να εκφραστεί η μεγαλομανία της. Για αυτόν τον λόγο η Τουρκία είναι επικίνδυνη στα λόγια, ενώ η Ρωσία στις πράξεις. 

Η Τουρκία θέλει να χωθεί παντού, ενώ η Ρωσία χώνεται στη Νότια Οσσετία, στη Κριμαία. Θέλουν τα ίδια αλλά δεν έχουν τους ίδιους τρόπους και οι παραλλαγές της βαρβαρότητας είναι διαφορετικές στο ύφος, όχι όμως στο ήθος. Ούτε η Τουρκία ούτε η Ρωσία δεν εκτιμά την Ουκρανία. Οι Τούρκοι βλέπουν στη Κριμαία μόνο Τατάρους και οι Ρώσοι μόνο Ρώσους. Δεν εξετάζει κανείς την εδαφική ακεραιότητα, απλώς κάνουν της επιλογή που τους βολεύει. Το ίδιο ισχύει για τη Συρία και τη Λιβύη. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η Ρωσία μελετά το όλο θέμα γεωπολιτικά ενώ η Τουρκία φυλετικά. Αλλά ο στόχος είναι η επιβολή των θέλω τους. Αν υπάρχει κοινό συμφέρον μετριάζουν την ανώμαλη σχέση τους κι αν δεν υπάρχουν εκτονώνοντας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για συμμάχους. Έχουν και οι δύο βάρβαρες προσεγγίσεις δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι ταυτίζονται και γι’ αυτό βλέπουμε αυτή τη μορφή σαδομαζοχισμού στη σχέση τους.
 

πηγή 

Αναβαθμισμένη ιστορία περί Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας

Όλοι ξέρουν ότι το 1923 η Τουρκία άλλαξε πρωτεύουσα και άφησε την Κωνσταντινούπολη για να επιλέξει την Άγκυρα. Το 1930 η Τουρκία του Kemal αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το όνομα της Άγκυρας αφού πριν λεγόταν Angora. Όμως αυτά τα δεδομένα ερμηνεύονται μόνο μέσω της τουρκικής επανάστασης που θέλει να σβήσει το oθωμανικό παρελθόν της περιοχής. Αυτή η προσέγγιση είναι βέβαια σωστή αλλά αποτελεί μόνο το πρώτο επίπεδο αυτής της επιλογής. 

Η πραγματικότητα έχει όμως και στρατηγικό βάθος. Η μετονομασία και η αλλαγή τοποθεσίας συνδυάζονται με το θέμα της κατοχής της Κωνσταντινούπολης από το 1918 έως το 1923 από τους Άγγλους, τους Γάλλους και τους Ιταλούς που έβαλαν τέλος στο οθωμανικό καθεστώς που είχε αρχίσει το 1453. Έτσι η Τουρκία θέλησε να σβήσει αυτή την ήττα από τη νέα ιστορία της. Αλλά ταυτόχρονα επειδή είδε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν άντεξε την ανακατάληψη των Μεγάλων Δυνάμεων, αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα στην Άγκυρα για περισσότερη ασφάλεια και για να αποφύγει την επανάληψη ενός ανάλογου γεγονότος. Με άλλα λόγια η ίδια η νέα Τουρκία δεν ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να κρατήσει υπό το ζυγό της την Κωνσταντινούπολη. Δηλαδή προτίμησε να υποχωρήσει και να βάλει την πρωτεύουσά της στο κέντρο για να μην υποστεί μια ήττα που θα την γονάτιζε. 

πηγή 

Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 της ΑΟΖ της Κύπρου

Το μήνυμα της Γαλλίας προς την Τουρκία είναι πλέον ξεκάθαρο και πάνω στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, η ναυαρχίδα του γαλλικού ναυτικού έφτασε επιτέλους στο θαλάσσιο οικόπεδο 8 που νοικιάζει η γαλλική Total με την ιταλική Eni. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται και από άλλα πολεμικά πλοία και όλα πια βρίσκονται εκεί όπου η Τουρκία παραβιάζει τόσο την ΑΟΖ της Κύπρου όσο και το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι δύο πετρελαϊκές εταιρείες με την κυβέρνηση της Κύπρου. Τώρα η Τουρκία μπορεί δύσκολα να πει ότι δεν έλαβε το γαλλικό μήνυμα με αυτήν την πολεμική διπλωματία. Πάντως το Yavuz δεν στέλνει πια κανένα σήμα AIS μετά τον Δεκέμβριο του 2019. Έτσι η θέση του είναι πια μόνο μία εκτίμηση. Διότι στην ιστοσελίδα maritime traffic δεν έχει πια ενημέρωση και η ιστοσελίδα planetscope δείχνει εικόνες των προηγούμενων ημερών. 

Δεν είμαστε λοιπόν στο πλαίσιο του λεονταρισμού ακριβώς και οι κινήσεις είναι πια διακριτικές. Εντοπίζουμε το πλοίο υποστήριξης Osman Bey στην περιοχή. Φαίνεται ότι το πέρασμα του Charles de Gaulle επηρέασε ήδη την Τουρκία που απέφυγε να έχει οποιαδήποτε αντίδραση σε σχέση με την παρουσία του. Σε κάθε περίπτωση, η κοινοπραξία Eni-Total ετοιμάζει την επόμενη γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, στο κοίτασμα στόχο Κρόνος, που θα γίνει τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, ακάθεκτα. 


πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Σ. Πολύζο. Trt tv, 07/02/2020 ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στο Ena Channel Καβάλας, 07/02/2020 ΕΔΩ 

Διάλεξη: “Στρατηγική και νοητική αντιμετώπιση του bullying”. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Έξυπνα Παιδιά Λάρισας. Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 Μέρος Ι ΕΔΩ
Μέρος ΙΙ ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.