1 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ευρώπη αλλάζει. Ο κόσμος μεταλλάσσεται

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
πολιτικός συντάκτης

«Οι «καιροί των βασιλιάδων» βαίνουν γοργά προς το τέρμα τους. Το αίμα θα χυθεί σαν νερό και δάκρυα θα ξεχυθούν σαν ομίχλη, αλλά οι λαοί θα νικήσουν στο τέλος. Δεν θα ζω για να το δω, αλλά το προβλέπω» έγραφε το 1822 από τη Ρώμη ο Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, ο γνωστός σε όλους μας Λόρδος Βύρων. Ήταν η εποχή που είχε μυηθεί στα μυστικά των καρμπονάρων ή καρβουνιάρηδων. Οι Καρμπονάροι ήταν μυστικές επαναστατικές οργανώσεις-εταιρείες που ιδρύθηκαν το 19ο αιώνα στην Ιταλία. Στις αρχές, μάλιστα του 1820, δεν ήταν απλώς δύναμη μέσα στη χώρα, αλλά μπορούσαν να καυχηθούν ότι επηρέαζαν πολλές άλλες επαναστατικές ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία καθώς και τη Φιλική Εταιρεία στην Ελλάδα). Η άλωση της Βαστίλης μερικά χρόνια νωρίτερα, στις 14 Ιουλίου του 1789 είχε διαδραματίσει το δικό της ιδιαίτερο ρόλο στην αλλαγή της Ευρώπης αλλάζοντας το ρου της Ιστορίας σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.

Είχε προηγηθεί η 4 Ιουλίου του 1776 και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία στηρίχθηκε στις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού. Ο κόσμος μεταλλασσόταν αργά αλλά σταθερά. Απομακρυνόταν από τη βαρβαρότητα του Μεσαίωνα και την απολυταρχική τακτική της βασιλικής εξουσίας.

Ανάλογα εξελίσσεται και η σημερινή πορεία της Ευρώπης. Οι καιροί των τεχνοκρατών βαίνουν γοργά προς το τέλος τους καθώς η Ευρωπαϊκή ηγεσία έρχεται αντιμέτωπη με τις ευθύνες και τις επιπτώσεις των πρότερων επιλογών της. Το brexit, το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η πολιτική κρίση στην Ισπανία, το ελληνικό πρόγραμμα, η λύση που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δοθεί στο Κυπριακό, οι εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία το 2017 σηματοδοτούν μια από τις δυσκολότερες περιόδους στην Ιστορία της Ευρώπης.

Παράλληλα, η άνοδος του θρησκευτικού εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή λειτουργεί ως ένα είδος συγκοινωνούντος δοχείου για την άνοδο αντισυστημικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στη Γηραιά Ήπειρο. Από τον Βίκτωρ Όρμπαν στην Ουγγαρία, μέχρι τα ακροδεξιά κόμματα της Αυστρίας και της Σλοβακίας, τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και τους υποστηρικτές του Φάρατζ στη Βρετανία αλλά και τον ιδιόρυθμο και αντισυμβατικό επιχειρηματία και υποψήφιο με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για την Προεδρία των ΗΠΑ Ν.Τραμπ. «Φταίει η ανισότητα, σωστά; Οχι, φταίει η μετανάστευση, ή μήπως η λιτότητα…» αναρωτιέται σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου ο Εντ Κόνγουεϊ.

Την απάντηση στο ερώτημα «τις πταίει» κλήθηκαν να απαντήσουν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι. Η νέα τρόικα της Ευρώπης επικαλέστηκε τα περασμένα μεγαλεία της ηπείρου, υποσχέθηκε καλύτερες μέρες και φωτογραφήθηκε στην πίστα του ιταλικού αεροπλανοφόρου Γκαριμπάλντι. «Θα γράψουμε την επόμενη σελίδα του μέλλοντός μας» είπε ο Ρέντσι. «Προς το παρόν, η σελίδα αυτή παραμένει κενή» ήταν το σχόλιο του αμερικάνικου ιστότοπου politico που σε άρθρο του με τίτλο «Συμβολισμός χωρίς ουσία» παρουσιάζει τις θεμελιώδεις διαφορές των τριών αυτών χωρών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία και η Ιταλία εξακολουθούν να πιέζουν για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις που θα βοηθήσουν τις οικονομίες τους, μια πορεία που θα απαιτούσε πιο χαλαρούς οικονομικούς ελέγχους. Η Γερμανία, ο δημοσιονομικός "βούρδουλας" της Ευρώπης, τονίζει την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μελών, με ένα είδος λιτότητας που πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν για την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία της περιοχής. Με τις γαλλικές εκλογές την επόμενη άνοιξη και τις γερμανικές το φθινόπωρο του 2017, οι διαφορές μεταξύ των τριών πρωτευουσών για το πώς να μεταρρυθμίσουν την Ευρώπη, και ιδιαίτερα την ευρωζώνη, είναι απίθανο να επιλυθούν σύντομα.» 

Ο Αμερικανός συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου λησμονεί πως η νέα τρόικα της Ευρώπης έχει κάτι κοινό. Και οι τρεις πολιτικοί νιώθουν καυτή την ανάσα των επιπτώσεων των επιλογών τους, όπως αυτές εμφανίζονται στο πολιτικό στερέωμα των χωρών τους. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει την εσωτερική σφοδρή κριτική για την μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της. Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν επιθυμεί τέταρτη υποψηφιότητα της προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την καγκελαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, την οποία δημοσίευσε η Bild.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, οι εσωτερικές αντιδράσεις οδήγησαν την Μέρκελ στην απόφαση να μην ανακοινώσει σύντομα την νέα υποψηφιότητά της για την καγκελαρία (πληροφορίες λένε πως θα προβεί σε ανακοίνωση την άνοιξη του 2017, μόλις λίγους μήνες πριν τις εκλογές).

Στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τον φόβο της τρομοκρατίας και την καταρρακωμένη δημοτικότητα του, δυο ακόμη αντιπάλους. Την Μαρίν Λεπέν αλλά και τον παλιό του γνώριμο Νικολά Σαρκοζί που ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την γαλλική προεδρία την άνοιξη του 2017. Στην Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι διαπιστώνει πως είναι αδύνατο να κερδιθεί το στοίχημα της ιταλικής οικονομίας, τα καύσιμα της οποίας μοιάζουν να έχουν σωθεί.

Επίσης, και οι τρεις φοβούνται τις νέες ευρωπαϊκές δυνάμεις που ξεπηδούν ως πανάκεια της ευρωπαϊκής κρίσης. Πολωνία και Ουγγαρία, δυο χώρες που εμφανίζονται στο ευρωπαϊκό στερέωμα και θα παίξουν η κάθε μία το δικό της ιδιαίτερο ρόλο. Σύμφωνα με το το ίδρυμα μελετών Stratfor, που θεωρείται παράρτημα του αμερικανικού ΥΠΕΞ και των μυστικών υπηρεσιών, γι΄αυτό το λόγο ονομάζεται και ιδιωτική CIA, την επόμενη δεκαετία ο κόσμος θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος απ' ότι είναι σήμερα με τις περισσότερες χώρες να βρίσκονται αντιμέτωπες με το χάος. Μέσα απ΄αυτό το χάος της κατάρρευσης της Ευρώπης, η οποία θα διασπαστεί σε τέσσερα κομμάτια και της πτώσης της Ρωσίας και Γερμανίας, θα αναδειχθεί ως νέα ευρωπαϊκή δύναμη η Πολωνία.«Κοιτάξτε λίγο προς τα ανατολικά της Γερμανίας, και τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο άσχημα», αναφέρει η έκθεση για τον ρόλο που θα παίξει η Πολωνία. «Στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση της πολιτικής επιρροής θα είναι η Πολωνία» εξηγεί το Stratfor δείχνοντας ξεκάθαρα πως η Πολωνία θα λάβει την ηγετική θέση που κατέχει σήμερα η Γερμανία.

Ανάλογο ρόλο για την χώρα του επιθυμεί και ο σκληρός Βίκτωρ Όρμπαν, ο «δικτάτορας της Ευρώπης», όπως τον αποκάλεσε το 2015 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν τον υποδέχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας. «Έχει έρθει η ώρα να σηκώσουμε τη σημαία των περήφανων εθνών. Έχει έρθει η ώρα για να αποτρέψουμε την καταστροφή της Ευρώπης, και να σώσουμε το μέλλον της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στις 15 Μαρτίου 2016, επ’ ευκαιρία του εορτασμού για τα 168 χρόνια από τον αγώνα για την Ανεξαρτησία εναντίον των Αψβούργων (1848–49). Κατά τη διάρκεια του λόγου του δεν δίστασε να κατακεραυνώσει την «εύθραυστη, αδύναμη και ασθενική σαν ένα λουλούδι που κατατρώγεται από ένα κρυφό σκουλήκι» Ευρώπη και να μιλήσει ανοικτά για τους κινδύνους της μεταναστευτικής-πολιτικής κρίσης.

Και ενώ η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με τους δαίμονές της, ο κόσμος κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Συμμαχίες και στρατηγικές δοκιμάζονται και εναλλάσσονται στην περιοχή της Συρίας καθώς Τουρκία και Κούρδοι σέρνονται σ΄ένα παιχνίδι πολεμικής αντιπαράθεσης που μόνο χαμένους θα γεννήσει. ΗΠΑ και Ρωσία εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν το δόγμα Μπρεζίνσκι για τον έλεγχο της Ευρασίας ενώ έντεχνα το αντιρωσικό αίσθημα καλλιεργείται και ενισχύεται στις χώρες της Βαλτικής. Το δόγμα Γούλφοβιτς παραμένει μέλημα του ΝΑΤΟ όπως καταδεικνύουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Μέχρι τότε οι αλλαγές θα συνεχίζονται....

Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.