10 Σεπτεμβρίου 2016

Αγνωστη Ιστορία. Ποιοί ήταν οι Έλληνες Ναυτικοί που Πολέμησαν για την Ανεξαρτησία της Αργεντινής και τιμήθηκαν την Τετάρτη 7/9 στην Ύδρα.

Γράφει ο Χρήστος Βασιλειάδης

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην νήσο Ύδρα, τιμήθηκαν οι δύο Έλληνες ναύτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πρόκειται για τον Νικόλαο Κολμανιάτη και για τον Μιχαήλ Σπύρου. Οι συγκεκριμένοι ναύτες κατέληξαν να πολεμούν για την ανεξαρτησία της  Αργεντινής. Το πώς και το γιατί… θα το δείτε στο άρθρο που ακολουθεί. 

Δελτίο Τύπου Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για τις εκδηλώσεις μνήμης που τελέστηκαν στις 7/9/2016 στη νήσο Ύδρα:

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, ο Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (Δ/ΔNE) Υποναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ, παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης στην νήσο Ύδρα, προς τιμήν των Ελλήνων ηρώων Νικολάου Κολμανιάτη και Μιχαήλ Σπύρου, οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Αργεντινής το 1816.

Τους επισήμους μετέφερε στην Ύδρα το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής ARA LIBERTAD, το οποίο συμμετέχει στον ετήσιο Εκπαιδευτικό Πλου της Ναυτικής Σχολής της Αργεντινής.

Ιστορική αναφορά για τον Νικόλαο Κολμανιάτη και Μιχαήλ Σπύρου. 

Από το βιβλίο Παράξενη Σπονδή.

Για την μερική διασκευή Πάνος Τριανταφυλλίδης


Δίπλα στην Σχολή της Υδρας βλέπουμε ένα μνημείο πάνω στο οποίο υπάρχει μια ορειχάλκινη πλάκα που αναφέρει εναν Υδραίο που διέπρεψε στο Ναυτικό της Αργεντινής. Ειδικά εμείς που σπουδάσαμε εκεί ζητήσαμε λεπτομέρειες αλλά πήραμε γενικότητες και δεν το ψάξαμε περισσότερο.


Η ιστορία αυτού του Υδραίου αναφέρθηκε στην εκδήλωση για το «Ετος Κουλούρα 2009» και παρά το ότι είναι ελλειπής έχει πολύ ενδιαφέρον:

Οι γονείς του ευεργέτου της Σχολής Αθανασίου Κουλούρα, Νικόλαος Κουλούρας και Μαριγώ το γένος Γκίκα Γεωργίου Κολμανιάτη, ήταν απόγονοι πολεμιστών του 1821.
Ο πατέρας του Νικολάου Κουλούρα ήταν πυρπολητής κατά την επανάσταση ο δε Γκίκας Κολμανιάτης ήταν πλοίαρχος του «Βρικίου» “Ερμής”, ιδιοκτησίας Μιχαήλ Τσαμαδού, με το οποίο πολέμησε καθ’ όλη την διάρκεια της επαναστάσεως.


Τόσο η οικογένεια Κουλούρα όσο και η οικογένεια Κολμανιάτη κατοικούσαν στην ενορία Αγίου Αθανασίου, η εκκλησία του οποίου γειτόνευε με το σπίτι των Κολμανιάτη και σε αυτό έζησε και μεγάλωσε η οικογένεια Νικολάου & Μαριγώς Κουλούρα με τα παιδιά τους Γεώργιο,Γκίκα, Αλέξανδρο, Μαρία και το τυχερό στερνοπαίδι τον Αθανάσιο στον οποίo τόσα χρωστάει η Σχολή μας.

Είναι γνωστό ότι κατά την μακρά διάρκεια της Τουρκοκρατίας, Τούρκος δεν πάτησε στην Υδρα. Είχαν κάνει μια συμφωνία, προφανώς πλήρωναν κάποιο φόρο οι Υδραίοι αλλά κύρια υποχρέωσή τους ήταν να δίνουν ορισμένο αριθμό ναυτικών για επάνδρωση Τουρκικών πλοίων. Οι Tούρκοι επίσης διόριζαν έναν Ελληνα τοποτηρητή τον οποίο ονόμαζαν «Μπέη της Υδρας» Μπέης της Υδρας, τα τελευταία πριν από την επανάσταση χρόνια, ήταν ο Γεώργιος Βούλγαρης, του οποίου το σπίτι σώζεται και ο οποίος σε Υδραϊκά κείμενα παρουσιάζεται σχεδόν σαν προδότης γιατί ήταν σκληρός και αυστηρός στην διοίκησή του και θεωρήθηκε φιλότουρκος.

Ο καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Αθηνών, Γεώργιος Προκοπίου, σε πρόσφατη ομιλία του στην Υδρα, υπεστήριξε ότι ο Βούλγαρης ήταν καλός πατριώτης και υπηρέτησε σωστά την Υδρα αφού με την αυστηρότητά του επέτυχε να διατηρήσει τις ισοροπίες που ήταν απαραίτητες για να μην επισύρει την οργή της υψηλής πύλης για τις
υπερβολικές ελευθερίες που απελάμβαναν οι Υδραίοι , οι οποίοι μάλιστα τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια «το είχαν παρακάνει»…..


Ο αδελφός του Γκίκα Κολμανιάτη, Νικόλαος, υπηρετούσε υποχρεωτικά στον Τουρκικό στόλο όταν έμαθε ότι κάποιος στην Υδρα πείραξε την γυναίκα του…. Αυτό ήταν προσβολή που ξεπλενόταν μόνο με αίμα… Λιποτάκτησε λοιπόν από τον Τουρκικό στόλο, ήλθε στην Υδρα, βρήκε αυτόν που προσέβαλε την γυναίκα του, έκανε την δίκη επί τόπου , ο ιδιος δικαστής εισαγγελεύς και δήμιος, τον κατεδίκασε σε θάνατο και τον έστειλε να ……λογοδοτήσει στον δημιουργό του…..

Τώρα όμως τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα… 
Από την μια η λιποταξία που επέσυρε την ποινή του θανάτου, από την άλλη η οργή του αυστηρού όπως είπαμε Μπέη της Υδρας για το φονικό, ήταν δύο λόγοι χωρίς αντίλογο, για να εξαφανισθεί. Πήρε, (πιθανόν, λέει η παράδοση), το καράβι της οικογενείας και περιπλανηθείς στις θάλασσες έφθασε το 1811 μαζί με ένα άλλο Ελληνικό καράβι , του Μιχαήλ Σπύρου από την Μυτηλήνη, στον ποταμό Ριο ντε λα Πλάτα της Αργεντινής όπου ευρέθησαν σε μάχη των επαναστατών Αργεντινών κατά των κατακτητών Ισπανών. (Η ιστορία δεν αναφέρει τι είδους περιπλάνηση ήταν αυτή που έφερε ένα ιστιοφόρο της εποχής, από την Υδρα στο …..Ρίο ντε Λα Πλάτα της Αργεντινής….)

Κατετάγησαν στο Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής και πολέμησαν καθ’ όλη την διάρκεια της επαναστάσεως υπό την αρχηγία του ναυάρχου William Brown.

Και ο μεν Σπύρου ανετίναξε το πλοίο του “La Carmen” στην ναυμαχία του Arroya de la China τo 1814 για να μην παραδοθεί στους Ισπανούς, ο δε Νικόλαος Κολμανιάτης ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Nicolas Jorje, διακρίθηκε σε πολλές ναυμαχίες και ιδιαίτερα σε εκείνες της Colonia κατά την επίθεση εναντίον της Φρεγάδας “Emperatriz” του Βασιλείου της Βραζιλίας και του Juncal, καπετάνιος του “General Balcarce”.

Εφθασε στον βαθμό του Ναυάρχου και η κυβέρνηση τον ανεκύρηξε εθνικό ηρωα της Αργεντινής. Πέθανε το 1864 χωρίς απογόνους.

Αργεντινοί ναύτες του Sarmiento φέρνουν την πλάκα το 1937.
Εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, το 1937, η κυβέρνηση της Αργεντινής έστειλε με το πολεμικό πλοίο “Sarmiento” την γνωστή ορειχάλκινη πλάκα, που είναι εντοιχισμένη, όπως είπαμε στην αρχή, στο μνημείο δίπλα στην Σχολή μας.

Κατα την τοποθέτηση έγινε μεγάλη γιορτή παρουσία όλων των αρχών, των συγγενών του Κολμανιάτη, Γκίκα και Αθανασίου Κουλούρα, αγήματος του πλοίου, του Πλοιάρχου και του γενικού προξένου.

Κατα την διάρκεια του γεύματος ο Γκίκας Κουλούρας προσέφερε στον κυβερνήτη του Αργεντινού πολεμικού το σπαθί του Νικολάου Κολμανιάτη, για να τοποθετηθεί στο μουσείο της Αργενινής.

Aργότερα, πολύ μετά τον πόλεμο, η Εβίτα Περόν έστειλε στην Υδρα, με το πολεμικό πλοίο που κάνει το εκπαιδευτικό ταξείδι των ναυτικών δοκίμων, αντίγραφο της προτομής του Nicolas Jorje, που τώρα εκτίθεται στο Μουσείο / Αρχείο της Υδρας Εκτοτε, κάθε φορά που το καράβι αυτό περνάει από την Ελλάδα, πιάνει στην Υδρα και άγημα δοκίμων αποδίδει τιμές στον Νικόλαο Κολμανιάτη ή Nicolas Jorje, τον Υδραίο εθνικό ήρωα της Αργεντινής, τον άντρα που έπαιξε την ζωή του όλη σε μια ζαριά γιατί κάποιος του πείραξε την γυναίκα !!!….

Από το βιβλίο Παράξενη Σπονδή.
Για την μερική διασκευή Πάνος Τριανταφυλλίδης

πηγή
το είδαμε ΕΔΩ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.