ΠΗΓΗ: http://e-amyna.com/
Δεν νοείται δράση τέτοιων σχηματισμών χωρίς από αέρος κάλυψη μέσω εξασφάλισης αεροπορικής υπεροχής και μέσω της εγγύς προστασίας των τμημάτων από ικανά συστήματα αεράμυνας. Ειδικά στην περίπτωση παρουσίας αριθμού επιθετικών ελικοπτέρων με σύγχρονα κατευθυνόμενα όπλα, όπως στο εγγύς μέλλον τα T-129/UMTAS.
Μ 48 Α5 της ΕΦ |
Στην Κύπρο όμως, πέραν αυτού, διαπιστώνεται μια εχθρική αντιαρματική ικανότητα που επίσης θέτει σε αμφιβολία τέτοιο εγχείρημα. Η ύπαρξη στις Δυνάμεις Κατοχής ΑΤ πυραύλων ΤOW (48 στοιχεία), MILAN (72 στοιχεία), Konkurs (12 στοιχεία), Eryx (απροσδιόριστος αριθμός) και η κατανομή αυτών σε όλα τα κλιμάκια μέχρι και αυτό της Δρίας (Eryx) δημιουργεί ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον για την δράση των τεθωρακισμένων.
Πέραν αυτών δεν πρέπει να αγνοείται η ισχύς και το βεληνεκές των υπεράριθμων ΠΑΟ 106χιλ και των λοιπών ελαφρύτερων ΑΤ όπλων. Ειδικά όμως στην περίπτωση των ΑΤ Κατευθυνόμενων Πυραύλων παρατηρούμε ότι, πλην των 82 Τ-80U, το σύνολο των κυπριακών αρμάτων, ΑΜΧ-30Β2 και Μ-48Α5 MOLF και των λοιπών θωρακισμένων οχημάτων (ΒΜΡ-3, Λεωνίδας, VAB, Cascavel) δεν έχουν καμιά δυνατότητα επιβίωσης μετά από προσβολή.
Ο πόλεμος στον Λίβανο το 2006 έδειξε ότι οι ΤΘ Σχηματισμοί, ακόμα και εφοδιασμένοι με υψηλής προστασίας άρματα, έχουν σοβαρούς περιορισμούς στο να ελιχθούν σε περιβάλλον με σύγχρονες ΑΤ απειλές όπως αυτό που δημιούργησε η Xεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Οι τεράστιες επενδύσεις που έκανε το Ισραήλ στο τομέα της ενεργής προστασίας αρμάτων (Trophy) δείχνει και το μέγεθος της απειλής.
Η πυκνότητα του ΑΤ δικτύου απέναντι στις Κατοχικές Δυνάμεις θα είναι πολλαπλάσια του όποιου παρέταξε η Χεζμπολάχ, χωρίς να λάβουμε καν υπόψη την πολύ σοβαρή πιθανότητα παρουσίας επιθετικών ελικοπτέρων ή της δυνατότητας προσβολής των Σχηματισμών από την Τουρκική Αεροπορία. Πολλά άλλα παραδείγματα για τις δυνατότητες των σύγχρονων ΑΤ μπορούμε να δούμε και στην Ουκρανία, Συρία και Υεμένη.
Συχνά, όταν συζητείται η δυνατότητα επιβίωσης ΤΘ και Μ/Κ Σχηματισμών σε περιβάλλον απόλυτης εχθρικής αεροπορικής υπεροχής, προβάλλεται το παράδειγμα του Κοσόβου το 1999 όπου ο Σερβικός στρατός μετά από σχεδόν 3 μήνες αεροπορικών προσβολών αποχώρησε πρακτικώς αλώβητος από το Κοσσυφοπέδιο.
Το επιχείρημα πάσχει στο γεγονός ότι δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο Σερβικός Στρατός δεν επιχείρησε με τα ΤΘ στο Κόσοβο. Απλά τα διαφύλαξε από την καταστροφή. Άρα, πρακτικώς, δεν είχε απέναντι στους Κοσοβάρους οποιοδήποτε πλεονέκτημα από την παρουσία εκεί βαρέων Σχηματισμών και αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι το σύνολο των επιχειρήσεων εκεί διεξήχθη από τις ελαφρές Μονάδες της Χωροφυλακής / Αστυνομίας και των Ειδικών και Επίλεκτων Δυνάμεων του Σερβικού Στρατού και όχι από τα Τεθωρακισμένα.
Προκύπτει μήπως το ερώτημα αν οι ΤΘ και Μ/Κ Σχηματισμοί είναι άχρηστοι στην Ε.Φ; Όχι. Πρέπει όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο τρόπος χρήσης τους καθώς επίσης να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί η άμυνα να στηρίζεται σε αυτούς καθώς είναι άγνωστο αν θα δημιουργηθούν, και πότε, οι προϋποθέσεις χρήσης τους και οι συνθήκες επιβίωσης τους.
Είναι πολύ πιθανόν τέτοιοι Σχηματισμοί να καταλήξουν να έχουν παθητικό ρόλο, απλά δυνάμενοι μέσω απόκρυψης να επιβιώσουν. Αλλά δεν θα είναι σε θέση να επηρεάσουν θετικά για εμάς την έκβαση μιας επιχείρησης όταν παραστεί η ανάγκη εκτός κι αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ίσως η διατήρηση ενός τέτοιου Σχηματισμού όπως είναι η 20η ΤΘΤ να πληροί μόνο την εξασφάλιση από πλευράς μας ότι θα υπάρχει μια κατάλληλη δύναμη να εκμεταλλευτεί μια απρόσμενα ευνοϊκή συγκυρία στο πεδίο της μάχης καθώς και το ότι μια τέτοια ευνοϊκή συγκυρία θα μπορέσει να εξασφαλίσει εδαφικά οφέλη για εμάς.
Τα παραπάνω αφορούν κυρίως Σχηματισμούς. Είναι αυτονόητο ότι η διατήρηση σε τοπικό επίπεδο μικρών, σχετικά, μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων τμημάτων τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εφεδρείες προς αντεπίθεση, ενίσχυση ή εκμετάλλευση ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης είναι κάτι διαφορετικό.
Τέτοια τμήματα όμως πρέπει να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους μέσω σωστής απόκρυψης και μπορούν να δράσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο για περιορισμένο χρόνο. Δεν θα μπορούν να βρίσκονται παρατεταμένα επί του Πρόσθιου Ορίου Τοποθεσίας (ΠΟΤ) διότι η δράση τέτοιων οχημάτων δεν μπορεί να αποκρυβεί επαρκώς ώστε να αποτραπεί η από αέρος στοχοποίηση τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρόκειται για απόσπασμα από άρθρο για την άμυνα της Κύπρου όπου μπορείτε να διαβάσετε πολλά περισσότερα και πολύ ενδιαφέροντα ΕΔΩ
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου